Grup infracțional organizat, care acționa și pe raza județului Constanța, anihilat de procurorii DIICOT. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la peste 27.000.000 de lei

Descinderi într-un dosar de proxenetism. FOTO cu rol ilustrativ

Procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat, luni, 21 decembrie, 17 percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov și Constanța și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat ce a creat un mecanism complex format din mai multe societăți prin intermediul cărora au fost efectuate mai multe operațiuni de import mărfuri din Turcia, mecanism ce a avut ca scop simularea de tranzacții comerciale succesive prin intermediul mai multor societăți, fiecare cu rol prestabilit, în  scopul eludării plății obligațiilor fiscale către bugetul general consolidat, tot demersul infracțional fiind inițiat și pus în executare în beneficiul unei singure societăți comerciale controlate de către liderul grupării.

Astfel o primă categorie de societăți „fantomă” erau cele care aveau rolul de importator (eșalonul 3). Prin intermediul acestora erau realizate operațiunile de import produse din Turcia dar și din alte state din spațiul extra-comunitar. Operațiunile se desfășurau la valori mult diminuate față de prețul la care, în final, mărfurile ajungeau la beneficiarul final și real.

O a doua categorie (eșalonul 2) era reprezentată de societăți care  jucau rolul de intermediar, acestea declarând achiziții de mărfuri de la societățile importatoare și transferându-le mai departe către alți intermediari. În toate cazurile, pentru a se îngreuna eventuala depistare a activităților infracționale, membrii grupării au interpus nu un rând de societăți, ci două.

Ultima categorie era reprezentată de societatea beneficiară (eșalonul 1) care acționa aparent legal. Această entitate realiza operațiuni de achiziții de la societățile din eșalonul 2 (societățile intermediare), la un preț majorat substanțial, deducându-și TVA achitată la o valoare mult mai mare. În realitate întreg mecanismul de import din Turcia era controlat și coordonat de către liderii grupării, autotrenurile cu mărfuri ajungând din Turcia direct în depozitele beneficiarului final. Toate tranzacțiile succesive realizate de la importator și până la beneficiar erau majorate artificial ca valoare pentru a se crea T.V.A. deductibil cât mai consistent, în avantajul societății beneficiare.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la peste 27.000.000 de lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 32 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției de Investigații Criminale, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, al inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Constanța, Buzău, Vâlcea, Prahova, Ialomița, Giurgiu și Argeș și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*