VIDEO Primăria Medgidia reabilitează Ambulatoriul Spitalului Municipal cu ajutorul TIKA. Primarul Valentin Vrabie a atras o finanțare pentru acest proiect

Policlinica Medgidia. FOTO Alexandru Bran

Medgidia a făcut primul pas pe drumul unui proiect valoros: a predat clădirea în ruină a Policlinicii Spitalului către constructorul care urmează s-o repare și s-o facă funcțională. De mâine începe organizarea de șantier și primii 40 de muncitori care vor lucra zi de zi o să-și facă apariția pe coridoarele distruse de ploi, zăpezi, îngheț și alte intemperii.

“De 3 ani de zile este-n starea aceasta și pentru că este neacoperita se degradează pe zi ce trece; anul trecut arăta să zic, mai bine; anul ăsta arată mai rău și dacă nu se intervenea imediat probabil în 2-3 ani de zile se ruină total și nu mai putea fi reabilitată. A venit și momentul în care s-a semnat predarea amplasamentului către constructorul care a câștigat licitația pe care Guvernul Turciei – finanțatorul acestui proiect, a realizat-o. S-a emis ordinul de-ncepere a lucrărilor și urmează ca-n această săptămână să se realizeze organizarea de șantier. De luni, 40 de oameni vor fi permanent în această locație” spune primarul orașului, Valentin Vrabie.

 Este o investiție de calibru greu pe care Primăria condusă de Valentin Vrabie o pregătește și-o negociază de aproape doi ani de zile, iar astăzi în sfârșit se văd lucruruile concrete. Partenerul cu care a negociat primăria orașului este Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) organism aflat în directa subordine a Guvernului Republicii Turcia. TIKA a fost înfiinţată în anul 1992 cu scopul de a furniza suport tehnic în vederea dezvoltării iar în prezent işi desfăşoară activităţile pe patru continente, fiind prezentă în aproximativ 200 de ţări prin intermediul a peste 50 de Oficii de Coordonare Programe şi Proiecte. La Medgidia, au discutat și au bătut palma cu primăria.

“Turcii au fost foarte pragmatici, discuțiile au durat puțin. Faptele au fost cele care au primat de fiecare dată în întâlnirile pe care domnul primar le-a avut cu ei. Licitația s-a derulat destul de repede și e bine că într-un final încep lucurul” spune cu satisfacție, Bogdan Moşescu, managerul orașului.

Proiectul de reabilitare a clădirii ambulatoriului vizează modernizarea clădirii și dotarea acesteia cu aparatură de ultima generație. Mai exact se vor desfășura lucrări care constau în refacerea instalațiilor de apă caldă și agent termic, grupurile sanitare precum și circuitele electrice. Directorul Spitalului Medgidia spune că este prima dată când cineva se preocupă de soarta bolnavilor din oraș și zonele limitrofe. Reabilitarea este prima investiție făcută de la construcția spitalului, în anii ’60.

“Noi deservim cam 180 de mii de locuitori – Medgidia și localitățile limitrofe, iar ambulatoriul reprezintă viitorul îngrijirilor de sănătate în România. Deja medicina primară și cea ambulatorie este foarte dezvoltată în Europa și după cum știți, noi fiind stat european, avem o politică națională de sănătate care trebuie să se plieze pe cea europeană. Vestea bună pentru medici este că se vor reîntoarce în cabinetele lor, cei care s-au relocat. Cei care vor dori să vină și sunt importanți pentru comunitate vor fi primiți cu brațele deschise, or să aibă cabinete moderne… Vestea bună este în special pentru pacienți, pentru că acești medici deservesc acești pacienți, acești cetățeni – ei vor avea un ambulatoriu modern cum merită” spune Eugen Aglițoiu, managerul spitalului municipal Medgidia.

Primarul Valentin Vrabie a subliniat faptul că municipalitatea nu trebuie să aloce niciun ban din bugetul propriu pentru lucrări.

 “Termenul de execuție este maxim opt luni de zile. Pentru mine este cel mai important proiect pentru că e locul unde salvăm vieți, unde oamenii sunt beneficiari direcți. Chiar dacă și celelalte proiecte de infrastructură sunt lucruri materiale, cel mai important proiecte și cel mai urgent este acest ambulatoriu, nu doar pentru noi Medgidia ci și pentru un sfert din județul Constanța – aproximativ 180 de mii de oameni care-și vor găsi aici sănătatea” spune edilul Medgidiei.

Clădirea în care pot fi tratați zilnic sute de pacienți a ajuns o ruină după ce fosta conducere a orașului a pierdut o finanțare din bani europeni. Eugen Aglițoiu a vorbit și despre riscurile pentru Spitalul Municipal.

“Declasificarea spitalului Medgidia e un risc, dar nu e cel mai mare; cel mai mare risc era ca din 2020 să nu mai avem autorizație de funcționare pentru spital, ambulatoriul integrat fiind obligatoriu pentru un spital chiar și de categoria 4-a nu numai de categoria a 3-a cum suntem noi”, explică managerul de spital.

 Ambulatoriul Spitalului (policlinică, cum îi spunem noi) zace în ruină din 2015. În tot acest timp localnicii au sperat pâna în ultimul moment că reabilitarea clădirii din Medgidia va fi dusă la bun sfârșit. Trecerea timpului a arătat exact contrariul. A fost nevoie să se schimbe echipa care administrează orașul, pentru ca lucrurile să-și găsească în sfârșit, o rezolvare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*