FOTO VIDEO USR PLUS a strâns semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului din Agigea, Cristian Cîrjaliu

Lideri USR PLUS. FOTO Adrian Boioglu

USR PLUS a depus la Prefectura Constanța semnăturile necesare pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu. După validarea acestora, va fi constituită o comisie formată din reprezentanții mai multor instituții, care se va ocupa de aspectele tehnice privind organizarea referendumului.

Mai mulți lideri ai USR PLUS s-au aflat vineri, 24 septembrie, pe platoul din fața Prefecturii Constanța, pentru a susține acest demers. Printre cei prezenți s-au aflat președintele Senatului, Anca Dragu,fostul ministru al Justiției, deputatul Stelian Ion, senatorul Remus Negoi, Cristian Seidler.

Președintele filialei USR PLUS Agigea, Gabriel Ciobanu, a explicat cum s-a ajuns în această situație.

După alegerile locale din septembrie 2020, în Consiliul Local, s-a format o majoritate cu scopul de a se dedica nevoilor locuitorilor din comuna Agigea și nu intereselor personale ale unei persoane. Primarul PSD-ist Maricel Cristian Cîrjaliu nu a fost de acord și nu este de acord cu această majoritate motiv pentru care a luat decizia să blocheze întreaga activitate a Consiliului Local Agigea. După mai multe demersuri inițiate cu scopul de a debloca situația din administrația publică locală Agigea și fără rezultat, ne-am consultat cu cetățenii și ajuns la concluzia că singurul demers prin care putem debloca administrația publică locală este organizarea unui referendum local prin care să îl demitem pe primarul din comuna Agigea”, a spus liderul USR PLUS Agigea.

El a menționat că procedura de strângere de semnături a durat șase luni.

În data de 7 martie 2021, am demarat procedura de strângere de semnături pentru organizarea referendumului și după mai bine de șase luni, cu sprijinul cetățenilor, al colegilor din majoritatea formată în Consiliul Local, al colegilor din filiala Agigea, colegilor de la nivel județean și chiar național, am reușit să strângem numărul necesar de semnături, ba chiar să îl depășim pentru ca astăzi să înregistrăm cererea însoțită de motive și de semnături pentru ca procedura să fie demarată de către Instituția Prefectului”, a afirmat Gabriel Ciobanu.

El a cerut conducerii PSD retragerea sprijinului politic pentru Cristian Cîrjaliu.

Solicit public pe această cale primarului PSD-ist Cristian Maricel Cîrjaliu să își dea demisia în urma voinței cetățenilor, voință care a fost arătată prin semnăturile acordate în toată această perioadă. Solicit conducerii PSD să ia act de voința cetățenilor și să îi retragă sprijinul politic primarului din comuna Agigea, primar care nu de mult a fost trimis în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu”, a mai spus Ciobanu.

Liderul USR PLUS Agigea a prezentat și pașii care urmează după strângerea semnăturilor și depunerea acestora la Prefectura Constanța.

Am înregistrat la Prefectură 2000 de semnături. Următorul pas este validarea semnăturilor, după ce acestea semnături vor fi validate, se constituie la ordinul prefectului o comisie formată dintr-un reprezentant al Prefecturii, un reprezentant al Judecătoriei, un reprezentant al Consiliului Județean, unul al Consiliului Local Agigea și unul din partea Primăriei Agigea. Această comisie se va ocupa de organizarea referendumului.

Nu avem un termen, ne dorim ca întreaga procedură să se finalizeze cât mai repede, vorbim de voința cetățenilor, vorbim de o administrație publică locală blocată, avize care așteaptă să fie obținute și sperăm și am convingerea că atât Instituția Prefectului, cât și celelalte instituții care vor lua parte la întregul proces vor trata cu maximă seriozitate și responsabilitate întreaga procedură și vor demara organizarea referendumului cât mai repede”, a explicat Gabriel Ciobanu.

