Porturile maritime românești, spre un trafic de mărfuri record în 2021

Traficul de mărfuri în porturile maritime românești se îndreaptă, în acest an, spre un nou record absolut, peste valoarea înregistrată în anul 2019, cel mai mare trafic din istoria porturilor maritime românești.

Conform datelor preliminare ale CN APM SA, traficul total de mărfuri este de 62,85 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2021, față de 55,40 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut, cu o creștere de 13,46%. Estimând, pe baza unei medii a traficului de mărfuri înregistrat în lunile decembrie din ultimii 5 ani, la sfârșitul anului 2021, traficul total ar putea atinge 68 milioane tone.

Traficul de cereale atinge 23,78 milioane tone, care raportat la cele 20 milioane de tone înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, înseamnă o creștere de aproximativ 18,9%, cel mai mare trafic de cereale din istoria Portului Constanța.

Din traficul total, 48,06 milioane tone reprezintă trafic maritim și 14,78 milioane tone reprezintă traficul fluvial. Atât traficul maritim, cât și cel fluvial au înregistrat creșteri față de perioada similară a anului trecut.

Astfel, traficul maritim a crescut cu cca. 15,01%, adică 48,06 milioane tone față de 41,8 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2020, iar cel fluvial a înregistrat o creștere cu cca. 8,7 %, însemnând 14,78 milioane tone, față de 13,6 milioane tone, cantitate înregistrată în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

Creșteri semnificative de trafic se regăsesc în cazul următoarelor grupe de mărfuri: petrol brut, combustibili minerali solizi, produse metalice, minereuri, semințe uleioase și fructe oleaginoase.

Scăderi de trafic au fost înregistrate în principal la îngrășăminte, produse chimice și celuloză și deșeuri de hârtie.

O ușoară scădere se observă și în traficul de containere și anume cca. 5,7 milioane tone față de 5,8 milioane tone înregistrate în aceeași perioadă  a anului trecut, aceasta însemnând un procent de -1,72%.

Același lucru se reflectă și în numărul de TEU-uri, respectiv 584.454 la sfârșitul lunii noiembrie 2021, comparativ cu 592.486 în 2020 (-1,36%).

Deși numărul navelor maritime care au acostat în porturile maritime românești este în ușoară scădere – 3.681 de nave față de 3.701 câte au sosit în perioada similară a anului trecut, se poate observa o tendință de creștere în capacitatea medie de încărcare a acestora, dacă ne raportăm la creșterea totală de mărfuri transportate.

În ceea ce privește numărul navelor fluviale, în primele 11 luni ale acestui an s-au înregistrat cca. 9.900 de unități care, raportate la cele 9466 de unități sosite în perioada similară a anului trecut, reprezintă o creștere cu cca. 4,57%.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*