FOTO VIDEO Un specialist din cadrul Ovidius Clinical Hospital recomandă să nu ignorăm problemele urechii. Tehnologie de ultimă generație pentru tratarea tuturor acestor afecțiuni

Dr. Carmen Mocanu, Medic specialist chirurgie ORL la Ovidius Clinical Hospital. FOTO Adrian Boioglu
Dr. Carmen Mocanu, Medic specialist chirurgie ORL la Ovidius Clinical Hospital. FOTO Adrian Boioglu

Vertij, amețeală, tulburări de echilibru – sunt cele mai comune trei simptome care ne trimit rapid la ușa cabinetului unui medic ORL. Sunt semne clare că ceva e în neregulă cu urechea noastră și problema trebuie investigată la modul serios. Echilibrul este un mecanism complex determinat de interacțiunea dintre sistemul vestibular aflat în urechea internă și organele vederii, iar dezechilibrul se poate manifesta ca un vertij sau ca o amețeală.

Apoi, durerea de ureche ar trebui să ne sperie și să ne trimită urgent la medicul ORL-ist. Desigur, pot fi și dureri ușoare, trecătoare dar dacă vorbim de o durere persistentă cu febră, amețeală, tulburări de echilibru și scurgeri auriculare trebuie să ne îngrijorăm și să nu ignorăm problema.

Carmen Mocanu este medic ORL la Ovidius Clinical Hospital din Ovidiu și am întrebat-o când îi vin pacienții, cel mai des, la ușa cabinetului din spital.

“Când apare pierderea de auz sau când apare scurgerea auriculară care durează timp îndelungat. Poate să fie de la o banală otită externă până la un colesteatom; când apare sângerare la nivelul urechii, amețeală sau cefalee (durere de cap). Acestea sunt simptomele pentru care pacientul ni se adresează în general. Otoree – deci curge urechea, nu aude, e amețit, sau îl doare capul” explică medicul ORL, Carmen Mocanu.

Suntem în sezonul rece când cele mai frecvente afecțiuni sunt determinate de temperaturile scăzute de afară. “Răcim” mai des și nici urechile nu scapă uneori: facem otită. Otita medie seroasă este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale urechii, fiind frecventă în sezonul rece, atât la copii, cât și la persoanele adulte. Nediagnosticată și netratată la timp, boala poate duce la o pierdere parțială a auzului, cu efecte serioase în dezvoltarea ulterioară a celor mici.

În ziua de azi sunt metode moderne de investigat orice afecțiune iar la OCH tehnica avangardistă e la ea acasă. De exemplu medicul ORL-ist nu se mai uită doar cu o lentilă fixată pe cap în urechea noastră ci folosește microscoape de înaltă rezoluție. Investigația se numește examen otomicroscopic și ajută să descrie aspectul de otită seroasă, timpan mai mat, fără repere luminoase, lichid în urechea medie și multe alte afecțiuni.

“Aici facem în primul rând consultația pacientului sub examen otomicroscopic, deci noi îi vedem urechile la microscop, după care facem testarea auditivă a pacientului, iar imagisitic- tomografia de ureche. Facem și RMN dar doar pentru anumite condiții clare – nu este un examen de bază. Rezultatele investigațiilor medicale se află destul de repere: în maximum 24 de ore” spune doctorul Mocanu de la OCH.

Odată cu introducerea microscopului în chirurgia urechii, rezultatele obținute de chirurgi în tratamentul bolilor și recuperarea auzului s-au îmbunătățit spectaculos. Din ce în ce mai mult medicul ORL-ist a devenit un adevărat “inginer” capabil să localizeze cu precizie defecțiunile analizatorului auditiv, iar chirurgul otolog s-a transformat într-un “tehnician” sofisticat, capabil să le remedieze cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.

Am întrebat-o pe Carmen Mocanu de la Ovidius Clinical Hospital cât de des și cât de repede ajung pacienții de aici, în sala de operație.

“Depinde de starea în care se află urechea și de patologia ei. Patologia urechii este foarte variată – o ureche poate să nu audă sau să curgă – iar în spatele acestor probleme se pot ascunde lucruri banale sau lucruri mult mai serioase; nu întotdeauna este aceeași poveste. Operația poate să dureze o oră sau o oră și jumătate, cum e de exemplu miringoplastia, adică atunci când refacem membrana timpanică (când o peticim), sau poate să dureze 4-5 ore atunci când operăm de exemplu un colesteatom, care e un alt fel de otită cronică și vrem să refacem lanțul de osișoare sau urechea medie, și este o intervenție migăloasă” explică medicul ORL-ist.

Metodele chirurgicale au evoluat de-a lungul anilor, în sensul diminuării traumelor, micșorării perioadei de spitalizare și a perioadei de recuperare a pacientului. La OCH, medicii propun pacienților o perioadă cât mai mică de stat în spital și cât mai repede transportul lor acasă. În recuperarea de după o intervenție chirurgicală, factorul psihologic contează foarte mult, și nicăieri nu ne simțim mai bine ca acasă.

“Noi nu vrem să spitalizam prea mult pacientul, pentru confortul lui. În pricipiu, rămâne o noapte la spital după care-l urmărim în ambulator: schimbarea pansamentului, scoaterea micilor tampoane din ureche, scoaterea gelului pe care îl punem…  O noapte, maxim două, dar în principiu o noapte e suficient” explică medicul Carmen Mocanu.

Chirurgia urechii și în general tehnicile ORL au evoluat incredibil în ultimii 25 de ani, și încă mai există orizonturi noi neexplorate. Procedeele clasice din trecut aproape co au fost date uitării, iar astăzi, ajutați de tehnologie, medicii de la Ovidius Clinical Hospital fac adevărate minuni. Pacienți cu afecțiuni ORL care în urmă cu ceva timp erau practic insolvabili, au acum la îndemână soluții dintre cele mai spectaculoase. Iar spitalul din Ovidiu excelează la capitolul tehnică și tehmologie medicală.

“Cu cât mai multă aparatură, cu atât mai bine. Tehnica de aici ne ajută să avem precizie, ne ajută să nu bâjbâim, iar la operație știm ce avem de făcut: câteva lucruri pe care le-am investigat clinic imagistic. Cu alte cuvinte, aparatura ne ajută să știm la ce să ne așteptăm intraoperator – nu avem surprize. Eu când am intrat în rezidențiat, mastoectomia se făcea, de exemplu, cu dalta și ciocanul, cu pacientul vigil. Acum suntem într-un confort deosebit: le facem cu freza, sub un control microscopic și în curând sub control endoscopic” spune medicul de la OCH, Carmen Mocanu.

La Ovidius Clinical Hospital, medicina se face azi “mână-în-mână” cu științele exacte. Avansul tehnologiei face ca medicina să nu mai poată avansa fără acestea. Iar medicii la OCH le folosesc din plin pentru pacienții lor.

Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital

Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.

Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.

Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.

Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*