Militarii Forțelor Navale Române s-au familiarizat cu rachetele NSM în cadrul „Sea Shield 21”

Militarii Forțelor Navale Române s-au familiarizat cu rachetele NSM. FOTO SMFN

Exercițiul multinațional „Sea Shield 21”, cel mai complex exercițiu multinațional NATO, organizat de Forțele Navale Române la finalul lunii martie, a cuprins și secvențe de acțiuni terestre, unde, în zona litoralului, trei detașamente mobile de lansare rachete de la Divizionul 508 Rachete de Coastă din Mangalia și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze au desfășurat activități de instruire comune.

Potrivit Statului major al Forțelor Navale (SMFN), pentru marinarii militari români, instrucția au fost un prilej foarte bun de familiarizare cu tacticile și procedurile de operare specifice ale sistemului de rachete antinavă NSM (Naval Strike Missile) utilizat de către marinarii militari polonezi, similar celui care va intra și în dotarea Forțelor Navale Române prin derularea programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Obiectivele de instruire româno-poloneze, planificate în cadrul secvenței terestre a Exercițiului „Sea Shield 21”, care a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia, au urmărit evaluarea militarilor Divizionului 508 Rachete de Coastă cu privire la capacitatea de a organiza și de a executa o dislocare a lansatoarelor de rachete în raioane terestre, aflate la distanțe mari de locul de dislocare permanentă, precum și optimizarea procedurilor operaționale specifice ducerii luptei împotriva navelor de suprafață prin atacul cu racheta.

„Activitatea de instruire a contribuit la dezvoltarea deprinderilor comandanților și a echipajelor care deservesc tehnica auto și instalațiile mobile de lansare rachete pentru conducerea și executarea marșului pe timp de zi și de noapte, pentru identificarea și ocuparea pozițiilor de lansare pe timp de zi și pe timp de noapte în raioane neamenajate, precum și pentru executarea misiunilor specifice în cadrul unei grupări de forțe multinaționale”, au transmis reprezentanții SMFN.

Secvența de instruire româno-poloneză, care s-a desfășurat în zona Capu Midia, în timpul Exercițiului „Sea Shield 21”, contribuie la dezvoltarea Programului NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european. Aceasta a contribuit la dezvoltarea coeziunii aliate și a avut efecte pozitive, atât pentru militarii din Forțele Navale Române, care au putut observa modul de exploatare și de folosire în luptă a mijloacelor tehnice ce deservesc rachetele tip NSM, cât și pentru marinarii militari polonezi, care au dislocat pentru prima dată, în România, pe cale aeriană și terestră, un sistem mobil de rachete sol-navă de acest tip.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere și de litoral împotriva amenințărilor navelor de suprafață, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave și echipamente proprii și ale aliaților, utilizând datele furnizate de către acestea și viceversa, folosind sisteme de legături de date și canale de comunicații protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Prin realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, Forțele Navale Române vor dispune de sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă noi, moderne, testate, operaționale și interoperabile în cadrul NATO, adaptate misiunilor actuale.

Rachetele NSM care vor echipa aceste sisteme sunt rachete antinavă de generația a cincea, cea mai modernă existentă la acest moment, și au caracteristici de lovire a țintelor navale de înaltă precizie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*