Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”, ultimul concert în aer liber, pe 5 iulie, la Constanța

Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”
Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”

La a zecea sa ediție, turneul Pianul călător a avut un destin și un traseu cu totul inedit. Pianistul Horia Mihail a pornit la drum în turneul său național pentru a zecea oară, „Pianul călător” cântând în 2020 în aer liber, online și on air, pentru un public dornic de emoție live după o primăvară înghețată, pentru un public care aștepta ca muzica clasică să revină la viață, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250.

Concertele au avut loc în aer liber, începând din 24 iunie, în mai multe orașe din țară, unele dintre acestea gazde ale pianelor călătoare, respectiv la Caracal, Alba Iulia, Deva, pe 2 iulie la Sibiu, ultimul concert urmând să aibă loc duminică, 5 iulie, de la ora 20.00, la Constanța, în Parcul Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”.

Anul acesta, turneul “Pianul călător” a ajuns la ediția cu numărul 10, așa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărțile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846 – 1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România. În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziție de Radio România, sunt încredințate comunităților din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

„La începutul anului 2011 am descoperit în subsolul Societății Române de Radiodifuziune mai multe instrumente ce fuseseră folosite odată pe scena Sălii Radio sau în diverse studiouri de înregistrare. Urmau a fi casate și distruse, precum se întâmplase cu mai multe instrumente cu ani în urmă. Cu sprijinul radioului public, al partenerilor publici din întreaga țară și al unor sponsori am reușit să le readuc la viață, aducându-le în diverse săli de spectacol din România unde nu existau piane de concert. După o parte dintre concertele turneului de anul acesta, pot să spun că e bine că putem să facem din nou ceea ce trebuie să facem, adică să comunicăm energie prin muzică, prin sunet, către oameni și nu pe platforme online sau în concerte fără spectatori. Am cântat deja câteva concerte în noile condiții, în aer liber, în spații în care au fost respectate norme actuale impuse de guvern. E o senzație stranie, dar bună… Pentru că toate evenimentele online sau fără spectatori pe care le-am susținut în perioada ce a trecut nu sunt ce trebuie”, declara Horia Mihail la jumătatea turneului.

Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”
Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”

În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CD-uri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător: „Pe urmele lui Franz Liszt”, „100 la sută Beethoven. Romantic” sau albumul înregistrat alături de Orchestra Națională Radio cu „Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski”. Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistică mondială, anul 2020 este unul esențial și pentru turneul Pianul călător, iar faptul că ediția a zecea se va petrece în aer liber este o declarație de rezistență în fața presiunilor cărora le sunt supuși artiștii și mesajul lor de speranță în vremurile pe care le trăim.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*