Misiunea de căutare în Marea Neagră, continuă. La operațiune se alătură și două nave ucrainene

Misiunea de căutare în Marea Neagră, continuă. FOTO SMFN

Fregata „Regina Maria” continuă, vineri, 12 martie, misiunea de căutare a persoanelor dispărute în Marea Neagră ca urmare a scufundării navei „Volgo Balt 179”, la aproximativ 70 mile marine travers Constanța.

În conformitate cu planurile de căutare emise de Centrul Maritim de Coordonare (MRCC), cercetarea continuă cu elicopterul Puma Naval 141 de la bordul fregatei, care survolează raionul maritim, cu nava „Artemis” a Agenției Române pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) și cu nava Gărzii de Coastă MAI 0201. Totodată, spre locul producerii catastrofei se îndreaptă și două nave de căutare-salvare ucrainene.

Potrivit reprezentanților Statului Major al Forțelor Navale, raionul de căutare a fost extins pe parcursul nopții de 11 spre 12 martie, din cauza condițiilor hidro-meteorologice din zonă, iar vineri, 12 martie, în jurul orei 09.00, nava militară a descoperit o plută de salvare aflată în derivă. Aceasta a fost adusă la bordul fregatei, dar s-a dovedit a fi fără persoane la bord. Cele trei nave românești și elicopterul Puma Naval acționează în comun, investigând și alte plute de salvare identificate în raion.

Nava militară a descoperit o plută de salvare aflată în derivă. FOTO SMFN

Elicopterul Puma Naval este dotat cu echipamente speciale de salvare și supraviețuire (troliu electric, targă și coș de salvare, instalație de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supraviețuire, baliză de urgență), iar la bordul fregatei „Regina Maria” este și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție.

Nava ucraineană Volgo Balt 179, cu 13 navigatori la bord, 12 bărbați și o femeie, s-a scufundat în dimineața zilei de joi, 11 martie, în Marea Neagră, semnalul SOS fiind interceptat de o navă a Grup Servicii Petroliere (GSP).

„La 04.40 dimineața, GSP Falcon a recepționat un mesaj de urgență de la nava Volgo Balt 179. Operațiunea de salvare a început fără întârziere, în condiții meteo deosebit de dificile, cu vânt de 50 km/h și valuri de patru metri. Ultimul mesaj transmis de Volgo Balt 179 a fost de abandon navă”, au transmis reprezentanții societății.

Numai 10 dintre marinari, între care și femeia, au fost salvați. Ulterior, starea femeii s-a înrăutățit, fiind preluată cu un elicopter GSP şi transportată la Spitalul Județean din Constanța. Dintre ceilalți trei, despre doi se știe ca au murit în urma naufragiului, dar numai trupul unuia dintre ei a fost recuperat, iar unul a fost dat dispărut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*