O navă sub pavilion Panama, la bordul căreia se află 22 de marinari români, a fost arestată în Franța

Nava St Elias pe care se află marinarii români a fost arestată în Franța. FOTO Fleetmoon.com

Peste 20 de marinari români se află pe o navă arestată într-un port francez. Este vorba de nava St Elias sub pavilion Panama, care a fost reținută în portul Lorient din Franța, pe motiv că la bord se încalcă condițiile convenției MLC 2006.

Potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor – SLN, la bord sunt 22 de navigatori români care au reclamat mai multe luni de neplata și lipsă condițiilor de muncă și viață la bord. În data de 2 iulie 2018 navă a fost inspectată de PSC și Inspectorul ITF din Franța, iar în urmă controlului navă a fost reținută.

Conform cu surse apropiate navigatorilor de la bord, condițiile de muncă și viață la bord sunt inumane și inacceptabile. Armatorii navei acum fac demersuri rapide pentru plată salariilor și repatrierea echipajului impuse de autorități în urmă plângerilor navigatorilor de la bord și îndreptarea problemelor găsite la bord. Mai sunt navigatori români debarcați care au de primit sume de bani promise că vor fi plătite imediat ce vor ajunge acasă, promisiuni neonorate însă până la această data.

ITF Franța colaborează cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și ITF România pentru rezolvarea tuturor problemelor de neplata a navigatorilor, în măsură în care aceștia pun la dispoziție documentele necesare care să ateste sumele de bani care sunt de primit.

De reținut este că la această navă, navigatorii de la bord au înlocuit alți navigatori care au fost debarcați fără plată salariilor la zi. Sindicatul Liber al Navigatorilor atrage atenția personalului navigant român că ar trebui evitate navele cu probleme de neplata. În caz de neplata a salariilor pentru o perioadă care depășește două luni, navigatorii trebuie să se adreseze organizațiilor din care fac parte sau să facă plângere la administrația pavilionului navei și clubul de asigurare al navei, în conformitate cu prevederile convenției MLC 2006. Asigurarea acoperă maxim 4 luni salariu neplătit și costul cu repatrierea navigatorilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*