FOTO VIDEO Transformări de amploare în peisajul orașului Cernavodă. Primăria a deschis mai multe șantiere pentru amenajarea a zeci de noi locuri de parcare

Primăria Cernavodă face noi locuri de parcare. FOTO Adrian Boioglu

În orașul Cernavodă, aflat la fel ca multe alte localități din România, problema parcărilor a devenit o preocupare majoră pentru administrația locală. Orașul se confruntă cu o creștere constantă a numărului de mașini, iar lipsa spațiilor de parcare amenință confortul și mobilitatea cetățenilor. În încercarea de a soluționa cât mai eficient această problemă, Primăria Cernavodă a demarat un proiect ambițios de amenajare de noi locuri de parcare și a început prin a transforma terenuri virane în spații utile pentru comunitate.

Viceprimarul orașului, Șerif Cîrjali, a vorbit despre strategia echipei conduse de primarul Liviu Negoiță și despre eforturile de a găsi soluții pentru criza parcărilor. În ciuda lipsei de finanțare din surse guvernamentale sau europene, administrația locală alocă fonduri pentru aceste proiecte de interes general pentru întreaga comunitate.

„Noi am făcut deja o strategie. Avem deja în proiectare încă trei parcări normale, nu supraetajate, una supraetajată care se construiește și, într-adevăr, oriunde găsim loc și putem amenaja o parcare îl executăm. Am atribuit acum la licitație trei noi parcări. Este vorba de strada Liliacului, Panait Cerna, unde ne aflăm acum și cea de sus din trust, Aleea Libertății se numește. Aici, într-adevăr, sunt foarte multe mașini, ca peste tot într-un oraș. Aveam, de exemplu, sensul giratoriu blocat, sensul care urcă de pe strada Seimeni. Nici nu poți goni oamenii de acolo, pentru că nu au locuri de parcare. În momentul în care vom avea parcarea acesta finalizată, atunci vom putea să interzicem să mai oprească în sensul giratoriu și în alte spații unde oprirea este interzisă”, a declarat, pentru CTnews, viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Pentru început, doar pe strada Panait Cerna vor apărea, în scurt timp, 15 noi locuri de parcare. Costul unei astfel de lucrări, explică viceprimarul, se ridică la aproximativ 200.000 de lei. Banii vin de la bugetul local, întrucât axele europene de finanțare nu prevăd astfel de proiecte. Chiar și fără susținere linie guvernamentală, echipa care conduce administrația publică locală din Cernavodă caută, în permanență, soluții pentru criza parcărilor, astfel încât identificarea unui loc de parcare să nu mai fie un stres în plus în viața de zi cu zi a cernavodenilor.

„Domnul primar a insistat, a zis ca acolo unde găsim și unde putem crea noi locuri de parcare vom crea. Identificăm locuri, terenuri și continuăm cu parcările pentru orașul Cernavodă”, a mai completat Cîrjali.

Cu toate acestea, viceprimarul ține să atragă atenția că amenajarea a cât mai multor locuri de parcare nu va afecta suprafața de spațiu verde necesară calității vieții locuitorilor dintr-un oraș mare, așa cum este Cernavodă. Conform normelor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, fiecare locuitor din mediul urban are nevoie de 26 de metri pătrați de spațiu verde pentru menținerea unei calități optime a vieții.

„Noi mai întâi ne uităm să vedem dacă terenul este spațiu verde și dacă este spațiu verde, exclus, nu putem interveni asupra lui. Aici, în zona aceasta, de exemplu (n.red – str. Panait Cerna), nu era spațiu verde trecut în registre așa că am putut să îl transformăm într-o parcare. Vă dați seama că nu putem să limităm spațiile verzi. Noi căutăm să amenajăm în continuu spații verzi, cum a fost Via Verde, unde sunt șapte hectare și jumătate. Deci unde putem și nu figurează în registrul spațiilor verzi, acolo putem să amenajăm noi locuri de parcare”, promite viceprimarul Șerif Cîrjali.

Demersurile Primăriei Cernavodă de a înființa noi locuri de parcare au fost primite cu opinii pro și contra din partea cetățenilor, după cum este și firesc, spune adjunctul primarului Liviu Negoiță.

„Unii sunt de acord, unii nu sunt de acord. Cei care locuiesc la parter sunt nemulțumiți că locuri de parcare vin prea aproape de ferestrele lor. Nu putem să mulțumim pe toată lumea, dar interesul este ca pe majoritate cetățenilor să putem să îi mulțumim, 90% sperăm”, a mai declarat reprezentantul administrației publice locale.

Pentru amenajarea noilor locuri de parcare, Primăria Cernavodă lucrează cu o firmă din oraș, care a licitat cel mai mic preț și, mai spune Șerif Cîrjali, și-a respectat până acum întocmai toate angajamentele contractuale la absolut toate lucrările finanțate din bani publici pe care le-a câștigat. De altfel, pe seriozitatea și implicarea constructorului se bazează reprezentanții administrației publice locale atunci când avansează și termenul la care primele câteva zeci de noi locuri de parcare vor fi disponibile pentru a fi închiriate de oameni. Cu toate acestea, anumite șantiere din oraș întâmpină dificultăți, care nu țin nici de Primărie și nici de randamentul constructorului, după cum explică tot viceprimarul Șerij Cîrjali:

„Pe strada Liliacului, de exemplu, nu am început lucrarea, pentru acolo ni s-a cerut să luăm aviz de la muzee, pentru că în zonă ar fi sit arheologic. Acolo nu e niciun fel de arheologie, dar ne-au spus să nu ne apucăm, pentru că altfel ne vor amenda. Așteptăm, săptămâna asta, noi am dat ordinul de începere, dar ne-au dat telefon și ne-au spus ca până când nu obținem avizul să nu ne apucăm de lucrare. Deci hârtiile ne țin mai mult în loc. Constructorul ar începe de îndată, dar astea sunt regulile și trebuie să le respectăm”, a mai precizat viceprimarul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*