FOTO VIDEO Schimbarea la față a orașului Constanța, în viziunea primarului Vergil Chițac și a city managerului Felicia Ovanesian. Parcurile mari vor fi reamenajate, iar bazinul olimpic devine un vis mai aproape de realitate

Vergil Chițac și Felicia Ovanesian. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Primarul orașului Constanța, Vergil Chițac și city managerul municipiului, Felicia Ovanesian, au discutat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul Palatului Administrativ din Constanța despre achizițiile și proiectele aflate în derulare pentru modernizarea și reabilitatea spațiului public destinat constănțenilor. De gestionarea acestor investiții se ocupă Direcția Generală Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța. Primul capitol deschis de administratorul public Felicia Ovanesian a fost cel care vizează parcurile mari ale orașului.

„Ați observat că am adus unele îmbunătățiri parcului de la Doraly, în sensul că am făcut niște alei. Pentru dotarea completă a parcului a fost inițiată o achiziție – contract atribuit – pentru amenajări specifice activității de picnic. Am achiziționat grătare noi, ca să dotăm atât parcul de la Doraly, dar și Viitorului și Poarta 6, mese noi pentru servirea mesei (n.red – de picnic), deci se înlocuiește tot mobilierul destinat activității de picnic în toate cele trei locații”, afirmă Felicia Ovanesian, care a mai precizat că și parcul de la Poarta 6 „poate cel mai năpăstuit parc”, după cum îl descrie dumneaei.

Mobilierul urban nu se schimbă doar în parcurile din zona de sud a orașului, ci și în restul municipiului Constanța. Primăria a achiziționat trei noi module de practicare a activităților de fitness în aer liber, care vor fi amplasate în parcurile de la Rotterdam, Caraiman și Badea Cârțan, a mai precizat city managerul.

Tot aceasta a mai adăugat faptul că, în decursul anului următor, și alte parcuri din municipiul Constanța vor fi dotate cu astfel de facilități care să încurajeze sportul și mișcarea în aer liber a constănțenilor.

Este o dotare de mare interes pentru tineret – susține Felicia Ovanesian – ni s-a solicitat în mod repetat să asigurăm asemenea mobilier urban destinat petrecerii timpului liber, relaxării și practicării de sport”.

Se schimbă în Constanța și pubelele stradale. Cele de tip londonez existente acum peste tot în oraș vor dispărea și vor fi înlocuite cu unele mai practice și mai de calitate, după cum precizează reprezentanta autorității locale municipale. De asemenea, în Constanța vor apărea coșuri de gunoi stradale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, o inițiativă nouă, care, speră administrația publică locală, va da roade și va ridica nivelul de civilizație al orașului de la malul mării.

„Independent de voința noastră de a da un impuls colectării selective la nivelul municipiului Constanța, este o măsură impusă de Garda Națională de Mediu. Vor fi coșulețe stradale de colectare selectivă cu două fracții: umedă și uscată”, a explicat Ovanesian.

Constănțenii vor avea de anul viitor și băncuțe noi pe care să se odinească în timpul plimbărilor în parc sau pe diferite bulevarde din oraș.

„Încercăm să le scoatem pe cele care sunt deterioritate și nu mai pot fi reparate și care, în opinia noastră, dau o imagine neplăcută orașului, de sărăcie, de mizerie, ne dăm silința să le înlocuim pe toate”, a mai spus Felicia Ovanesian.

Tot în 2023, în Constanța ar trebui să răsară zece noi locuri de joacă. Administratorul orașului a precizat în cadrul întâlnirii de astăzi cu jurnaliștii că licitația pentru acest tip de achiziție se apropie de final. În total, Primăria Constanța își propune să înființeze în jur de 30 de noi locuri de joacă, însă inițiativa este deocamdată doar la faza de proiect.

„În ceea ce privește investițiile, am dat drumul la lotul 2 de proiectare de capete de linie, de proiectare inițială a unor capete de linie. Avem un prim lot, pentru care sper să aprobăm documentația tehnică în luna decembrie, care privește capetele de linie de la Cireșica, Poarta 1 și Pescărie, iar de scurt timp am inițiat și pentru Poarta 2, Ștefăniță Vodă și Oxford. Deci, repet, este vorba de capete de linie dotate cu tot ce trebuie toalete, inclusiv un spațiu de relaxare, de consumat o cafea”, a mai anunțat Felicia Ovanesian.

