Locuiești în Palazu Mare? Ai impozit la jumătate față de centrul orașului Constanța

Sediul SPIT Constanța, Agenția 6
Sediul SPIT Constanța, Agenția 6

Oamenii care locuiesc în Palazu Mare au fost mereu nemulțumiți de faptul că, în ciuda impozitelor mari plătite, nu beneficiază de străzi asfaltate sau reparate la timp.

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) a vrut să facă lumină în această chestiune, așa că a publicat un calcul al impozitului pentru zona Palazu Mare și pentru centrul municipiului Constanța. În urma acestui calcul, valoarea impozitului total în Palazu Mare (zona C) pare să fie la jumătate față de zona A.

Reprezentanții SPIT spun că impozitul pe clădiri, respectiv pe teren se stabilește în funcție de zona de amplasare a bunului imobil. Zonarea în cadrul localității se face având în vedere poziţia terenului faţă de centrul localităţii, de existența reţelelor edilitare (instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire), precum şi de alte elemente specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

“Menționăm că în municipiul Constanța sunt evidențiate patru zone: A, B, C, D, stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 614/2002, modificată şi completată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 236/2005.

Astfel, stabilirea impozitului pentru un imobil situat în cartierul Palazu Mare(zona C) se diferențiază de centrul municipiului Constanța (zona A), prin următoarele elemente de calcul:

– valoarea de impozitare/mp aplicată imobilului situat în zona C este cu 20% mai mică decât cea aplicată imobilului situat în zona A;
– coeficientul de rang și zonă care se aplică este de 2,3 în zona C, față de 2,5 în zona A;
– valoarea/ha în zona C este în cuantum de 4.447 lei/ha, față de 10.316 lei/ha în zona A.

Având în vedere cele sus-menționate, impozitul stabilit pentru un imobil compus din: casă de cărămidă, cu toate reţelele edilitare, având suprafața construit desfășurată de 100 mp și teren în suprafață de 500 mp situat în centrul Constanței, față de unul similar dar situat în cartierul Palazu Mare este după cum urmează:

Calcul comparativ al impozitului în Constanța. FOTO SPIT Constanța
Calcul comparativ al impozitului în Constanța. FOTO SPIT Constanța

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Am un teren agricol, intravilan, de 396 mp pe strada Iuliu Maniu din Palazu Mare, pentru care am platit impozit 176 lei,fata de 4 lei cat am platit in anii anteriori!!!Nu exista nici o constructie pe el si este incadrat la teren arabil.Majorarea imensa a fost motivata de existenta noului cod fiscal 227.Asa sa fie???Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*