Muftiatul Cultului Musulman din România le-a transmis credincioșilor condițiile în care pot participa la slujbele religioase

Moscheea Carol I din Constanța sau Moscheea Regală, monument istoric. FOTO Cătălin SCHIPOR

Odată cu încetarea stării de urgență și aplicabilitatea Ordonanțelor militare care au limitat temporar aspecte ale vieții religioase publice a credincioșilor, în urmă consultărilor efectuate, Muftiatul Cultului Musulman din România a transmite mai multe îndrumări către unitățile de cult, privind accesul credincioșilor musulmani în locașurile de cult islamic și participarea acestora la rugăciunile specifice cultului musulman.

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul locașurilor de cult se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție, astfel:

  1. Distanță dintre enoriași va fi de cel puțin 2 m în orice direcție.
  2. Purtarea unei măști de protecție, care să acopere atât nașul cât și gură, este obligatorie atât pentru imam cât și pentru enoriași.
  3. Fiecare enoriaș va veni cu propriul covoraș de rugăciune (Seccade/ Namazlik)
  4. Mâinile, chiar dacă se poartă mănuși de protecție, vor fi dezinfectate la intrare.
  5. Facilitățile de toaletă și inclusiv toaletele sunt închise pentru utilizare. Așadar, fiecare participant va nevoit să își efectueze ritualul de abluțiune (Abdest) de acasă.
  6. Persoanele care prezintă simptome de infecție respiratorie ( tușe, strănut, rinoree), persoanele aflate în carantină, precum și cele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intră în locașurile de cult, acestea fiind rugate să rămână acasă.
  7. Înainte sau după efectuarea rugăciunii, enoriașii nu se vor adună în față locașului de cult.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*