Nava – școală „Mircea“ revine acasă și oferă Forțelor Navale încă o generație de marinari militari

Bricul Mircea la cheu. FOTO Cătălin Schipor

Nava-Școală „Mircea” se întoarce acasă joi, 5 iulie, ora 11.00, în Portul Militar Constanța. După 31 de zile, dintre care 21 pe mare și 10 în porturile Bari, Tivat și Pireu, marșul internațional de instrucție desfășurat pentru pregătirea cadeților germani și români va ajunge la final.

Sub protecția spiritului „Mircea”, în timpul parcurgerii celor peste 2.400 de mile marine, tinerii români și germani au avut ocazia să simtă marea și ceea ce înseamnă viața la bordul unei nave militare. Instructorii de la bordul navei au transmis viitorilor marinari cunoștințele de bază necesare pentru a fi parte a unui echipaj, dar și respectul și profesionalismul de care aceștia trebuie să dea dovadă în viitoarea lor carieră militară.

Cei aproximativ 100 de cadeți se vor întoarce în România marinari, botezați cu acordul Zeului Neptun, dar și absolvenți ai stagiului de practică, după ce au susținut colocviul final în timp ce traversau, în drum spre Constanța, strâmtoarea Dardanele. Aceste noi reușite nu ar fi putut fi posibile fără cursurile și fără lucrările de matelotaj efectuate în Marea Neagră, fără urcatul în arboradă în Marea Marmara, fără navigatul pe vele în albastrul Mării Egee, fără școala de rame desfășurată în Marea Adriatică și fără realizarea exercițiilor de abandonul navei, cu lăsarea plutei la apă și urcarea în aceasta în largul Mării Ionice.

Cei aproape 200 de membri ai echipajului, instructori și cadeți, au avut și misiunea de a reprezenta țara noastră și de a consolida statutul de Ambasador onorific al României pe mările și oceanele lumii, pe care Nava-Școală „Mircea” îl deține de 79 de ani, timp în care a format zeci de generații de navigatori pentru Marina Militară.

Primul voiaj de instrucție al acestui an a însemnat, pe lângă pregătirea cadeților, și un moment important pentru istoria octogenară a navei, prin tipărirea numelui comandorului Mircea TÂRHOACĂ în lista comandanților. Acesta este membru al echipajului încă din anul 2008, timp în care a ocupat mai multe funcții la bordul navei, iar distanțele parcurse au însumat peste 48.000 de mile marine. Comandorul Gabriel Ioan MOISE, comandant al navei în ultimii 12 ani și membru al echipajului de peste două decenii, perioadă în care a traversat de două ori Oceanul Atlantic, a fost alături de fostul său echipaj, în ultimele 31 de zile, din postura de comandant al marșului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*