Pelerinajul de pe 30 noiembrie de la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” se va desfășura conform regulilor de siguranță

Pelerinaj și slujbă la peștera Sfântului Andrei. FOTO Adrian Boioglu

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a anunțat vineri, 26 noiembrie, că pelerinajul și ceremonialul religios, desfășurat pe 30 noiembrie cu ocazia sărbătoririi hramului mănăstirii „Peștera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin, va avea loc anul acesta cu respectarea regulilor de siguranță.

„Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanță pentru noi, întreaga comunitate de credincioși din țară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislației actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorități special pentru protecția sanitară a fiecărui participant”, spune Silviu Coșa.

Astfel, purtarea măștii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanță de cel puțin doi metri între participanți și va realiza un triaj observațional, respectiv cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree, nu va avea acces. Totodată, aceștia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele și suprafețele frecvent atinse. Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase.

Participanții pot proveni și din afara localității în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale, conform art. 4, pct. 3 din anexa 3 a HG 1183/2021.

„Așadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credință, autoritățile doar facilitează desfășurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simț. Fac apel la conștiința tuturor enoriașilor. Același lucru îl așteptăm și de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul și ghidarea forțelor MAI”, a mai transmis prefectul județului Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*