Incendiu violent de vegetație la Poarta Albă. Intervenția pompierilor militari văzută prin ochii celui care a coordonat și condus acțiunea: colonelul Dan Constantinescu

Colonelul Dan Constantinescu, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea.colonelul Dan Constantinescu, desemnat prim adjunct al inspectorului șef al ISU „Dobrogea”.

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină în cursul nopții de marți, 18 iulie, în jurul orei 21.30, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Poarta Albă, pe marginea canalului, sub pod. Au fost alocate șase autospeciale de stingere cu apă și spumă din patru subunități și trei puncte temporare de stingere, precum și două autocisterne – în total 30 de pompieri militari.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, intervenția a fost condusă de colonelul Dan Constantinescu, desemnat prim adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea.

„Când am ajuns la fața locului, am văzut un perete de foc. Erau flăcări foarte mari care amenințau să treacă spre penitenciar, spre zona administrativă și spitalul penitenciarului. Acolo le îndrepta vântul care sufla cu putere. Vorbim despre 600 de persoane care ar fi trebuit evacuate în cazul în care situația o impunea. Vegetația uscată care ardea era mai înaltă decât statura unui om obișnuit. În unele zone, flăcările depășeau cinci, șase metri înălțime. S-a lucrat în permanență cu aparatele de respirat și căștile cu vizorul lăsat din cauza puterii calorice foarte mari degajate de foc: Nu ne puteam apropia la mai mult de cinci metri de incendiu fără să lăsăm vizorul pentru protecția feței“, a povestit colonelul Constantinescu.

S-a acționat pe patru sectoare, s-a protejat și o fermă ce aparținea unui operator economic, dar trei clădiri abandonate situate pe terenul penitenciarului au fost afectate de flăcări. S-a lucrat și acolo pentru lichidarea incendiului.

„Am gestionat resursele pe care le aveam astfel încât să nu fim nevoiți să chemăm personal din timpul liber, le-am repartizat circular pentru a putea să dirijăm incendiul într-un punct în care să nu mai poată înainta, apoi s-a acționat treptat, din spate, reușind astfel să îl lichidăm. S-a creat dispozitiv și la calea ferată, acolo unde am oprit focarul pentru a nu se extinde la penitenciar. S-a luat legătura cu CFR pentru a opri trenurile marfare care ar fi trebuit să tranziteze zona“, a mai declarat colonelul Constantinescu.

Intervenția pentru lichidarea flăcărilor care se întindeau pe 50 hectare de teren a fost extrem de dificilă în unele zone pentru că pompierii militari au trebuit să meargă mult pe jos și să acționeze cu pliciuri. Efortul lor a fost unul considerabil având în vedere temperaturile mari degajate de flăcări dar și greutatea echipamentelor de protecție, de peste 25 kg.

Alimentarea cu apă a autospecialelor de stingere nu a avut întreruperi. În anumite sectoare s-au făcut navete cu două autocisterne – una de la Stația de Pompieri Midia și o alta de la RAJA, iar, pe partea cu penitenciarul, s-au întins linii de la hidrantul penitenciarului.

„Totul era foarte, foarte uscat: lăstăriș, viță de vie, mărăciniș. Din primele cercetări, cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost o țigară aruncată la întâmplare, iar vântul a contribuit la propagarea cu repeziciune a flăcărilor“, a mai spus comandantul intervenției.

Incendiul a fost lichidat după aproximativ patru ore de intervenție, miercuri, 19 iulie, în jurul orei 02.00, la fața locului rămânând, pentru supraveghere, o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*