FOTO VIDEO Zi de sărbătoare la Fântânele. Comuna are o nouă casă praznicală și o nouă capelă, sfințite cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Biserica din Fântânele. FOTO Paul Alexe

A fost o zi cu profunde conotații spirituale pentru locuitorii comunei constănțene Fântânele. Încă de la primele ore ale dimineții, enoriașii s-au îndreptat în număr mare către biserică, pentru a fi prezenți la sfințirea noii case praznicale și a capelei mortuare din localitate, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Oaspete de seamă le-a fost chiar ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, întâmpinat cu pâine și sare, conform datinei, precum și cu buchete de flori de către câțiva copii ai comunei, îmbrăcați în frumoase costume tradiționale românești. Înaltul prelat a fost însoțit de către un sobor de preoți și diaconi, dar și de către câțiva dintre membrii Coralei Armonia din Constanța.

Poposim astăzi în această localitate, Fântânele, unde s-a lucrat frumos la biserică și s-au ridicat casa praznicală și casa mortuară, dar și toată această pardoseală din jurul bisericii, care asigură trăinicie locului acestuia și arată purtare de grijă pentru casa lui Dumnezeu, s-a adresat IPS Teodosie enoriașilor prezenți, după ce a oficiat slujba de sfințire. Orice lucrare care se săvârșește pentru casa lui Dumnezeu, pentru grija de sufletele credincioșilor, reprezintă o ofrandă atât de bine venită pentru cei ce locuiesc în satul acesta.

Iată, părintele George Daniel Oprea, de când a poposit aici, a fost neobosit în lucrările pentru înfrumusețarea bisericii, pentru împodobirea bisericii și pentru celelalte anexe necesare ale bisericii, cum sunt și casa praznicală și casa mortuară. Acestea toate arată credință în Dumnezeu, dragoste de Dumnezeu și bună orânduire a credincioșilor care au nevoie să se roage, și în biserică, și pentru cei ai casei, și pentru cei plecați, și iată să aibă locuri de pomenire, de prăznuire, de prohodire, de priveghere a celor dragi, plecați dintre ei, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

Cu discreție și emoție, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei, Ion-Adrian Roșu, a urmărit slujba de sfințire din mijlocul consătenilor săi. De altfel, administrația publică locală s-a aflat printre susținătorii acestui proiect necesar comunității, mai ales în contextul noilor reglementări cu privire la practicile funerare.

Este un eveniment important în viața comunității noastre, sfințirea acestei capele funerare, foarte necesară pentru comunitate. După cum știți, legea s-a schimbat și nu mai permite priveghiul decedaților la domiciliu. Și pentru oameni este mai bine, atunci când se produce un eveniment nefericit, să aducă la capelă persoanele dragi care au decedat, aici având toate condițiile necesare. Pe lângă capela funerară, avem și o casă praznicală, unde se pot face parastase, a declarat, pentru Constanța News, Ion-Adrian Roșu.

Sufletul acestei investiții, cel care a reușit să unească întreaga comunitate pentru realizarea casei praznicale și a capelei mortuare, este preotul paroh al bisericii din localitate, George Daniel Oprea.

Este o mare bucurie și o mare binecuvântare de la Dumnezeu, pentru că, iată, am reușit în astfel de vremuri mai grele să realizăm un asemenea așezământ, care să fie benefic tuturor celor din comunitatea noastră. Bineînțeles, noi am făcut în mod special pentru cei din comunitate, dar și cei care sunt nevoiași, de prin orașe, pot veni să apeleze la noi pentru că îi vom primi și va fi totul în mod gratuit.

Înainte de a face acest proiect, am socotit că biserica trebuie să vină întruajutorarea oamenilor, mult mai mult decât doar prin sfaturi și povețe, prin fapte reale. Este nevoie să ieșim din biserici, să ieșim către oameni, pe stradă, și să-i ajutăm cu tot ceea ce au nevoie. Gândul meu a fost că atunci când omul este la necaz, atunci biserica trebuie să pună umărul și să ajute omul să treacă mai ușor peste cele grele, a explicat preotul paroh George Daniel Oprea.

Noua casă praznicală are o capacitate de peste 80 de persoane, iar capela mortuară are două camere special amenajate și dotate cu tot ceea ce este necesar, pentru a asigura condiții igienice corespunzătoare: capac frigorific, aer condiționat, bucătărie dotată cu ceea ce este necesar în aceste ocazii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*