Polițiștii constănțeni atrag atenția asupra unei metode de înșelăciune săvârșite, prin intermediul rețelelor de socializare

Sediul IPJ Constanța. FOTO CTnews.ro

Polițiștii constănțeni atrag atenția asupra unei metode de înșelăciune săvârșite, prin intermediul rețelelor de socializare, de către persoane care pretind a fi reprezentanți ai unor companii de stat sau private.

Astfel, persoanele vătămate sunt contactate pe rețelele de socializare și atrase să investească, inițial, sume mici de bani, sub promisiunea unor câștiguri fabuloase.

Cel mai adesea, autorii acestor infracțiuni pretind că sunt reprezentanții unor companii de stat, de gaze sau electricitate, și realizează chiar o pagină fictivă a acestor societăți, pe rețelele de socializare.

“În fapt, este vorba de o schemă piramidală, în baza căreia persoanele vătămate sunt determinate să investească inițial sume mici de bani, iar, ulterior, atrase de câștiguri, sume din ce în ce mai mari.

În timp, unele dintre persoanele vătămate ajung să fie chiar convinse să contracteze credite de zeci de mii de lei, pentru a investi în această schemă piramidală.

După ce contactează online persoana vătămată, autorii unor astfel de infracțiuni trimit o aplicație pe telefonul său mobil, prin intermediul căreia dobândesc controlul asupra acestuia.

Ca urmare, în momentul în care persoana vătămată deschide aplicația de banking cu ajutorul aplicației instalate în telefon, i se sustrag sume mari de bani sau chiar toate economiile din cont” – IPJ Constanța.

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă:

-Nu investiți online sume de bani, la îndemnul unor persoane care pretind a fi reprezentanții unor companii private sau de stat! Acestea nu fac investiții online, nu-și contactează posibilii clienți prin email sau prin intermediul rețelelor de socializare și nu solicită, pe aceste căi, date cu caracter personal!

-Nu instalați, pe telefoanele mobile, aplicații necunoscute, trimise de persoane pe care nu le cunoașteți!

– În cazul în care intenționați să investiți o sumă de bani sau să vă deschideți un cont, mergeți la bancă și consultați-vă cu specialiștii acesteia!

– Înainte de a face o tranzacție, solicitați băncii să verifice firma respectivă!

– Nu accesați link-uri primite de la persoane necunoscute!

– Verificați cu atenție securitatea și reputația site-ului înainte de a face tranzacții!

– Folosiți, pe cât posibil, instrumente de plată provizorii, unde alocați un buget limitat, exclusiv pentru cumpărăturile online!

-Faceți transferuri bancare numai către persoane pe care le cunoașteți (apropiate)!

– Fiți atenți la notificările referitoare la sume extrase din contul dumneavoastră și nu validați tranzacții pe care nu le recunoașteți!

– Dacă ați fost victima unei infracțiuni, anunțați imediat banca, pentru a bloca instrumentele de plată compromise și a încerca stoparea eventualelor tranzacții ilicite!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*