FOTO VIDEO Primăria Cernavodă a demarat reabilitarea tuturor locurilor de joacă din oraș. Vor fi create 21 zone verzi cu fântâni arteziene, arbori ornamentali și alei pentru promenadă

Lucrări pentru amenajarea unui loc de joacă în cartierul Trust din Cernavodă. FOTO Ctnews.ro

Locurile de joacă pentru copii sunt adevărate oaze urbane de verdeață și relaxare, adeseori fiind concepute și pentru adulții care-i supraveghează pe cei mici. Mai mult decât atât, un loc de joacă pentru copii bine inclus într-un parc mai mare destinat adulților, poate crea un loc plin de viață care unește comunitatea, cartierul și devine atrăgător din punct de vedere arhitectural și peisagistic. Primăria din Cernavodă are în plan pentru anul acesta reabilitarea tuturor locurilor de joacă din oraș.

“Se vor monta 5 locuri noi, de joacă, în oraș. Aceste cinci locuri completează un prim loc de joacă care este în acest moment în lucru și se află la strada Medgidiei, la intersecția cu San Sebastian. Noi credem că este un punct de intrare în Cernavodă, care-i va impresiona atât pe vizitatori cât și pe cei care locuiesc în cartierul Trust. Este un loc de joacă care are o funcțiune în primul rând pentru copii și cea de-a doua funcțiune este dedicată părinților, bunicilor și tinerilor, care vor transforma zona într-una de promenadă și de odihnă. Mai sunt încă cinci locuri de joacă în lucru, în pricipalele parcuri ale orașului; acestea cinci vor fi gata până la sfârșitul acestui an” spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Refacerea locurilor de joacă și a parcurilor unde sunt ele amplasate înseamnă și reamenajarea spațiilor verzi și a aleilor, iar impactul maxim este obținut prin refacerea facilităților pentru cei mici. Se spune că aceste spații refăcute au un caracter de liant între comunități, între vecini, familii și prieteni, devenind puncte de referințe într-un oraș modern din ziua de azi. Unul dintre acestea, foarte vizibil este la intersecția dintre strada Medgidiei și San Sebastian.

“Este o reabilitare a locului de joacă pentru copii, pentru că a fost un loc de joacă aici și am schimbat tot ce înseamnă mobilier de loc de joacă. Au mai rămas doar două obiecte din cele vechi și 12 obiecte sunt noi. Este împărțit în două: o parte este pentru copii și altă parte, cea din stânga e promenada pentru adulți. Au locuri de odihnă pe băncuțe, au chioșcuri (foișoare) din lemn pentru timp ploios, sunt și 3 fântâni arteziene, cinci cișmele, alei ornamentale pe care le vedeți încă neterminate, s-au plantat 120 de pomi (60 din ei sunt arbuști), iar cei existenți au fost păstrați și toaletați” spune constructorul, Alexandru Olaru.

Joaca este cel mai natural lucru din lume, prin care copiii se dezvoltă, învață și decoperă lumea lor înconjurătoare. Iar când o fac împreună și alături de alți copii ce le devin prieteni, lucrurile devin și mai ușoare, dar și mai frumoase. De aceea Primăria Cernavodă are în plan să re-creeze aceste spații care să-i stimuleze pe cei mici să-și folosească abilitățile fizice și de comunicare, iar părinții să nu-și mai facă griji că prichindeii se pot accidenta.

“Am făcut un inventar al parcurilor din Cernavodă: sunt 21 de locuri de joacă mai mari sau mai mici iar noi am zis să le luăm la mână treptat, să le reabilităm. Ăsta este primul și mai sunt încă cinci în stadiul de re-proiectare. Anul acesta va fi licitația lor după care vor urma și restul celorlalte. Acestea prime cinci pe care le-am ales sunt situate în puncte cheie din oraș: zona Trust, Columbia, zona Încălzire, zona Centrală. Acesta de-aici deservește locuitorii din zona Trust și este cel mai mare parc cu loc de joacă inclus, pentru că și zona de-aici e mare. Vor beneficia oameni din mai multe categorii de vârstă: vor fi copii, adulți și bătrâni” explică viceprimarul din Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Construcția sau reabilitarea unui loc de joacă este o investiție care se recuperează în timp, de aceea garanția echipamentelor este de lungă durată.

“Tot locul ăsta de joacă va avea platforma de beton acoperit cu tartan, ca să amortizeze căzăturile, să nu se lovească copiii. De fapt aici e și cea mai dificilă zonă de construit din parc: va fi și un gărduț drăguț de 130 metri care o să înlocuiască gardul acesta viu și închide tot ce înseamnă locurile de joacă. Până la tiroliană, de jur-împrejur va fi un gard, în culori atrăgătoare pentru copii” ne arată Alexandru Olaru, șeful de șantier.

Copiii nu aleg între a se juca și a învăța: de cele mai multe ori le fac pe ambele în același timp. Ei par că se distrează în timp ce se joacă, dar de fapt învață lucruri noi și prind deprinderi noi, care se vor dovedi prețioase mai târziu la grădiniță și în școală. De aceea Primăria a ales o gama variată de facilități și echipamente pentru cei mici, care ajută la dezvoltarea lor motorie și intelectuală.

“Este genul de lucrare, nici ușoară, nici grea, mai mult mediu-dificilă. Sunt mai multe obiecte de montat și ia puțin mai mult timp și trebuie precizie mai mare, pentru că toate trebuiesc puse la dimensiuni și aliniate la centimetru. Va dați seama, un leagăn de exemplu are distanța de 45 cm față de sol. Dacă ar fi să-l pui mai jos sau mai sus, ar fi o problemă. Mai jos s-ar lovi la picioare, iar mai sus n-ar mai ajunge copiii să se urce în leagăn. E calculată tehnic distanță aia și trebuie precizie la montaj” explică Alexandru Olaru.

În prezent, oraşele sunt pline de distracţii, ca de exemplu teatre, cluburi şi muzee, dar când vine vorba de parcuri și facilități de joacă pentru cei mici, ele sunt uneori mai rare.

Primăria Cernavodă ia în calcul toate categoriile de vârstă și de-aici reies și planurile cu refacerea parcurilor în 2019. E clar că prichindeii din oraș se confruntă cu mai multe obstacole în calea jocului decât micuții de la ţară şi din suburbii. De multe ori în orașe lipsesc spațiile deschise și sigure în același timp, iar asta poate fi o provocare pentru relaxarea copiilor şi a familiilor la jocurile în aer liber. Și nu în ultimul rând, folosirea parcurilor cu locuri de joacă îi face pe copii să nu se mai joace pe străzile vecine. E mult mai sigur și pentru ei și mult mai relaxant pentru părinți.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*