„Jocuri în curtea din spate” și „Meciul de comedie”, în weekend, la Teatrul de Stat Constanța

„Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya. FOTO Teatrul de Stat Constanța

În acest weekend, Teatrul de Stat Constanța a programat două spectacole din registre total diferite.

Începem sâmbătă, 20 februarie, la ora 19.00, cu „Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, un spectacol foarte intens și emoționant, despre un caz real, petrecut în Israel relativ recent. Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 14 ani. Traducerea textului îi aparține Adei-Maria Ichim, scenografia este realizată de Răzvan Bordoș și lighting design-ul, de Cristian Niculescu. În distribuție: Cristiana Luca și Ecaterina Lupu (care joacă, alternativ, același rol), Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai.

Din cronicile teatrale apărute după premieră, am selectat următoarele fragmente:

„Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, spectacolul de debut al tinerei regizoare Diana Mititelu, montat la Teatrul de Stat din Constanța, poartă impregnat un univers foarte special. Din povestea israeliană care a șocat un popor întreg, Diana Mititelu alege să pună în lumină relațiile dintre adolescenți și motivațiile pentru care, sub pretextul unui joc erotic-agresiv, își distrug propriile destine. (…) Un spectacol de văzut și de gândit la rece, despre relativitatea faptelor noastre și despre lucrurile pe care ar trebui să le vorbim cu adolescenții. Despre cum sexul a fost întotdeauna o formă de putere… uneori necontrolată. (Elena Coman, „(Ne)vinovat! Jocurile continuă în curtea din spate”)

„Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya. FOTO Teatrul de Stat Constanța

Clar, este un spectacol care nu place. Nu în sensul comun al cuvântului. De ce? Pentru că este un spectacol incomod, care răscolește, care contrariază, dar este jucat atât de bine încât la finalul lui rămâi fără cuvinte, dar cu multe întrebări mute, nerostite. Abia după ce scena s-a golit, după ce ieși din starea de perplexitate, întrebările încep să-și caute răspuns. Pentru că „Jocuri în curtea din spate“ nu este un spectacol pe care îl uiți imediat după ce ai ieșit din sala de spectacole. Într-un fel, te bântuie. Este un spectacol pe care, dacă l-ai văzut, vrei să-l revezi. Mai ales că rolul feminin este interpretat de două actrițe cu personalități diferite, astfel încât, deși replicile sunt aceleași, cel care le-a văzut pe amândouă are impresia că a văzut două spectacole diferite. (Mirela Stîngă – „Jocuri în curtea din spate“ sau când inocența dispare la o aruncătură de… minge)

Duminică, 21 februarie, de la ora 19.00, pentru a însenina atmosfera, publicul spectator este invitat din nou la „Meciul de comedie”, în regia lui Dragoș Muscalu, un spectacol de improvizație pe care îl puteți vedea iar și iar, pentru că nu vă veți plictisi. Nu are un scenariu și nu are un deznodământ cunoscut, pentru că spectatorii sunt cei ce dau ideile pe care actorii improvizează. Și tot spectatorii, prin aplauzele lor, decid care dintre cele două echipe ce se înfruntă pe scenă este câștigătoarea meciului.

„Meciul de comedie”, în regia lui Dragoș Muscalu. FOTO Teatrul de Stat Constanța

În distribuție: Mirela Pană, Florina Stănculeț, Andrei Cantargiu, Remus Archip, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Florin Aioane, Andrei Bibire, Ecaterina Lupu, Ștefan Mihai, Vlad Lință. Actorii sunt acompaniați live de pianistul Mădălin Nicolae Mușat, care improvizează și el o muzică adecvată poveștilor inventate de actori. Scenografia este creată de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Spectatorii sunt asigurați că în Teatrul de Stat Constanța sunt aplicate toate măsurile de protecție – nebulizarea spațiilor și distanțarea atât în timpul accesului și ieșirii, cât și în timpul reprezentațiilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*