Navigatorul român reținut de autoritățile cipriote a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, anunță MAE

Vasul „Red Garnet”. FOTO MarineTraffic.com

Comandantul român al navei „Red Garnet”, reținut de autoritățile cipriote în portul Vassiliko, a fost condamnat, în primă instanță, la o pedeapsă privativă de libertate, a anunțat Ministerul român al Afacerilor Externe. Navigatorul român, în vârstă de 60 de ani, este acuzat de încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru, aflată sub controlul Turciei.

Potrivit MAE, consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat miercuri, 04 august, pe cetățeanul român la sediul secției de poliție unde se află acesta.

„În dialogul cu reprezentantul misiunii diplomatice, cetățeanul român a precizat că a fost reținut în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanței de judecată, care a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru. Decizia instanței nu este definitivă, aceasta fiind supusă căilor de atac prevăzute de legislația cipriotă”, au precizat reprezentanții MAE.

Pe parcursul anchetei și al înfățișării în instanță, cetățeanul român a beneficiat de prezența unui traducător și a fost asistat de un avocat desemnat din oficiu.

Reprezentantul misiunii diplomatice române a facilitat, cu ocazia vizitei efectuate, contactul telefonic al cetățeanului român cu familia, cu armatorul și conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor din România și a pus la dispoziție datele de contact ale unor avocați locali specializați, asigurându-l pe cetățeanul român de întreg sprijinul misiunii României, în limita competențelor legale.

MAE reamintește faptul că Ambasada României la Nicosia a fost sesizată cu privire la reținerea acestui cetățean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Republica Cipru, în cursul zilei de 3 august, după ce instanța s-a pronunțat în acest caz.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, imediat după sesizare, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru clarificarea situației, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz și pentru a lua legătura în mod direct cu cetățeanul român, ceea ce s-a și realizat în aceeași zi.

Potrivit datelor obținute de ambasadă, cetățeanul român a fost reținut în baza unei înregistrări/ notificări preexistente pe numele său în evidențele autorităților cipriote.

MAE precizează că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin în continuare legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătiți să ofere asistență consulară suplimentară, în limitele competențelor legale.

Într-o scrisoare deschisă, adresată premierului României, ministrului Afacerilor Externe şi ministrului Transporturilor, Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a solicitat ajutor pentru rezolvarea situației, reclamând o încălcare gravă a drepturilor şi libertăților omului şi a legislației europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*