Totodată și parcul de la Casa de Cultură ar urma să beneficieze, începând cu 2023, de o nouă înfățișare din punct de vedere peisagistic. Parcul, afirmă city managerul Felicia Ovanesian, va fi eliberat de o serie de betoane care îl sufocă în prezent, iar zonele cu spațiu verde vor fi extinse. Vor fi reabilitate și sistemul de iluminat public din parc, dar și mobilierul urban.

 „În ceea ce privește parcul de la Casa de Cultură avem aprobată documentația tehnico-economică. Se lucrează la proiectul tehnic, urmează să obținem curând autorizația de construire, după care să inițiem procedura de achiziție a lucrărilor de execuție. Ne așteptăm deci ca anul viitor, că o vi primăvară, că o fi vară, ne așteptăm să refacem tot parcul de la Casa de Cultură, care va beneficia de spații verzi suplimentare, pentru că intenționăm să renunțăm la mare parte din betoanele care îl afectează în momentul de față”, a punctat Ovanesian.

Prin același tip de transformări ar urma să treacă și parcul de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Schimbarea la față a parcurilor emblematice din orașul Constanța va fi realizată în colaborare cu o echipă de arhitecți peisagiști, contractați pentru a stabili ce tip de vegetație se potrivește fiecărei zone de parc, dar și pe scuarul care împarte cele două sensuri de mers de pe bulevardul Mamaia.

„Nu mai plantăm ce ni se pare nouă că s-ar potrivi sau din donații sau din sponsorizări”, a punctat city managerul, care a continuat spunând că se pregătește și reamenajarea spațiului public din zona parcului de la Gară, acesta urmând și el să intre în proces de reabilitare undeva la mijlocul anului 2023, dacă procedurile de achiziție decurg bine.

Primăria Constanța își propune să refacă și malurile lacului Tăbăcărie, aflate acum într-o stare avansată de degradare.

„Avem deja DALI-ul elaborat, așteptăm avizele de la Agenția pentru Protecția Mediului. Urmează proiectarea, care va dura foarte puțin și ulterior execuția. Deci refacem malurile lacului Tăbăcărie”, a mai dezvăluit Felicia Ovanesian.

În ceea ce privește pasarela maritimă din stațiunea Mamaia, despre care s-a vorbit că ar putea fi desființată, adminstratorul municipiului Constanța afirmă că, în urma unei expertize recente, s-a concluzionat că această construcție este în stare corespunzătoare, nu prezintă niciun fel de pericol în momentul de față, ca atare și această atracție turistică a stațiunii Mamaia este cuprinsă în viziunea de modernizare a aspectului Constanței, pentru anul următor.

„Ne-am fi dorit să reparăm esplanada, s-o reamenajăm, să schimbăm tot ce înseamnă pavaj, mobilier stradal, dar din păcate taluzul are nevoie de consolidare”, a oferit explicații Felicia Ovanesian. Tot ea continuă: „Dacă am fi refăcut astăzi, să punem granit sau orice altceva acolo, în doi, trei, patru ani, totul s-ar fi dus la vale. S-a efectuat o expertiză care privește zona esplanadei, de la blocul creion până la Biserica Greacă este necesară consolidarea taluzului și am demarat procedurile pentru elaborarea documentației tehnico-economice pentru reabilitare și modernizare esplanadă, care presupune inclusiv consolidarea taluzului”.

Costurile reabilitării vor fi destul de mari, anticipează Ovanesian, care speră că, pentru ducerea la îndeplinire a  acestui proiect important pentru un oraș turistic esențial cum este Constanța, Primăria să obțină ajutor din partea Guvernului.

„Esplanada arată groaznic, este o rușine, dar până la esplanadă trebuie să ne gândim la siguranță, deci până la refacere și modernizare, trebuie să ne gândim  și la siguranța celor care locuiesc în blocul creion și a celor care se plimbă pe esplanadă”, afirmă Felicia Ovanesian.

Vești mai puțin bune vin și în ceea ce privește modernizarea pasarelei peste calea ferată din zona Poarta 6. Proiectul care ar fi adus construcția la nivelul de civilizație al anului în care ne aflăm a trebuit sistat temporar, deoarece, unul dintre pilonii fundației pasarelei se află deasupra unei conducte a Oil Terminal.

„Încercăm să găsim nu altă locație, ci să prelungim pasarela ca să amplasăm fundația mai aproape de gardul de la Lidl. Terenul este al nostru, dar este străbătut de conductele Oil Terminal”, a precizat Felicia Ovanesian.

