O navă a Gărzii de Coastă Constanța a salvat peste 400 migranți aflați în pericol în Marea Mediterană

Operațiune de salvare a polițiștilor de frontieră constănțeni în Marea Mediterană. FOTO IGPF
Operațiune de salvare a polițiștilor de frontieră constănțeni în Marea Mediterană. FOTO IGPF

Polițiștii de frontieră de pe nava maritimă a Gărzii de Coastă MAI 1102, aflați în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune “THEMIS 2023” sub egida Agenţiei Frontex, au participat la salvarea, în cadrul unei misiuni de Search and Rescue în apele Mării Mediterane, a 413 de cetăţeni străini aflaţi în pericol.

În cadrul unei operaţiuni de căutare şi salvare desfăşurată în apele Mării Mediterane, poliţiştii de frontieră români fost solicitați să participe la salvarea unor cetățeni străini aflați la bordul unei nave de pescuit de origine libaneză, identificată de o altă ambarcațiune aflată în cadrul operațiunii comune.

În total, de la bordul navei de pescuit au fost salvate 413 persoane, care se aflau în situaţie de risc pe ambarcaţiune, 80 dintre acestea fiind preluate la bordul navei maritime de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă. Cetățenii străini au fost supravegheați permanent până la debarcarea în port, fiindu-le acordată asistenţă medicală, iar ulterior au fost preluaţi de către autoritățile Republicii Italiene.

La finalizarea acţiunilor de salvare, nava Gărzii de Coastă şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

De la începutul anului şi până în prezent, navele Poliţiei de Frontieră detaşate în cadrul Operaţinii Comune „THEMIS 2023”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), au transportat în siguranţă, la ţărm, 3.864 cetăţeni străini pe care i-au salvat din apele Mării Mediterane. Aceştia se aflau pe ambarcaţiuni supraaglomerate şi de mici dimensiuni. Totodată, poliţiştii de frontieră români au asigurat remorcarea în condiţii de siguranţă, până în diverse porturi din insulele Republicii Italiene, a unor veliere ce se aflau imposibilitatea de a face manevre.

Reamintim că mijloacele navale ale Poliţiei de Frontieră Române execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, prevenirea și combaterea migrației ilegale, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*