Pasajul pietonal subteran de la Gara Constanța va fi transformat într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri

Pasajul pietonal subteran de la Gară, transformat într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri. FOTO Primăria Constanța

Primăria Constanța, prin intermediul administratorului tramei stradale din municipiu, Confort Urban, va demara lucrări de întreținere și reparații specifice în Pasajul pietonal de la Gara Constanța în vederea pregătirii demarării proiectului „Underground Art Flipping”. Proiectul se va derula în regim de parteneriat între Primăria Constanța, Confort Urban și ONG Asociația CreativePlus.

Potrivit reprezentanților instituției, în momentul de față se află în fază de pregătire protocolul de colaborare și parteneriat între cele trei părți, potrivit căruia acestea se angajează să se susțină reciproc în vederea desfășurării proiectului „Underground Art Flipping – pasajul de la Gară”, ce are ca scop principal transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri.

„Proiectul include, prioritar, pictarea pasajului pe baza unor concursuri de creație destinat mediilor artistice locale, realizarea unor decorațiuni de artă murală cu includerea unor mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru găzduirea unor evenimente culturale menite a încuraja educația durabilă – evenimente de celebrare a Zilei Voluntarului, Zilei Anti-Bullying etc, pregătirea spațiului pentru desfășurarea unor concerte stradale integrate sub conceptul Underground Music for Young Artists, expoziții fotografice, galerii de artă în aer liber”, au transmis sursele citate.

Primăria municipiului Constanța se obligă să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent în locație, să igienizeze locația înainte de predarea acesteia și să organizeze, respectiv să faciliteze organizarea de evenimente educativ-culturale în locația nou creată pentru tineri.

Principalele obligații ale Asociației CreativePlus privesc transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ-culturale pentru tineri, organizarea concursurilor pentru selectarea artiștilor care vor picta întregul pasaj, desfășurarea unei campanii publice „Strângerea de gânduri bune” pentru colectarea mesajelor de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru organizarea principalelor activități din pasaj (artă murală: scrierea de mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, desene pentru poze cu hastag-uri care vor deveni content pillars în social media; evenimente tip busking / concerte stradale, artă vizuală – galerie de artă/expoziție și piese de teatru etc.).

„Principalele obiective ale proiectului vizează creșterea siguranței și atractivității zonei din jurul pasajului Gării, în special pentru tineri și lărgirea funcționalității pasajului pentru a fi folosit în activități de educație non formală pentru tineri, pregătirea spațiului pentru desfășurarea unui număr de activități educative pe trei teme-cadru (antibullying, fără ură, educație pentru dezvoltare durabilă prin artă), precum și implicarea unui număr cât mai mare de tineri în viața comunitară care doresc să se exprime prin artă (muzică, arte vizuale, crearea și propagarea de mesaje pozitive)”, au mai precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Finanțarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, iar implementarea va fi făcută de un grup de tineri, voluntari ai Asociației CreativePlus ONG, care se va ocupa de realizarea părții artistice a proiectului. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Daria Popa, Asociația CreativePlus.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Faceti ceva cu tiganii din zona gării mai intai. Degeaba se vor dedica tinerii sa faca ceva frumos, se va duce totul de râpă…

  2. Underground art pissing. Acum te poti urina pe peretii pasajului devenind astfel un critic de arta urbana. In toata zona garii nu exista o toaleta publica … asta pentru ca s’au construit casinouri si baruri peste ele. Locuiesc in zona iar de fiecare data cand trec vad barbati chiar si femei in varsta care isi storc chilotii in plina zi. Nu au unde sa isi faca nevoile. Prin distrugerea toaletelor publice , ne’au trimis cu 300 de ani in urma , daca o tinem tot asa o sa vina turistii si o sa se intrebe de ce stam suiti prin copaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*