FOTO VIDEO Primăria Târgușor a izolat termic școala și grădinița, a pus internet gratuit, a montat camere de supraveghere. Primarul Viorel Petre vrea să asfalteze străzile și a început cadastrarea terenurilor

Primarul comunei Târgușor, Viorel Petre. FOTO CTnews.ro

Bilanț pozitiv pentru comuna Târgușor la final de an, pe care 2019 o prinde cu multe proiecte în lucru și altele în stadiul de a fi începute odată ce vremea o permite. Jurnaliștii Constanța NEWS au stat de vorbă cu primarul Viorel Petre despre realizările anului 2018.

“Am terminat anveloparea termică a școlii și a grădiniței.Era necesară izolarea acestora pentru că se pierdea foarte multă căldură. În pod am pus vată minerală, pereții i-am anvelopat și am reabilitat și instalațiile termice, vechi de zece ani. Calorifele erau înfundate, conductele subdimensionate – așa că le-am schimbat pe toate, inclusiv centralele termice. Aveam două centrale la școală: una într-un capăt, alta în celălalt capăt. Am scos cele două centrale vechi de la școală și am montat una nouă cu putere mult mai mare care asigura căldura în toată școala. Și personalul de deservire s-a mai subțiat” explică Viorel Petre, primarul comunei Târgușor.

Nu doar școala a primit “haine termice” de iarnă, noi. La grădinița din comună era aceeași situație: construcția era deservită tot de două centrale termice (din care una care încălzea dispensarul, farmacia și cabinetul stomatologic) iar în urma modernizărilor a fost instalată o singură centrală cu putere mare deservită de mai puțini salariați. Lucrarea la ambele clădiri (școală plus grădiniță) s-a făcut în 6 luni și a costat doar 230.000 de lei. Primarul are de ce să fie mândru: a făcut economii și lucru de calitate în același timp.

“Am obținut sponsorizare pentru dotarea cu mobilier a școlii; era vechi și trebuia înlocuit. La anul luăm și calculatoare și videproiectoare. Îmi doresc ca școala să aibă toate dotările pentru o bună educație. Să fie ca la oraș. Acordăm și burse sociale (480 lei/an) și burse de merit (600 lei/an). Le dăm de regulă la sfârșitul lunii august, astfel încât părinții să cumpere ce trebuie pentru începerea noului an școlar. Iar la sfârșitul anului le dăm elevilor care termină cu medie peste 8.50, câte o bicicletă. Toți ceilalți primesc câte o minge, ca să îi mai scoatem din lumea virtuală, de pe tablete și telefoane mobile. Stimulăm sportul” spune Viorel Petre.

Educația este importantă pentru administrația locală din Târgușor iar lucrurile de calitate costă timp și investiții. Informarea e pe primul plan și poate de aceea primarul a hotărât că e musai că toți localnicii să aibă acces la informație în mod gratuit, așa că a adus internetul în comună, și nu oricum, ci gratuit.

“Târgușor și Mireasa dispun de internet gratuit pe domeniul public, pe toată suprafața lor. Wireless. Am montat unități IP pe stâlpi, care preiau semnalul de la unitatea centrală din fața primăriei. Pe lângă internet am mai montat și 8 camere de supraveghere – aveam un sistem de supraveghere mai vechi – performante, urmând ca să mai instalăm încă 12 și așa să putem asigura o supraveghere cât mai bună. Sunt poziționate la intrările în localitate, dinspre Nicolae Bălcescu, Mireasa, Kogălniceanu și  Cheia. Ele transmit imagini într-un server care le stochează iar în caz de nevoie se pot viziona. Sunt supravegheate de poliția locală. Banii au fost luați de la bugetul local și toată lucrarea (internet + camere) a costat 100.000 de lei” spune cu mândrie primarul Viorel Petre.

Dar atenția primăriei nu s-a îndreptat doar spre intravilan ci și către proprietățile agricole ale localnicilor. Hotărât să le vină în ajutor agricultorilor, primăria a demarat un proiect amblu și ambițios de cadastrare a tuturor proprietăților funciare ale locuitorilor săi. Principalii beneficiari ai acestui program sunt deţinătorii de terenuri agricole care, în urma procesului de retrocedare, lucrează sau au dat în arendă anumite suprafeţe, dar din diferite motive (de exemplu, nu şi-au făcut succesiunea), nu deţin şi actele de proprietate pentru terenurile respective.

“Am început cadastrarea generală a terenurilor extravilane. Contractul e semnat de anul trecut dar a fost finalizat anul acesta pentru 531 de cadastre, iar când s-a terminat a urmat un nou contract pentru alte 1200 de terenuri. Banii vin de la ANCPI, deci fonduri guvernamentale. Dacă finalizăm și acest al doilea contract putem spune că am făcut cadastru pentru 65% din suprafața întregii comune” explică primarul din Târgușor, Viorel Petre.