Aceasta a mai anunțat că a fost emis certificatul de urbanism care permite amenajarea unei promenade pietonale, prevăzută și cu pistă de biciclete, de la strada Lebedei, până la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Pușkin.

Și fântânile arteziene din oraș vor căpăta aspect îmbunătățit, promite Primăria Constanța. Aici intră în discuție și fântâna Dragonului, un amplasament urban aflat într-o avansată stare de degradare de foarte mulți ani. Primarul Vergil Chițac, care s-a alăturat conferinței de presă începute de city managerul Felicia Ovanesian, a precizat că fântâna va fi reabilitată în paralel cu lucrările care urmează să fie efectuate pentru modernizarea stadionului „Gheorghe Hagi”. Și pentru a rămâne în sfera activităților sportive, Felicia Ovanesian a mai anunțat că a fost emis și certificatul de urbanism pentru construcția îndelung promisului bazin olimpic de la Constanța. Facilitatea va fi amplasată în perimetrul străzilor Panait Cerna, Chiliei, pe locația fostului sediu RATC, un teren de aproximativ 8 ha, a mai specificat Ovanesian.

„Noi avem nevoie de aproximativ 10.000 de metri pătrați și o să îl facem. Am primit chiar astăzi avizul de principiu al Ministerului Sportului pentru inițierea procedurii”, a mai punctat Ovanesian.

„Terenul este un teren privat, însă, conform legii, putem face expropriere pentru cauză de utilitate publică, pentru a astfel de obiective. Exproprierea nu se poate face orice. Spre exemplu, pentru parc industrial nu putem face expropriere, deși ar fi de dorit în orașul acesta”, a intervenit primarul Vergil Chițac.

Deocamdată, primarul nu a dorit să se exprime în privința costurilor la care se ridică investiția și nici nu a dorit să se hazardeze în a oferi un orizont de timp în care bazinul olimpic al municipiului Constanța va fi complet finalizat. Într-o estimare generală, dar și generoasă, Felicia Ovanesian a afirmat că facilitatea cu utilitate sportivă ar putea fi gata pentru exploatare în trei sau patru ani.

De pe agenda discuțiilor purtate de jurnaliștii prezenți la conferința de presă și primarul orașului Constanța nu putea lipsi un subiect fierbinte pentru absolut toți constănțenii și anume stadiul șantierelor care afectează porțiuni mari ale unor artere de circulație foarte aglomerate din municipiu. Cât vor mai dura lucrările și cât mai au de îndurat constănțenii aspectul dezordonat al orașului, explică însuși primarul:

„Toată lumea întreabă domnule, de ce nu ai făcut câte un bulevard o dată?. Pentru că toate sunt bugetate pe exercițiul financiar 2014 – 2020, cu extensie de trei ani. Ele trebuie să se închidă anul viitor toate. Vorbim de 50 de milioane de euro pentru bulevarde. Noi nu avem disponibilitate bugetară – când ne uităm în bugetul nostru – poate că ar fi durat zece ani de zile, dacă am fi pus din bugetul nostru, de la partea de dezvoltare. Mai bine să mă înjurați pentru ceea ce fac, decât pentru ce nu fac!”, a exclamat edilul șef al orașului.

„Știu că lucrurile acestea produc neplăceri, dar vă garantez că produceau mult mai multe neplăceri în viitor dacă nu le făceam”, a mai specificat primarul.

Chițac nu a ocolit nici subiectul podului de la Doraly, care a fost scena mai multor accidente rutiere și tamponări de când pe porțiunea aceea de infrastructură se lucrează. Primarul a recunoscut faptul că descoperirea sub covorul asfaltic preexistent a unui pavaj de granit a reconfigurat cu totul planurile și documentația inițiale ale șantierului respectiv.

„Cine știa în Constanța că acolo s-a turnat covor asfaltic peste pavajul de granit? Nimeni!”– a subliniat Vergil Chițac.  Pentru a evita însă amplasarea încă unui indicator cu punct negru pe harta rutieră a municipiului Constanța, primarul dă asigurări că, la iarnă, când este posibil ca pe porțiunea respectivă de drum să se aștearnă poleiul și să cauzeze neplăceri participanților la trafic, podul de la Doraly va fi acoperit, provizioriu, cu un nou covor de asfalt până la primăvară, când întreaga lucrare va suferi reconfigurări.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*