Misiuni de cercetare a spațiului maritim și fluvial al României

Misiuni de cercetare a spațiului maritim și fluvial al României. FOTO SMFN

Forțele Navale Române desfășoară, concomitent, în perioada 28 martie – 8 aprilie, două exerciții întrunite, pentru creșterea nivelului de interoperabilitate dintre structurile de forțe participante, precum și pentru dezvoltarea procedurilor operaționale de asigurare a securității spațiului naval (maritim și fluvial) al țării noastre. Totodată, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsuri suplimentare de supraveghere a zonei maritime de responsabilitate, în vederea creșterii vitezei de reacție pentru combaterea pericolului de mine din Marea Neagră.

Exercițiul „Tomis 22”, organizat pe mare, în raioane maritime din apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă a României, și Exercițiul „Danube Protector 22”, desfășurat pe Dunăre și în nordul Dobrogei, în zona lagunar-deltaică, fac parte din programul de instruire întrunită al militarilor din Forțele Navale și se înscriu în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării.

Trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă (EOD) și o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forțele Navale care participă la cele două exerciții. Din partea Forțelor Terestre, sunt prezente structuri de infanterie, de artilerie și logistice de la Batalionul 341 Infanterie Topraisar și de la Batalionul 325 Artilerie Caracal.

Peste 950 de militari își vor sincroniza acțiunile de instruire, conform unui scenariu fictiv de respingere a unei agresiuni asimetrice la gurile de vărsare ale Dunării și în zona costieră a României.

În timpul desfășurării Exercițiului „Tomis 22”, specialiștii de la Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare și Jocuri de Război al Forțelor Navale și de la Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” vor evalua pachetul de forțe navale ale României „Gata de acțiune” care va face parte din Forța de Răspuns a NATO în anul 2023 (NATO Response Force 23 – NRF 23).

Forțele Navale Române își perfecționează constant abilitățile de a răspunde rapid și eficient la întregul spectru de amenințări din spațiul maritim și fluvial, având în vedere importanța strategică și contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*