Intervenția promptă a colegilor a salvat viața unui bărbat ce suferise un stop cardiac la muncă

Elicopterul SMURD. FOTO Cătălin SCHIPOR

Viața unui bărbat de 52 de ani, din satul Țepeș Vodă, a fost salvată luni, 9 mai, de intervenția promptă a colegilor săi, care au început imediat protocolul de resuscitare după ce acesta a suferit un stop cardiac la muncă.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, cadrele medicale au fost solicitate să intervină la un pacient de 52 ani, intrat în stop cardio-respirator. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce era la muncă și s-a prăbușit la pământ. În ajutor a fost trimis un echipaj SAJ, cu asistent, dar până la sosirea acestora la locul incidentului, colegii bărbatului începuseră deja protocolul de resuscitare.

„Rezultatul efortului colegilor pacientului și efortului depus de echipajul SAJ, care a administrat două șocuri de defibrilare, a fost ieşirea pacientului din stop și predarea acestuia, conștient, medicului de la elicopter”, au transmis reprezentanții SAJ Constanța.

Potrivit acestora, în astfel de situații, este foarte important ca protocolul de resuscitare să înceapă cât mai repede posibil și scot evidență meritul colegilor pacientului din acest caz. Sursele citate precizează și cum trebuie făcut corect un astfel de protocol:

„Compresii cu podul palmei la centrul toracelui, pe o adâncime de 5 – 6 cm, cu o frecvență de 100 compresii/ minut. Continuu, până ajunge ambulanța sau până pacientul respiră. Acest gest salvează viața dacă este inițiat în primul minut de la oprirea cardiacă și este continuat până ce pacientul este preluat de echipa de resuscitare avansată (ambulanța)”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*