FOTO VIDEO Zeci de mii de oameni au participat la a treia ediție a Festivalului Dapyx de la Medgidia. Valentin Vrabie: “A fost un real succes”

Constănțenii, invitați să ia parte, alături de Smiley, la cel mai important eveniment, care aduce împreună distracția și grija pentru natura

Cea de-a treia ediție a Festivalulul de Jocuri și Reconstituiri Istorice – DAPYX de la Medgidia a fost un succes, spun autoritățile locale și organizatorii, bazându-se pe numărul mare al persoanelor care au asistat la evenimentele organizate între 2 și 5 mai.

Directorul Muzeului Militar Constanța, Costin Scurtu, spune că Uniunea Europeană încurajează organizarea unor asemenea evenimente.

“Uniunea Europeană are foarte multe proiecte și încurajează organizarea de evenimente, mai ales de natură culturală și una dintre cauzele pe care le urmărește frecvent și le susține financiar este și tocmai această colaborare foarte bună transfrontalieră”, a spus Costin Scurtu.

La evenimentul de la Medgidia au fost prezente 18 asociații de reconstituire istorică, unele dintre acestea fiind venite din Bulgaria.

“Sunt invitate organizații culturale de reconstituire istorico-militară nu numai din țară, dar și din străinătate. Faptul că putem deja să vorbim de un buget asumat pentru anul următor, vorbim de ediția a patra – Dapyx 2020 – putem să fim mult mai hotărâți în a angaja asociații care prezintă tradiții militare ale zonelor din care provin”, a explicat Costin Scurtu.

Directorul Muzeului Militar Constanța a mai spus că printr-un asemenea eveniment la Medgidia se arată că eroii nu mor niciodată.

“Așa dovedim că la Medgidia eroii nu mor niciodată, tocmai printr-un asemenea eveniment. Nu ne mulțumim cu ce am reușit. Ce am reușit spunem după ce primim aprecierile celor din jur și le vedem acceptate și înscrise ca reușite ale evenimentului, noi spunem, da, erau normale, pentru că am muncit pentru așa ceva”, a mai afirmat Costin Scurtu.

Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, spune că evenimentul a fost un succes și a reușit să unească și mai mult comunitatea.

“A fost un real succes. Deși vremea s-a anunțat mohorâtă, chiar ploaie torențială, au fost câteva zeci de mii de oameni, nu vreau eu să spun câți au fost, vor declara la un moment dat cei de la monitorizarea Jandarmeriei. Deci a fost un succes. Lumea fericită, mulțumită, aplauzele spun totul. Sunt lucruri de care oamenii au nevoie și aceste spectacole au rostul lor și cu cât sunt mai calitative și sunt mai intense și laolaltă se adună mai mulți oameni, cu atât se schimbă starea de spirit în comunitatea respectivă. Iar în Medgidia acest festival, după cum ați văzut, a reușit să unească mai mult comunitatea și să devină mai optimistă”,a declarat Valentin Vrabie.

Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice – Dapyx a readus în prezent toate perioadele înaintate ale istoriei, din vremea antică și până în perioada contemporană.  El a fost organizat de Primăria Medgidia în perioada 2-5 mai. Festivalul poartă numele regelui Dapyx, un străvechi, înțelept și viteaz cârmuitor al acestor ţinuturi, un erou care a refuzat să devină vasalul Imperiului Roman și a luptat până la capăt în bătăliile sângeroase din perioada 29 – 28 îHr.

Duminică, în ultima zi a festivalului, locuitorii din Medgidia au putut urmări reconstituirea Unirii Principatelor, dar și perioada din Primul Război Mondial. Apoi, a avut loc o mare bătălie cu perne, seara continuând cu un concert al unor artiști extrem de îndrăgiți de public. Astfel, pe scena amplasată pe stadionul din “Iftimie Ilisei” au urcat Elena Gheorghe, Irina Rimes și Smiley. Festivalul Dapyx s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*