Mariana Gâju: “Trebuie ca numărul angajărilor în asistență socială să crească. Solicităm să se deblocheze posturile pentru asistenți sociali”

Mariana Gâju, primarul din Cumpăna

Primarul din Cumpăna, Mariana Gâju, susține că trebuie să crească numărul angajărilor în asistența socială și solicită deblocarea posturilor pentru asistenți sociali.

În Sala de Ședințe „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța a avut loc întâlnirea județeană organizată în cadrul proiectului „Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii” implementat de Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNASR), în parteneriat cu UNICEF România, cu sprijinul Asociației Comunelor din România (ACoR).

La eveniment au fost reprezentate 35 de comune ale județului Constanța, prin primari și asistenți sociali.

Semnarea acordului de parteneriat între CNASR, UNICEF și ACoR în anul 2023, stă la baza acestor proiecte prin care vor primi sprijin 2000 de comune ale României. Prin acest proiect se dorește construirea unui cadru de consultare cu factorii de decizie de la nivel județean și local, furnizorii publici și privați de servicii sociale, precum și cu profesioniștii din domeniul social, în vederea identificării nevoilor sociale din comunitățile rurale și a dezvoltării serviciilor sociale integrate necesare creșterii calității vieții persoanelor vulnerabile.

Evenimentul a vizat tematici considerate prioritare pentru sistemul de asistență socială, precum:

– implementarea pachetului minim de servicii (incluzând sprijin pentru identificarea nevoilor locale, dezvoltarea serviciilor comunitare integrate și creșterea capacității profesioniștilor din mediul rural);

– dezvoltarea și finanțarea serviciilor sociale;

– consolidarea forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural, în contextul viitoarelor modificări legislative în domeniu etc.

Prin dezbaterile ce au avut loc, s-a dorit informarea și cunoașterea necesității de creare la nivel local a serviciilor sociale adresate grupurilor vulnerabile precum copiii, persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, înțelegerea rolului asistentului social la nivelul comunității, precum și necesitatea consolidării forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural. În cadrul întâlnirii, s-au purtat discuții despre necesitatea dezvoltării serviciilor comunitare integrate și cooperarea interinstituțională în implementarea pachetului minim de servicii.

Până în acest moment 800 de UAT-uri din întreaga țară au fost sprijinite și informate pentru creșterea capacității forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural, inclusiv prin promovarea angajări asistenților sociali, acestea fiind informate și cu privire la apeluri de programe UE, utilizarea ghidurilor de aplicare și a propunerilor de proiecte, modificări ale cadrului normativ. De asemenea, au fost realizate 800 evaluări de nevoie la nivel de UAT, realizate în vederea implementării pachetului minim de servicii comunitare integrate.

În cadrul evenimentul au luat cuvântul:

  • Ștefania Savin, reprezentant CNASR;
  • Marinela Carmen Grigore, Președinte Structura Teritorială CNASR Constanța;
  • Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR, primar al comunei Cumpăna;
  • Mihaela Ristea, director al DGASPC Constanța;
  • Marilena Laura Nicolae, inspector social AJPIS Constanța;
  • Amet Lakme, reprezentant AJPIS Constanța;
  • Dana Adochiei, șef Serviciul de Probațiune Constanța;
  • Raluca Matei, prodecan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea „Ovidius” Constanța;
  • Stănescu Nina, conf. univ. Facultatea de Drept și Facultatea de Teologie, a Universității “Ovidius”;
  • Carmen Constantinescu, asistent social, șef Centru de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă în cadrul Direcției Asistență Socială Năvodari;

“Astfel de întâlniri sunt benefice deoarece facilitează schimbul de experiență între persoanele implicate în viața socială a comunității. Doar împreună putem găsi soluții pentru cei aflați în nevoie. Acest proiect este foarte important, pentru că ne arată ce avem nevoie: specialiști care să acorde cele mai bune servicii atât copiilor cât și adulților. Este nevoie urgentă de asistenți sociali calificați atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Pe lângă o vorbă bună, asistentul social găsește soluții practice la problemele oamenilor. … Suntem alături de CNASR și UNICEF! Trebuie ca numărul angajărilor în asistență socială să crească! Solicităm să se deblocheze posturile pentru asistenți sociali; dacă nu se deblochează organizarea de concursuri pentru angajare, administrația publică locală pierde, pierdem toți! De asemenea, trebuie să se permită creșterea salariului asistenților sociali, independent de grila de salarizare a UAT-urilor, o salarizare specifică în raport cu munca prestată, iar asistentului social să i se dea spor de periculozitate pentru că lucrează cu omul bolnav și cu nevoi speciale!”, a fost concluzia discursului Marianei Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Evenimentul a permis întocmirea unui memorandum ce va fi semnat de către reprezentanții instituțiilor partenere CNASR Constanța, Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România, DGASPC Constanța, ISJ Constanța și AJPIS Constanța, care va fi înaintat Colegiului Național al Asistenților Sociali, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne și celorlalți decidenți în domeniile protecției persoanelor vulnerabile ale societății românești.

”Copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, victimele violenței domestice și multe alte persoane aflate în diverse situații de vulnerabilitate au nevoie de servicii sociale cât mai aproape de mediul în care locuiesc. Există părinți care își duc copiii cu dizabilități pentru terapie la distanțe de zeci de kilometri, există vârstnici dependenți fără niciun aparținător, există copiii din familii vulnerabile la risc de abandon școlar, iar toți aceștia precum și mulți alții, nu au acces la servicii sociale în propria comunitate. Haideți să dezvoltăm serviciile sociale, să le oferim pe lângă beneficii și servicii integrate furnizate de specialiști asistenți sociali, psihologi, asistenți medicali comunitari etc. Haideți să atragem specialiști în acest domeniu cu profunde valențe umane, al asistenței sociale!”, a transmis Marinela Grigore, Președintele Structurii Teritoriale CNASR Constanța.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*