La Muzeul Național de Istorie are loc lansarea volumului aniversar Pontica 50

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța MINAC. FOTO Cătălin Schipor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează luni, 19 martie 2018, ora 1200, la sediul din Piața Ovidiu nr. 12, lansarea volumului aniversar Pontica 50, publicație tradițională cu apariție neîntreruptă din 1968 până astăzi.

Volumul Pontica 50 (2017) marchează împlinirea a 50 de ani de apariție constantă a publicației constănțene. În jumătate de veac, revista Pontica a devenit, împreună cu Sesiunea Internațională cu același nume, cartea de vizită a activității științifice a MINAC. Numerele apărute ajung în fiecare an în bibliotecile a peste 200 de instituții prestigioase de specialitate din străinătate – institute de arheologie, universități, muzee – și este indexată în baze de date internaționale precum ERIH Plus, IndexCopernicus și SCIPIO. Recunoașterii internaționale i se alătură cea națională, Pontica fiind una dintre puținele publicații longevive și de valoare pentru domeniul arheologiei și istoriei spațiului dintre Dunăre și mare, catalogată în categoria B în sistemul CNCS.

Anniversaria, secțiunea care deschide numărul 50, evocă momente din istoria Sesiunii și revistei Pontica. Următoarele secțiuni cuprind studii valoroase privind istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic, grupate în mai multe arii tematice: Historica (culte pre-romane în zona Mării Negre, istorie militară și creștină în perioada bizantină timpurie și elemente de cartografie și geografie istorică în perioada bizantină), Archaeologica (preistorie, ceramologie, arheologie funerară, piese din metal și prelucrarea lor în perioadele romano-bizantină și medievală), Epigraphica(epigrafie amforică, inscripții grecești și latine inedite, dar și unele publicate anterior și revizuite), Auxiliaria(aplicarea metodologiei pluridisciplinare în arheologie, analize ADN și implicația pe care o au în cercetarea istorică, noi proiecte de cercetare și metode de restaurare), Nomismata (istorie monetară în perioadele elenistică, medievală și modernă). Volumul se încheie cu o serie de recenzii ale unor lucrări de specialitate recent publicate, cu lista noilor intrări în biblioteca muzeului, precum și texte biografice despre și în memoria celor care au părăsit scena arheologiei românești în anul care a trecut. O secțiune separată, Honorifica Verba, este dedicată arheologului constănțean Ghiorghe Papuc și omagiază activitatea sa, de peste 40 de ani, în cadrul MINAC.

Tipărit de SC Infcon SA Constanța, în condiții tehnice de calitate, volumul, care numără 693 de pagini, cu ilustrații alb/negru și color, se adresează unui public larg avizat, doritor să cunoască istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic și egean

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*