Mircea Banias: „Adoptarea legilor privind Educația reprezintă un pas înainte pentru dezvoltarea învățământului în România”

Mircea Banias

Camera Deputaților a adoptat miercuri, prin vot, proiectele de lege privind Educația, deschizând astfel drumul către o nouă eră în sistemul de învățământ din România. Cu 191 de voturi „pentru”, 68 de voturi „contra” și 11 abțineri în cazul proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, precum și cu 189 de voturi „pentru”, 74 de voturi „contra” și 10 abțineri în cazul Legii învățământului superior, rezultatul reflectă sprijinul semnificativ al deputaților pentru aceste schimbări.

Potrivit deputatului liberal constănțean Mircea Banias, educația reprezintă fundamentul unei societăți prospere și dezvoltate, iar deputații PNL sunt bucuroși că proiectele de lege privind învățământul au fost adoptate, „devenind un pas înainte vital pentru sistemul nostru educațional”.

„Adoptarea acestor legi reprezintă un pas important înainte pentru sistemul nostru de educație. Ne-am concentrat asupra elevului și am căutat soluții pentru a asigura o educație de calitate și o pregătire corespunzătoare pentru viața de adult. Sunt mândru că PNL a fost parte a acestui demers și că am reușit să ajungem la un consens cu celelalte partide politice”, a declarat Mircea Banias.

Una dintre modificările semnificative aduse de noile legi se referă la admiterea la liceu, unde colegiile naționale ar putea organiza un proces de selecție pentru jumătate din locuri. Deputatul Banias a subliniat că această măsură va promova o competiție sănătoasă și va asigura accesul la licee de înaltă calitate pentru elevii talentați și dedicați.

„Este esențial să oferim oportunități egale tuturor elevilor, încurajându-i să-și atingă potențialul maxim”, a adăugat el.

În ceea ce privește examenul de bacalaureat, propunerea de a face religia o disciplină opțională a fost întâmpinată cu interes și susținere.

„Noi credem în libertatea de alegere și în respectarea diversității de convingeri. Facem un pas înainte către un bacalaureat mai flexibil, care să permită elevilor să-și exprime interesele și aspirațiile”, a afirmat deputatul liberal.

O altă măsură importantă se referă la dotarea sălilor de clasă cu camere video, cu acordul părinților, pentru combaterea violenței în școli.

„Siguranța elevilor noștri este o prioritate absolută și suntem hotărâți să luăm măsuri concrete pentru a preveni actele de violență în școli”, a declarat Mircea Banias.

Deputatul PNL de Constanța a subliniat, de asemenea, importanța înființării de cabinete medicale și stomatologice în instituțiile de învățământ, precum și posibilitatea de a exmatricula elevii care comit abateri disciplinare grave și de a-i muta la alte școli.

În final, Mircea Banias a vorbit și despre durata mandatului de rector, care va fi de 5 ani pentru maxim două mandate, și despre faptul că vor fi considerate abateri de la normele de etică doar „diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie”.

„Este important să avem o legislație modernă și adaptată nevoilor actuale ale elevilor și ale societății în general și în care elevul să fie în centrul preocupărilor. Sunt convins că aceste legi vor aduce un plus de calitate în învățământul românesc și vor contribui la dezvoltarea tinerilor noștri”, a încheiat deputatul liberal Mircea Banias.

Între aspectele semnificative ale acestor proiecte de lege se numără:

  • Colegiile naționale ar putea organiza admitere la liceu pentru jumătate din locuri. Această măsură își propune să asigure o selecție mai eficientă a elevilor, în funcție de aptitudinile și abilitățile lor, și să ofere oportunități egale de acces la învățământul de calitate.
  • Religia ar deveni o disciplină opțională la examenul de bacalaureat. Astfel, elevii ar putea să-și aleagă în mod liber domeniile de studiu pe care doresc să le susțină în examenul de absolvire a liceului, oferindu-le mai multă flexibilitate și posibilitatea de a-și concentra eforturile asupra materiilor care îi interesează cel mai mult.
  • Înființarea de cabinete medicale și cabinete medicale stomatologice până în anul 2027 pentru toate instituțiile de învățământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituții de învățământ de masă. Această inițiativă are drept scop asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți elevii, contribuind astfel la promovarea unei stări de sănătate optime în rândul tinerilor.
  • Dotarea sălilor de clasă cu camere video, cu acordul părinților, pentru combaterea violenței în școli. Prin intermediul acestor camere de supraveghere, se dorește crearea unui mediu sigur și securizat în școli, sporind responsabilitatea și disciplina în rândul elevilor, cadrelor didactice și părinților.
  • Posibilitatea exmatriculării și transferului elevilor care comit abateri disciplinare grave la alte școli. Această măsură asigură protecția dreptului la educație a celorlalți elevi și contribuie la menținerea unui mediu școlar propice pentru învățare și dezvoltare personală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*