FOTO VIDEO Rachete Patriot și Stinger pe cerul României, în cadrul exercițiilor militare româno-americane DEFENDER-Europe 21 și DACIA 21 LIVEX

Exercițiu militar la Capu Midia. FOTO Paul Alexe

Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia a găzduit, miercuri, Media Day” pentru exercițiile multinaționale din cadrul aplicațiilor militare de pregătire DEFENDER-Europe 21 și DACIA 21 LIVEX. În cadrul exercițiilor, au fost programate trageri reale executate de unitățile de rachete antiaeriene, americane și românești, 10th Air and Missile Defense Command (US Army), Brigada 1 Rachete Sol-Aer și Regimentele 50 și 53 Rachete Antiaeriene.

Partenerii americani,  care intenţionează să-şi reconstruiască în perioada următoare capacitatea de apărare antiaeriană împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune, au testat noi sisteme de armament, precum rachetele Stinger, folosite pentru prima oară în țara noastră. Structura militară americană prezentă la Capu Midia, echipată cu sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă AVENGER și PATRIOT, constă în mai mult de 200 de militari și 60 de vehicule tehnice și de luptă.

La rândul său, Forțele Armate Române participă la aceste exerciții cu peste 500 de militari și aproximativ 200 de vehicule tehnice. În cadrul exercițiului, a fost testată capacitatea de armonizare a două componente principale de instruire, în context multinațional, fiind simulat răspunsul militar în fața unui atac masiv venit din largul Mării Negre și fiind testată capacitatea de răspuns cu mai multe sisteme de interceptare a țintelor inamice.

Militarii români, alături de cei americani, au brăzdat cerul cu rachete de tip PATRIOT, Stinger, Hawk, KUB și OSA-AKM. A fost evident, prin exercițiile tactice, cu trageri de luptă, cu instalațiile de rachete sol-aer ale unităților americane și românești, că spațiul aerian românesc și, implicit, acest teritoriu care face parte din NATO, este protejat, a declarat locţiitorul pentru operaţii al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene​, General de flotilă aeriană doctor Iulian Pațilea.

Acesta a subliniat și importanța strategică a prezenței militare americane pe teritoriul României, pe care a catalogat-o drept un element esențial în postura de apărare și descurajare împotriva riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale.

De altfel, exercițiile din această perioadă vin în contextul noilor amenințări de securitate apărute odată cu inflamarea situației de la granița ruso-ucraineană, cu repercusiuni directe asupra situației în zona Mării Negre.

Țintele au fost alese din același centru de comandă, iar cel care a prins primul ținta a și tras primul. De aceea, prima dată am tras cu sistemul HAWK și după aceea s-a tras cu PATRIOT, care are și o rază mai mare de tragere”, a explicat gen.Iulian Pațilea.

Armata americană a retras, la începutul anilor 2000, rachetele Stringer din cadrul unităților sale de apărare antiaeriană, considerând că nu mai există amenințări atât de apropiate pentru teritoriul american. Între timp, raportându-se la situația partenerilor europeni, precum România, au decis să le “reactiveze”, iar acum au zburat pentru prima oară pe cerul României, operate de noile sisteme AVENGER, realizate în 2018.

Aceste exerciții fac parte din programul ultimei săptămâni a exercițiului multinațional militar de pregătire DEFENDER-Europe 21, desfășurate pe durata a cinci săptămâni. Armata americană, prezentă în Europa și Africa, rămâne dedicată misiunii sale de a oferi, alături de aliații săi europeni, siguranța spațiului NATO și a partenerilor noștri, iar implicarea noastră în ceea ați putut vedea la exercițiile de luptă, de astăzi, este doar un singur exemplu despre cum împreună, repet, împreună, unitățile noastre devin mai puternice. Și cu cât vom exersa mai mult, cu atât vom deveni mai buni”, a declarat, la rândul său, generalul de brigadă Gregory Bradley, comandantul 10th Air and Missile Defense Command, din cadrul trupelor americane dislocate în Europa și Africa.

Exercițiul militar DEFENDER-Europe 21 este condus de armata SUA și reunește aproximativ 28.000 de militari din 26 de țări, printre care și România, desfășurând aproape simultan operațiuni în peste 30 de zone de instruire din 12 țări. DEFENDER-Europe 21 este un exercițiu defensiv, unul care ajută țările aliate să dezvolte interoperativitatea cu alte state.

Principalele obiective ale exercițiului sunt dezvoltarea disponibilității operaționale și a interoperabilității cu un număr mai mare de aliați NATO și parteneri într-o zonă mai largă de operațiuni; exercițiul este de natură defensivă și se concentrează pe răspunsul la criză, dacă este necesar; demonstrează că angajamentul SUA față de NATO este imbatabil; utilizează rute terestre și maritime cheie, care fac legătura între Europa, Asia și Africa: exercită noi capacități de ultimă generație, cum ar fi noile brigade de asistență ale forțelor de securitate ale armatei SUA și demonstrează capacitatea SUA de a servi ca partener strategic de securitate în Balcanii de Vest și Marea Neagră.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Rectificati va rog STINGER, nu Stringer. Denumirea corecta apare in filmele sau jocurile video cu subiect militar incepand cu anii ’90, deci o mare parte a cititorilor vor realiza eroarea, mai ales in titlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*