Metoda „Accidentul“, una dintre cele mai bănoase înșelătorii și care încă prinde

Bani, lei. FOTO metropolitanul.ro
Mai mulți bani! metropolitanul.ro

Victimele sunt bătrâni, oameni obișnuiți de-a lungul anilor că problemele, în special cele medicale se rezolvă cu bani. Această „tradiție“ combinată cu vestea – șoc, îi fac pe majoritatea celor vizați să își dea toți banii din casă. De aceea, de atâția ani, victimele continuă să pice în plasa infractorilor. Sute de bătrâni din județul Constanța au fost vizați de grupări infracționale care se ocupă cu așa ceva.

Cifrele ce se află la IPJ Constanța legate de astfel de cazuri sunt îngrijorătoare și cu toate campaniile de informare, în media și pe teren, bătrânii se lasă în continuare păcăliți. Cazurile mediatizate de la începutul anului și până în prezent arată că cinci persoane au fost înșelate cu 78.900 lei, iar alte nouă și-au dat seama la timp că sunt ținta unor înșelătorii. Surse din cadrul IPJ Constanța au confirmat că numărul total de cazuri este mai mare și în plus sunt și victime care au preferat să nu mai alerteze autoritățile, împăcându-se cu gândul că au pierdut o sumă de bani.

Din iulie 2016, de când a început să ia avânt acest tip de înșelătorie, polițiștii constănțeni au înregistrat 134 de tentative și 114 fapte consumate, paguba fiind de ordinul sutelor de mii de lei. Majoritatea victimelor, 80% sunt din mediul urban, iar restul, 20%, din mediul rural. În aceste fapte au fost destructurate patru grupări infracționale, fiind operate 30 de arestări.

În general, grupurile sunt coordonate și conduse din penitenciare, de aici făcându-se apelurile telefonice, în care deținuții joacă rolul medicilor, avocaților sau ce le mai trece prin minte, cum au scenariul făcut. După ce obțin informațiile cheie, acestea sunt trimise unor săgeți – persoane executante, aflate în libertate. Banii astfel obținuți sunt împărțiți ulterior, în funcție de rolul fiecăruia.

 

În cazul în care vă confruntați cu o astfel de situație, polițiștii vă sfătuiesc să cereți apelantului cât mai multe detalii privitoare la unitatea medicală, de Poliție sau de Parchet, acolo unde s-ar afla ruda implicată în accident.

Totodată, probați veridicitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a altor persoane (rude, cunoștințe etc.), care vă pot oferi informații suplimentare și nu aveți încredere în persoane străine, oricât de binevoitoare ar părea. Escrocii mizează tocmai pe reacția de moment, cu un impact emoțional puternic.

Dacă apelantul ,,vă recomandă” discreția, sau vă spune că nu este posibilă o legătură directă cu ruda dumneavoastră, întrucât autoritățile au ridicat telefonul, trebuie să știți că reprezentanții Poliției sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale persoanelor implicate în accidente rutiere.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*