Peste patru mii de imobile din comuna Topalu urmează să fie intabulate

Primaria Topalu. FOTO Adrian Boioglu
Primaria Topalu. FOTO Adrian Boioglu

Peste patru mii de imobile din comuna Topalu din județul Constanța au fost măsurate și urmează să fie intabulate. Rezultatele lucrărilor de cadastru general au fost afișate atât la sediul Primăriei comunei Topalu, cât și pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Persoanele interesate au la dispoziție 60 de zile pentru a depune contestații sau cereri de rectificare.

Astfel, potrivit  Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța, în urma lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii unități administrativ – teritoriale (UAT), desfășurate în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF), în comuna Topalu au fost identificate 4.464 de imobile, cu suprafața totală de 9.204,2701 de hectare. Lucrările de cadastru general sunt finanțate din veniturile proprii ale ANCPI, prin OCPI Constanța și sunt gratuite pentru cetățeni.

“Este un moment foarte important pentru comunitatea din Topalu. Cadastrul general este un pas înainte atât la nivel individual, cât și local și național. Comuna Topalu este una dintre primele patru unități administrativ teritoriale care beneficiază de realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul județului Constanța, pe lângă comunele Gârliciu, Ghindărești și Horia. Printre beneficiile esențiale ale finalizării cadastrului general se numără dezvoltarea rapidă a proiectelor de infrastructură, precum și creșterea economică la nivelul județului Constanța”, a explicat Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.

Rezultatele lucrărilor de cadastru general pentru comuna Topalu au fost afișate în data de 10 martie, iar data limită de depunere a contestațiilor este 10 mai 2021.

„Astăzi se afișează pentru o perioadă de 60 de zile documentele pentru toate imobilele aflate în comuna Topalu, urmând ca la finalizarea verificărilor proprietarii să primească, gratuit, noile cărți funciare. Pentru finalizarea acestui proces este imperios necesar ca proprietarii imobilelor din comună să înțeleagă că au obligația de a verifica rezultatele lucrărilor de cadastru general și de a comunica eventualele erori sau nemulțumiri reprezentanților OCPI Constanța, în termenul prevăzut de lege. În județul Constanța, au fost demarate lucrări de înregistrare sistematică la nivelul întregului UAT în unsprezece comune, dintre care două sunt cadastrate în proporție de 100 la sută. Dacă la Topalu măsurătorile au fost finalizate și au fost deja afișate rezultatele, în comuna Gârliciu s-au comunicat proprietarilor cărțile funciare deschise la începutul anului 2020, în comuna Ghindărești urmează să se transmită proprietarilor, în perioada imediat următoare, cărțile funciare deschise la începutul lunii martie a anului 2021, iar în comuna Horia urmează la începutul lunii aprilie să se afișeze rezultatele măsurătorilor finalizate. Lucrările de cadastru general sunt în derulare și în comunele Mihai Viteazu, Istria, Cogealac, Mihail Kogălniceanu, Topraisar, Săcele și 23 August, incluse în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020”, a precizat Grecu Dorin Sasu, Directorul OCPI Constanța. 

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*