Nava Poliției de Frontieră a revenit acasă după o operațiune de patru luni de prevenire și combatere a migrației în Marea Mediterană

Sute de „suflete” salvate în Marea Mediterană, de polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă

Nava maritimă „Ștefan cel Mare”, din dotarea Gărzii de Coastă, s-a întors acasă luni, 6 decembrie, după o operațiune de prevenire și combatere a migrației la care a participat în Marea Mediterană timp de patru luni de zile. În cadrul misiunilor desfășurate, polițiștii de frontieră români au salvat, transbordat și transportat peste 2.000 de migranți, care se aflau în pericol pe ambarcațiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană.

Potrivit Gărzii de Coastă, în perioada 11 august – 01 decembrie, nava maritimă de supraveghere MAI 0201 „Ștefan cel Mare” din dotarea Poliției de Frontieră Române a participat la Operațiunea Comună „THEMIS”, organizată de Agenția Europeană FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă) ce s-a desfășurat la frontierele maritime externe ale U.E.

Nava “amiral” a Poliției de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare și salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă din sudul Italiei, alături de forțele de poliție și de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.

S-a avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraționiste la limita sudică a spațiului comunitar, efectuarea cu operativitate a schimbului de date și informații între autoritățile de aplicare a legii din aceste țări, precum și un schimb eficient de experiență între polițiștii de frontieră europeni.

Polițiștii de frontieră români au executat 20 de misiuni, cu un total de 56 zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 11.478 mile marine.

În cadrul misiunilor desfășurate, polițiștii de frontieră români au salvat, transbordat și transportat 2082 migranți, care se aflau în pericol pe ambarcațiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană și care, ulterior, au fost predați autorităților italiene pentru efectuarea formalităților specifice.

Echipajul navei a fost apreciat de către parteneri datorită profesionalismului cu care a acționat pe timpul misiunilor, seriozității și implicării în munca susținută depusă. Chiar dacă condițiile hidrometeorologice au fost de multe ori neprielnice, toate persoanele salvate au fost aduse în siguranță la mal, nefiind înregistrate probleme de niciun fel.

Obiectivul principal al Operațiunii Comune „THEMIS” a fost reprezentat de sprijinirea autorităților italiene în supravegherea și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Activitatea este o continuare a operațiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliția de Frontieră Română a avut o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât și din punctul de vedere al numărului, al profilurilor și al rezultatelor obținute de experții detașați, aprecierile venind atât din partea autorităților italiene, cât și din partea Agenției. Operațiunea a fost finanțată de către Frontex.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*