ÎCCJ respinge contestațiile în anulare depuse de Radu Mazăre și Gabriel Strutinsky împotriva condamnărilor primite în dosarul Polaris

Radu Mazăre. FOTO Cătălin Schipor

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins luni, 24 octombrie, contestațiile în anulare formulate de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, împreună cu omul de afaceri Gabriel Strutinsky, împotriva condamnărilor de câte cinci ani de închisoare primite în dosarul Polaris.

„Respinge, ca nefondate, contestațiile în anulare formulate de contestatorii condamnați Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Gabriel – Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 1643/1/2020, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea din data de 7 martie 2022 care face parte integrantă din respectiva decizie. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnați la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în documentul ÎCCJ.

Decizia magistraților este definitivă.

Dosarul a fost instrumentat de către procurorii DNA și potrivit acestora, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi solicitat peste două milioane de euro, din care a primit un milion de euro și 2.472.303 lei, de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanții societăților respective și a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăți și o firmă pe care el o administra.

DNA mai spune că, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, ar fi primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat și administrator în fapt era Eduard Martin, peste șapte milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL și primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Potrivit DNA, și în acest caz, mita ar fi fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding și aceeași firmă controlată de Mazăre și Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei. DNA a mai arătat că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale și crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.

Inițial, Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare, în timp ce Sorin Strutinsky, fusese condamnat la 7 ani și 10 luni, dar, în luna februarie a acestui an, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au judecat apelul formulat de cei doi inculpați și a dispus condamnarea acestora la câte cinci de închisoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*