Momentul acela când politicienii se trezesc din hibernare

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Hibernarea politică este un fenomen deja obișnuit pe la noi. Imediat după campania electorală și după ce au câștigat un loc călduț într-o primărie sau prin parlament politicienii uită de ce au fost trimiși acolo.

Se trezesc buimaci după două luni și mai fac niște schimbări, mai acuză niște înaintași pentru greaua moșternire apoi cad din nou în somnul adânc. Singurele momente în care deschid un ochi sunt atunci când au loc alte alegeri decât cele care îi interesează pe ei. Fac niște drumuri prin județ dacă sunt parlamentari, mai apar pe un afiș electoral alături de un candidat la primărie și cam atât.

Dar iată că a venit și primăvara politică. În vara lui 2016 se dă bătălia pentru fotoliul de primar. Așa că este momentul să se scuture de praf și să înceapă campania electorală.

În județul Constanța a început o campanie foarte timidă, marcată de oameni care nu știu daca vor candida sau nu, indivizi cu probleme penale sau probleme… “cu capul” care trebuie să decidă pe cine vor susține la alegerile locale sau, după caz, dacă se aruncă în luptă.

Și nu vorbesc doar despre Primăria Constanța. Acolo știm că Decebal Făgădău are prima șansă. Asta și pentru că nu are contracandidați hotărâți. PNL are de ales între Boroianu, Chiru, Cupșa și alți doi – trei care trebuie să accepte propunerea de a le fi candidați. Făgădău are avantajul că se află deja în primărie, dar și dezavantajul de a-l fi urmat pe Radu Mazăre.

PMP îl are pe Claudiu Palaz cel puțin până la momentul sosirii lui Traian Băsescu. PMP nu câștigă de unul singur primăria Constanța, așa că sunt de așteptat alianțe surprize.

“Iepurii de campanie” precum Mihai Petre sau Dumitru Bădrăgan sunt băieți buni. Din păcate prea buni pentru Constanța și cu șanse prea mici pentru a visa la un post de primar. Dar asta nu îi împiedică să ajungă consilieri locali sau județeni.

Toți cei de mai sus încep să se trezească timid din hibernare. Am văzut comunicate de presă de la oameni și formațiuni pe care nu le știam să existe pe la noi, dar nu am văzut programe, planuri clare pentru dezvoltarea orașului.

Medgidia este un alt front pe care se va duce o bătălie crâncenă. O foarte posibilă candidatură a lui Valentin Vrabie (actualul primar de la Peștera) i-ar scoate din schemă pe toți cei care încă mai visează să-i ia locul lui Marian Iordache (PNL). Actualul primar nu poate câștiga mai mult de 5% dintre voturi, iar viceprimărița Luminița Vlădescu (PSD) are șanse doar dacă Vrabie nu apare, iar Dumitru Moinescu (PNL, ex-PDL) nu se înscrie în cursă.

Mai distractive sunt disputele mici, dar furtunoase de prin comune. La Mihail Kogălniceanu, fostul primar, Valer Iosif Mureșan a anunțat o conferință de presă pentru Luni, la ora 12.00 în care promitea să anunțe felul în care “consilierii social-democrați au fost agresați și sechestrați pentru că s-au opus unor înlcări grave ale legislației în vigoare, încălcări realizate de Primarul comunei și de către Comisia de analizare a dosarelor pentru obținerea unei locuințe în regim ANL”.

Reacția PNL nu s-a lăsat așteptată. La o oră după acțiunea PSD ei vor organiza propria lor conferință. Evident, primărița Ancuța Belu este pregătită să facă declarații pe același subiect.

Dacă erau șmecheri o făceau la aceeași oră, nu-i așa? Oare unde erau toți semi-anonimii acum 2-3 ani?

Campania asta o să fie interesantă și bătăliile nu se țin pe teren sau în conferințe de presă, ci online. Și ăsta este doar începutul!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*