Peste 1.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor acționa, suplimentar față de dispozitivele curente, pe litoralul românesc pentru un sezon estival în siguranță

Din dispoziția conducerii MAI, începând din acest sfârșit de săptămână, în stațiunile de la malul Mării Negre vor fi detașate efective din toată țara care vor acționa alături de colegii din județul Constanța, până la începutul lunii septembrie, pentru eficientizarea misiunilor și creșterea gradului de siguranță, gestionarea situațiilor de urgență și asigurarea asistenței medicale într-un timp cât mai scurt.

Cei peste 630 de polițiști și 450 de pompieri, împărțiți în două serii, sunt pregătiți să intervină în orice situație în care este perturbată ordinea și liniștea publică sau există un pericol pentru cetățeni.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, alături de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a participat, sâmbătă 29 iunie 2024, la o ședință operativă cu reprezentanții structurilor din subordine, cu atribuții de ordine publică și situații de urgență, în județul Constanța pentru a discuta despre misiunile prioritare din acest sezon estival.

„În urmă cu câteva minute, am încheiat o ședință operativă cu toți șefii de structuri din cadrul IPJ Constanța, cu șefi de arme din cadrul MAI, dar și cu conducerea MAI, secretarii de stat coordonatori. Această ședință a fost consacrată organizării sezonului Litoral 2024, a măsurilor pe care le-am luat pentru ca întreaga activitate din domeniul ordinii și siguranței publice precum și a situațiilor de urgență să se desfășoare în parametrii pe care i-am fixat.

Acești parametri au un obiectiv foarte simplu, protejarea siguranței publice, a ordinii publice, a vieții și integrității cetățenilor. Pot să vă spun că, în acest an, împreună cu conducerea MAI am elaborat un plan de suplimentare a forțelor prezente pe litoral în sezonul estival, am alocat aproximativ 1000 de polițiști, polițiști de frontieră, pompieri salvatori, jandarmi, precum și colegi de la alte structuri, inclusiv DGA și DGPI, astfel încât activitatea să răspundă comenzii sociale specifice unui aflux mare de cetățeni pe litoral pe perioada verii.

Ne-am stabilit obiectivele și le vom monitoriza permanent. Am cerut tuturor comandanților să fie permanent implicați, să fie în legătură unii cu alții, să fie în legătură cu subordonații permanent și să avem o performanță la nivelul așteptărilor cetățeanului român. Pe zona de ordine și siguranță publică vor acționa polițiști, atât în segmentul de poliție rutieră, cât și criminalitate economică, criminalitate generală, ordine publică, dar și în partea de prevenție, transporturi și, în același timp, pe zona de intervenții în situații de urgență, unde am suplimentat numărul de posturi de intervenție, aproximativ 24, atât posturi de intervenții la incendii cât și posturi de salvare pe mare, precum și posturi de prim ajutor. Colegii care sunt în teritoriu vor fi sprijiniți și informativ dar și la nivel de intervenție de mijloacele din dotare ale MAI: drone, autospeciale, ambulanțe SMURD, precum și elicopterele pe care le avem în dotare.

Sunt convins că atât comandanții cât și membrii structurilor se vor ridica la înălțimea așteptărilor cetățeanului român. Și asigur publicul din România că MAI este la datorie, și are ca obiectiv principal protejarea vieții și integrității cetățeanului, a ordinii și liniștii publice.

În același timp, subliniez faptul că siguranța publică este un bun social care se află în responsabilitatea tuturor și chem la un parteneriat pe cetățeni și societatea civilă, pentru că doar polițistul, doar pompierul, doar jandarmul nu poate produce acest bun social fără un sprijin din partea cetățeanului. Noi oferim acest parteneriat, suntem deschiși către el, și suntem convinși că și din partea cetățenilor, a societății civile, vom avea deschiderea necesară.

Am cerut, în același timp, colegilor din toate structurile să comunice permanent, să fie transparenți, să informeze presa despre toate evenimentele care au loc, intervențiile care au loc, misiunile lor, astfel încât să asigurăm o bună informare a opiniei publice.

În încheiere, vreau să vă spun că munca din ultimele luni, a tuturor armelor din MAI s-a reflectat pozitiv în percepțiile pe care le primim din partea cetățenilor. Nu întâmplător, o statistică Eurostat, recent publicată, indică faptul că Poliția română a crescut într-un an de zile cu 5 puncte procentuale în încrederea cetățenilor. Sunt convins că acesta este un indicator și pentru alte arme din MAI. Știu că au fost și evenimente neplăcute, unele chiar nefericite, în ultimii ani, dar invit în același timp opinia publică să observe că MAI, prin forțele sale, s-a străduit să intervină și să-și îndeplinească misiunile. publică să observe că MAI, prin forțele sale, s-a străduit să intervină și să-și îndeplinească misiunile.

Și la cvasitotalitatea lor, aproape toate aceste evenimente au fost abordate cu succes de către Minister. Știm și că mai e de muncit și chiar și acolo unde se muncește bine, vă asigur că dumneavoastră, toți cetățenii României, că noi toți cerem să se muncească și mai bine.

Sunt convins că la finalul acestui sezon estival vom avea o performanță și un bilanț care să onoreze Ministerul Afacerilor Interne și uniformele armelor Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ordine publică și siguranța cetățeanului

Polițiștii care își vor desfășura misiunile în zona stațiunilor de pe litoral sunt de la structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice și criminaliști. De asemenea, vor fi detașate și forțe de la compartimentele de prevenire și transporturi.

În acest sezon estival polițiștii de la structurile operative vor fi ajutați și de câini specializați în depistarea substanțelor stupefiante.

Echipajele operative vor desfășura misiuni de patrulare în zonele intens frecventate de turiști, inclusiv pe plaje, în proximitatea hotelurilor și a cluburilor, precum și în locurile unde se organizează evenimente publice.

De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere pentru a preveni accidentele grave de circulație și a fluidiza traficul. În zilele cu un flux mare de autoturisme, în special în weekend-uri, polițiștii vor fi sprijiniți de aeronavele Inspectoratului General de Aviație care vor survola zonele aglomerate și vor transmite informații, în timp real, echipajelor de la sol. Colaborarea aeriană și terestră are ca obiectiv principal creșterea siguranței rutiere și identificarea problemelor care pot afecta traficul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*