Planurile primarului sunt cu bătaie lungă iar cadastrarea pe care o face acum e cel mai bun exemplu. Se știe că începând din anul 2022, cei care lucrează terenuri agricole și vor să ia subvenții de la APIA, trebuie să aibă terenul cadastrat. Iar sătenii din Târgușor vor fi avantajați atunci. Sunt avantaje care nu trebuie neglijate dar și multe lucruri obligatorii care vin la pachet cu civilizația modernă.

De exemplu, practicile funerare care ne interzic să mai ținem o persoană care a decedat, în casă, timp de trei zile, așa cum era tradiția veche. Familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului, potrivit reglementărilor europene.

Iar primarul, în ciuda tuturor vocilor critice și descurajante, a construit o capelă mortuară dotată cu tot ce îi trebuie unui asemenea spațiu. A făcut-o în curtea bisericii, ca să fie în centrul localității, ușor accesibilă oricărei familii, indiferent de zona în care locuiește.

“Dacă după construirea ei am crezut că nu va fi folosită, pot spune că am rămas surprins că nimeni nu a mai ținut decedatul acasă. Capela este dotată cu absolut tot ce este necesar: capac frigorific, bucătărie cu plită electrică, frigider, filtru de cafea, veselă și absolut tot ceea ce este necesar în astfel de ocazii. Am construit-o în 8 luni pentru că am prins și lunile de iarnă când lucrările au fost sistate și a costat 300.000 de lei, cu dotări cu tot. Banii au provenit de la bugetul local și în comparație cu alte lucrări de acest gen, valoarea a fost foarte mică” spune edilul din Târgușor.

Civilizația rurală înseamnă în principal infrastructură bună, utilități gen apă și canalizare, sănătate și educație. Iar Târgușor și Mireasa, cele două localități ale comunei, intră în noul an cu planuri mari de asfaltare. După ce drumul din comună a fost asfaltat în vară, urmează 13 kilometri de drumuri interioare care vor fi refăcute de la zero, în cadrul unui proiect susținut de Ministerul Dezvoltării.

Echipa de la primărie a atras fonduri mari (zece milioane de lei) cu care va face lucrarea, incluzând și drumul comunal Târgușor – Gura Dobrogei, lung de 4 kilometri. Și este doar începutul. Din nou, primarul Viorel Petre.

“Am semnat un contract de asfaltare a străzilor – 11 kilometri în Târgușor și Mireasa, după ce terminăm proiectul de apă-canalizare.Suntem în faza de execuție. După ce proiectul cu apa și canalizarea ajunge undeva la 20-30% din execuție dau și ordinul de începerea a lucrărilor la asfaltări și uite așa vom merge cu ambele în paralel”.

Și cum drumurile merg mâna în mâna cu iluminatul stradal, primăria s-a apucat de refăcut sistemul de iluminat în ambele localități (Târgușor și Mireasa). Cablurile vechi de aluminiu de pe stâlpi au fost date jos și înlocuite cu altele torsadate, vechile lămpi economice sau pe neon au fost schimbate cu LED-uri moderne iar la final economia de curent, și deci de bani, a fost substanțială. 15 kilometri de cablu nou și 500 de lămpi pe LED au costat bugetul local 340.000 de lei. Economia la factura lunară este de 20%.

“2018 a fost un an foarte ocupat din partea mea, cu proiecte multe, realizări multe și toate duse la bun sfârșit așa cum trebuiau să fie. Un an bogat !” spune cu mândrie și satisfacție primarul Viorel Petre, din Târgușor.

Când vine vorba de proiecte, dorințe și planuri de viitor, Târgușor are deja pregătite câteva investiții de pe acum. Localnicii din Mireasa își vor vedea rezolvată problema apei curente, cu care se confruntă în fiecare vară secetoasă. Alimentarea lor cu apă a fost construită pe sistem cu hidrofor, fără un bazin de înmagazinare a apei, iar în anii secetoși când nivelul pânzei freatice scade, oamenii nu mai au apă la robinet.

Echipa de la primărie a conceput un proiect de investiție cu bani de la Ministerul Dezvoltării, prin care va reabilita un puț, va face o nouă captare de apă și va construi un bazin de înmagazinare a apei. Primarul a primit de la guvern 1.300.000 de lei și spune că până în luna mai e gata.

“Mai vrem să facem și o platformă depozitare a gunoiului de grajd. Proiectul este făcut, depus și aprobat. Noi punem la dispoziție terenul iar Ministerul Mediului se ocupă de tot ce înseamnă restul, inclusiv achiziționarea de utilaje: tractor, două remorci, un încărcător frontal, buldoexcavator, vidanjă și mașină de împrăștiat gunoiul pe câmp” explică Viorel Petre.

Comuna Târgușor s-a înscris pe traiectoria dezvoltării accelerate. Iar viitorul sună bine pentru locuitorii ei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*