FOTO Intervenție a pompierilor constănțeni pentru stingerea unui puternic incendiu de vegetație uscată, izbucnit, sâmbătă, pe Varianta Ovidiu, în spatele unui centru comercial

Puternic incendiu de vegetație uscată, izbucnit în spatele unui centru comercial de pe Varianta Ovidiu. FOTO: ISU Constanța

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină, în cursul după amiezii de sâmbătă, 08 iulie, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce a izbucnit pe Varianta Ovidiu, în spatele unui centru comercial, într-o locație înconjurată de societăți private.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de urgență „Dobrogea” al județului Constanța, la fața locului au fost alocate șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoplatformă, o ambulanță SMURD B2, cu peste 30 subofițeri, precum și o cisternă trimisă în sprijin de RAJA.

„Echipajele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că ardeau violent aproximativ de 15 hectare de vegetație uscată, lan de grâu și lăstăriș, iar flăcările ajunseseră și în curtea unui operator privat, patru autoturisme fiind deja cuprinse de flăcări. Incendiul a fost localizat în scurt timp, a fost, de asemenea, limitat astfel că nu s-a extins și la celelalte societăți comerciale din zonă și s-a lucrat pentru lichidare preț de aproximativ două ore. Lupta cu flăcările a fost mult îngreunată de vântul care a suflat, ieri, cu putere întețind și extinzând vâlvătaia”, au transmis reprezentanții ISU Constanța.

Aceștia menționează că cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acțiunile de ardere a vegetației uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvențiilor asigurate de APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

„Trebuie să rețineți că au fost situații când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acțiunea vântului, s-au înregistrat victime omenești”, au mai precizat reprezentanții ISU Constanța.

Totodată, aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, și ele soldate cu pierderi de vieți omenești, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantități mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanță efortul depus de personalul structurilor de intervenție profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenția în alte situații în care cetățenii se află în pericol.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*