Meteorologii au emis un nou Cod galben de caniculă valabil pentru județul Constanța: recomandări și măsuri de precauție

Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat.

Constanța se confruntă cu un Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, pe durata zilelor de 17 și 18 iulie. Meteorologii avertizează că valul de căldură va continua să se intensifice, cu temperaturi maxime cuprinse între 33 și 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Astfel, potrivit meteorologilor constănțeni, luni, 17 iulie, valul de căldură va continua să se intensifice și va fi caniculă îndeosebi în vestul Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa, în general între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 23 de grade.  Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări după-amiază.

Marți, 18 iulie, valul de căldură se va menține, va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 17 și 22 de grade.

Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat, în intensificare după-amiaza (rafale de 40 – 45 km/h).

Cu scopul de a proteja sănătatea publică în aceste condiții extreme, Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța a luat măsuri speciale. Acestea includ stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, menținerea umidității aerului în locurile aglomerate și în parcuri prin stropirea spațiilor verzi, precum și dezinsecții și dezinfecții în municipiu. De asemenea, serviciile publice de salvare acvatică-salvamar și posturile de prim ajutor sunt asigurate.

Farmaciile din Constanța s-au alăturat efortului de a veni în sprijinul constănțenilor în timpul caniculei. Oamenii sunt încurajați să se răcorească și să se hidrateze în incinta farmaciilor, iar multe dintre acestea oferă gratuit măsurarea tensiunii arteriale.

În fața acestui val de căldură, reprezentanții Biroului Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență au emis o serie de recomandări vitale pentru sănătatea publică. Acestea includ evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 și 18.00, reglarea corectă a aparatelor de aer condiționat pentru a obține o temperatură cu 5 grade mai mică decât cea ambientală, evitarea folosirii ventilatoarelor la temperaturi exterioare mai mari de 32 de grade Celsius și purtarea pălăriilor de soare și a hainelor lejere, din fibre naturale și culori deschise.

Este esențial să se mențină o hidratare adecvată în aceste condiții extreme. Se recomandă consumul regulat de lichide, între 1,5 și 2 litri pe zi, chiar și fără senzația de sete. De asemenea, evitați consumul de alcool sau băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr, deoarece acestea favorizează deshidratarea.

Activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie, cum ar fi sportul sau grădinăritul, trebuie evitate în timpul zilelor toride. De asemenea, este important să acordați o atenție specială persoanelor dependente de voi, precum copii, vârstnici sau persoane cu dizabilități, oferindu-le lichide în mod regulat.

Pe lângă aceste măsuri, pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe, se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerii jaluzelelor sau draperiilor, ținerea ferestrelor închise în timpul zilei, deschiderea lor seara târziu, noaptea și dimineața devreme pentru a permite curenților de aer, precum și stingerii sau scăderii intensității luminilor artificiale și a oricărui aparat electro-casnic neutilizat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*