Parașutiștii Forțelor pentru Operații Speciale au învățat la Capu Midia cum să se infiltreze într-un teritoriu inamic fără să fie detectați

Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” a fost, pentru mai mult de două săptămâni, locul de îmbarcare și aterizare pentru militarii din Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale care au participat la un curs de atestare pe parașuta tip aripă cu tehnică și materiale.

Cursul a debutat în luna mai, la sediul Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale „Burebista”, acolo unde militarii au executat un modul de pregătire la sol. Salturile din aeronave au început la Aerodromul civil din Ghimbav, unde cursanții au sărit dintr-un aparat de zbor AN-2 și au continuat în alte unități militare din țară, printre care și Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, unde au executat parașutări din elicoptere IAR-330 Puma și avioane C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române.

Potrivit instructorilor, salturile au fost realizate de la joasă altitudine, adică de la 1.200 de metri, și de la mare altitudine, adică de la 4.000 de metri.

„Militarii pot executa două tipuri de parașutări: HAHO – high altitude-high opening – altitudine mare, deschidere mare și HALO – high altitude-low opening – altitudine mare, deschidere mică. Cu cât altitudinea e mai mare la deschiderea parașutei, cu atât deplasarea poate fi mai lungă, în jur de 20 de km. Și încărcătura pe care o au asupra lor poate să difere. De exemplu, își pot pune în container echipamentul necesar pentru îndeplinirea unei misiuni, începând de la echipamentul personal, până la echipamentul de grup, diferite tipuri de tehnică, armament, materiale”, a spus plutonierul adjutant principal Alin Dinu, instructor și subofițerul de comandă al Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale.

Pentru parașutiștii care au participat la curs a fost o experiență care îi va ajuta în carieră. Dacă până acum ei se atestau pe acest tip de parașută, urmând să execute ulterior alte module pentru a dobândi mai multe seturi de competențe, adică să execute parașutări de precizie sau seturi de parașutări cu tehnică și materiale, acum, prin acest curs, au primit tot pachetul. Odată absolvit, ei pot participa la misiuni de infiltrare într-un teritoriu ostil, prin parașutare în diferite medii sau zone, fără a putea fi detectați.

La curs au participat 11 militari din unitățile subordonate Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale. Ceremonia de absolvire a avut loc la sediul Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale „Burebista”, iar la activitate au participat locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, general de brigadă Claudiu-Ovidiu Dobocan, și alți oficiali de rang înalt.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*