Grefierii au protestat în fața Curții de Apel Constanța

Protest al grefierilor în fața Curții de Apel Constanța

Grefierii au protestat astăzi, timp de două ore, în fața Curții de Apel Constanța.

Ei sunt nemulțumiți de faptul că nu sunt asigurate fondurile pentru plata drepturilor salariale.

“Întreg colectivul grefierilor de la nivelul Curții de Apel Constanța protestează pentru neplata salariilor și nepunerea în plată a hotărărilor judecătorești. Este vorba despre o corecție salarială. Solicităm punerea în plată a salariilor pe care ar fi trebuit să le avem la 31 decembrie 2017. Odată cu intrarea în vigoare a legii unice de salarizare la 1 ianuarie 2018, salariile noastre au fost efectiv plafonate, înghețate și nu am primit nicio creștere salarială. De la emiterea actelor administrative, la începutul anului, Ministerul Finanțelor nu a asigurat fondurile necesare pentru punerea în plată a salarilor. Principalul responsabil pentru neplata salarilor, astfel cum ni s-a comunicat de către liderul nostru de sindicat Cătălin Trăistaru a fost Ministerul Finanțelor Publice, ordonatorii principari și secundari de credite, îndeplinind toate obligațiile legale pe care le aveau pentru punerea în plată a drepturilor salariale

Acest fapt, neplata salariilor, a generat săptămâna trecută un protest în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, ce este ordonator principal de credite. În urma protestului, prin intermediul președintelui BNS, s-a avut o întrevedere la Ministerul Finanțelor Publice, la care a participat un secretar de stat din cadrul Ministerului Justiției, doi lideri sindicali, președintele Blocului Național sindical și președintele sindicatului reprezentativ la nivelul grefierilor, domnul Cătălin Trăistaru și președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție. S-a comunicat că nu sunt bani pentru plata salariilor corectate și nu sunt fonduri pentru plata tranșelor scadente la nivelul anului 2023. Neasigurarea fondurilor pentru plata drepturilor salariare poate fi considerat un atac la independența justiției. La acest moment nu dorim măriri salariale, noi dorim plata salariilor legale”, a explicat unul dintre protestatari  

Blocul Național Sindical informează prin afiliatul său, Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL, că la nivel național, personalul auxiliar de specialitate din instanțe a declanșat forme de protest spontan concretizate în întreruperea activității cu publicul și suspendarea ședințelor de judecată.

Motivul acestor forme de protest îl reprezintă concluziile întâlnirii de ieri, 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanțelor Publice, la care au participat reprezentanții Blocului Național Sindical, ai SNGJ Dicasterial, dar și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În urma întâlnirii, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a transmis ca NU va asigura fondurile pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărârile judecătorești.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*