Demersul celor de la USR PLUS este susținut și de președintele Senatului, Anca Dragu.

“Cred că cetățenii din Agigea au dreptul la dezvoltare, au nevoie de un primare care într-adevăr să le apere interesele, nu de un primar care să se ocupe de afacerile personale, cum este cazul în prezent cu actualul primar PSD. Am toată convingerea că toată această procedură va fi finalizată cu succes și că vom vedea în scurt timp o altă față a localității Agigea”, a spus Anca Dragu.

De asemenea, deputatul constănțean Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a afirmat că Agigea este o comună importantă care este ținută într-un stadiu de subdezvoltare de actualul primar.

Pe funcțiile aceastea importante, cum este funcția de primar, oamenii au fost aleși nu pentru a-și rezolva problemele personale, ci pentru a lucra în folosul comunităților. În cazul nostru, în Agigea, se săvârșesc abuzuri de foarte mulți ani și mesajul nostru este unul foarte clar, abuzurile trebuie să înceteze, această comună trebuie redată locuitorilor comunei Agigea, Agigea este o localitate foarte importantă din România, este aproape de Constanța, avem port, avem obiective importante și nu mai poate continua în stadiul acesta de subdezvoltare în care prin abuzuri este ținută de un primar cu probleme și de ordin legal”, a explicat Stelian Ion.

Deputatul constănțean a transmis și un mesaj locuitorii comunei Agigea.

Mesajul către locuitorii comunei Agigea: nu vă lăsați intimidați, nu vă lăsați descurajați cu toate presiunile exercitate de acest primar abuziv. Localitatea vă aparține vouă, nu aparține unui om, nu este a acestui individ localitatea dumneavoastră. Luptați-vă pentru drepturile voastre, pentru că este vorba de viitorul și de viața voastră.

Aveți tot sprijinul societății civile, aveți tot sprijinul nostru și de aceea sunt atâția astăzi în fața dumneavoastră să vedeți că suntem foarte atenți la ce se întâmplă acolo și că pentru noi este foarte important ca lucrurile să revină la normal.

Autoritățile din acest moment trebuie să urmeze procedurile legale, va trebui declanșat acest referendum după ce se vor verifica aceste liste și avem așteptarea unei prezențe masive la vot pentru ca locuitorii comunei Agigea să își redobândească demnitarea, să își redobândească localitatea, care le aparține lor și nu vreunui primar vremelnic care consideră că poate conduce după bunul plac”, a declarat Stelian Ion.

Primarul PSD Maricel Cristian Cîrjaliu n-a mai convocat Consiliul Local al comunei Agigea de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, deși legea prevede că trebuie convocată cel puțin o ședință pe lună, fiind nemulțumit că a fost votat viceprimar un consilier local USR PLUS, Gabriel Ciobanu, în detrimentul unui consilier PSD. În mod discreționar, deoarece nu a reușit să-și formeze o majoritate în Consiliu Local, primarul PSD a refuzat să emită Hotărârile de Consiliu Local privind alegerea viceprimarului și constituirea comisiilor de specialitate, fără de care CL nu poate funcționa. Primarul refuză de asemenea să răspundă la solicitările transmise în baza Legii 544.

Consilierii locali USR PLUS s-au adresat inițial Prefecturii Constanța, care le-a dat dreptate, reținând că s-a respectat procedura pentru alegerea viceprimarului și constituirea comisiilor de specialitate, însă primarul a ignorat răspunsul prefectului.

Primarul PSD Cristian Maricel Cîrjaliu este la al patrulea mandat la conducerea comunei, el fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pentru un prejudiciu de aproape 4 milioane de euro. La alegerile locale de anul trecut, Cîrjaliu a câștigat alegerile cu doar 31 de voturi în plus față de candidatul USR PLUS, Gabriel Ciobanu, un tânăr economist de 33 de ani care a intrat în politică din dorința de a schimba în bine viața comunității în care trăiește.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*