Polițiștii constănțeni au verificat dacă bisericile respectă ordonanțele militare. Unii preoți i-au acuzat pe oamenii legii că nu cunosc prevederile acestora

Echipaj de poliție în fața bisericii Sf. Mina din Constanța. FOTO Facebook/Claudiu Banu

La Constanța, echipajele de poliție au verificat lăcașele de cult pentru a se verifica respectarea ordonanțelor militare. Insistența acestora i-a deranjat pe unii preoți, care îi acuză pe oamenii legii că nu cunosc prevederile legale ce trebuiesc respectate în această perioadă.

Părintele Banu Corneliu de la biserica Sfântul Mina din municipiul Constanța este cel care a relatat pățania cu două echipaje de poliție care au verificat biserica la interval de 15 minute pentru ca nu cumva să se încalce ordonanțele militare.

„Astăzi am slujit Sfânta Liturghie, noi, preoții, singuri.
Toate bune și frumoase, până la un punct.
În timpul slujbei primesc vizita unui echipaj de poliție pentru a verifica ca nu cumva să fie cineva în Biserică în timpul slujbei.
În regulă, îi invit, au venit, au văzut, au plecat.
Toate bune.
Trec 15 minute, alt echipaj.
Sunt invitat afară, adică scos din slujbă și sunt chestionat de ce sunt mașini în parcare?
Zic frumos, sunt ale angajaților Bisericii, angajaților televiziunii ce transmite slujba, atât.
Replică: cam multe.
Da, în regulă, zic, pot să mă întorc la slujbă?
“N-aveți aprobare pentru slujbă”, îmi vine așa o replică din străfundurile gândirii organului.
Mă uit și intreb politicos, cine a decis?
Ordonanța, spuse organul.
Întreb, ați citit ordonanțele?
Primesc răspuns, vă rog sunați la comandant secția x.
Las slujba, în plan secund, în grija colegilor, și sun.
Același dialog.
În final îi comunic organului, că suntem responsabili deplin, respectăm ordonanțele și mai mult îi rog să intre online și să vadă Biserica goală.
Doar noi preoții, și trei cameramani, fără enoriași (public).
Menționez că un angajat de-al nostru, a stat în permanență afară, ca în cazul in care ar veni cineva să-i comunice că nu are voie în Biserică conform ordonanței.
Bieții oameni, mi-am dat seama că din păcate sunt depășiți de situație și nu sunt coordonați corect.
Am o stimă deosebită pentru uniformă, dar, uniforma trebuie purtată cu responsabilitate și demnitate.
În timp ce vorbeam cu polițiștii, în sinea mea, cu oarecare revoltă, îmi trec câteva gânduri, dar de ce nu sunteți în piețe unde sunt aglomerări?
La Țăndărei?“, a scris preotul Banu Corneliu.

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat la acest „abuz“.

„Considerăm că trebuie cunoscut foarte bine textul ordonanței. Slujbele se pot oficia fără participarea credincioșilor, și cu maxim 8 persoane în cazul slujbelor cu carter privat (înmormântare, botez, cununie). Nu scrie nicăieri de interzicerea slujbelor sau de închiderea permanentă a bisericii. Textul este foarte clar. Nu ne explicăm această atitudine a autorităților, care lasă de înțeles că nu cunosc textul“ a precizat pentru libertatea preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

În același timp, reprezentanții IPJ Constanța spun că nu a fost decât o chestiune de rutină.

„A fost o acțiune la nivel de municipiu de verificare a respectării ordonanțelor militare în vigoare. S-a mers înainte de slujbe, și apoi în timpul slujbelor pentru a se vedea dacă și cum sunt respectate prevederile legale“ spun reprezentanții IPJ Constanța.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*