Fregata „Regina Maria” a Forțelor Navale Române preia conducerea Operației NATO „Sea Guardian”, din Marea Mediterană

Fregata „Regina Maria” revine acasă după misiunea din Marea Mediterană. FOTO SMFN

Fregata „Regina Maria” (F-222) acostează joi, 2 septembrie, în portul Augusta din Sicilia (Italia), unde va prelua conducerea Operației NATO „Sea Guardian”, care se desfășoară în Marea Mediterană.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, fregata „Regina Maria” face parte din pachetul de forțe al Armatei României pus la dispoziția NATO pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de țara noastră cu privire la asigurarea securității maritime a Alianței Nord-Atlantice. Nava intră sub comanda operațională a Comandamentului Maritim Aliat de la Northwood, Marea Britanie (MARCOM HQ), urmând ca în următoarele trei săptămâni, să desfășoare misiuni de monitorizare a traficului maritim și de descurajare a unor potențiale amenințări la adresa securității Alianței, în Marea Mediterană.

Fregata „Regina Maria” a intrat în serviciul Forțelor Navale Române în anul 2005 și a participat la numeroase exerciții și misiuni NATO, în Marea Neagră și Marea Mediterană. În anul 2009, F-222 a fost prima navă militară a României care a asigurat comanda unei grupări navale NATO, de-a lungul timpului echipajul acesteia desfășurând acțiuni militare alături de partenerii din Alianță, în cadrul Operației „Active Endeavour” (2006, 2009, 2011, 2013), al Grupărilor Navale Permanente – SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group-2, 2016, 2020, 2021) și al Operației „Sea Guardian” (2020 și 2021).

Fregata „Regina Maria” este comandată de comandorul Adrian Gobjilă și are un echipaj alcătuit din 243 de militari.

Fregata „Regina Maria” face parte din Flotila 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și este continuatoarea tradițiilor fostului distrugător „Regina Maria”, care s-a aflat în serviciul Marinei Militare Române în perioada 1930-1961. Distrugătorul „Regina Maria” a consemnat o serie de repere istorice marcante, în perioada interbelică.

În anul 1937, nava a participat la festivitățile nautice desfășurate în portul britanic Portsmouth, cu ocazia încoronării Regelui George al VI-lea al Marii Britanii, iar în anul 1938 a reprezentat România la serbările prilejuite de căsătoria prințului moștenitor al Greciei; în același an, echipajul a participat la funeraliile președintelui Turciei Kemal Atatürk, iar comandantul navei a depus o coroană de flori la mormântul liderului turc. Tot în anul 1938, după trecerea la cele veșnice a Reginei Maria, inima acesteia a fost transportată, conform testamentului suveranei, de la Constanța până în Balcic, în Bulgaria, cu distrugătorul „Regina Maria”, sub comanda căpitan-comandorului Horia Macellariu.

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, distrugătorul „Regina Maria” a participat, împreună cu alte nave militare românești, la bătălia navală care a avut loc în zona Tuzla, la data de 26 iunie 1941, împotriva crucișătoarelor sovietice „Moskva” şi „Harkov”, reușind să-l scufunde pe primul şi să-l avarieze pe al doilea.

La data de 7 septembrie, anul acesta, echipajul fregatei „Regina Maria” va marca, în largul Mării Mediterane, împlinirea a 91 de ani de tradiții și de realizări ale navei, prin executarea misiunilor NATO specifice, sub mandatul Operației NATO „Sea Guardian”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*