FOTO VIDEO Primăria Seimeni, blocată de mai mult timp de AFIR pentru asfaltarea a șase kilometri de drumuri. Primarul Mitică Șerban: “E vorba de un dosar care trebuie adus de la București la Constanța”

Stradă din Seimeni care urmează să fie asfaltată. FOTO CTnews.ro

Calvarul unui primar în lupta cu birocrația, l-a adus la exasperare și l-a secătuit de energie. Mitică Șerban, edilul comunei Seimeni, se luptă de 4 ani cu instituțiile statului pentru câțiva bani cu care să asfalteze 6 kilometri de drumuri comunale. A trecut prin toate furcile caudine ale birocrației, a stat după toate termenele aberant de lungi date de statul român și acum, după ce-a văzut imposibilul cu ochii (că i s-au aprobat documentația și cererea și banii) așteaptă la infinit să-i vină dosarul de la București. Fizic, adică: să-i trimită cineva dosarul de hârtie cu actele în el. S-ar duce singur să și-l ia, dar n-are voie.

“Ne-am oferit să mergem noi să-l luăm și au zis că e împotriva procedurilor… Dom’ne vorbim de un dosar de hârtie care trebuie adus de la București la Constanța! Chiar ieri am fost la AFIR, la Constanța, la directorul Herda, și ne-a promis că astăzi, cel târziu mâine, trimite pe cineva să ridice dosarul, că nu e numai dosarul nostru, al Seimeniului. Am înțeles că sunt acolo la București vreo 15 dosare din județul Constanța” spune Mitică Șerban primarul din Seimeni.

Mitică Șerban povestește cu voce amară prin câte trece un primar când vine vorba de proiecte ca să-și ridice comunitatea la confort și dezvoltare. Vocea îi tremură de nervi și abia își poate stăpâni indignarea. Necazurile cu AFIR au început în urmă cu cinci ani când Primăria comunei Seimeni s-a hotărât să reabiliteze 6,5 kilometri de drumuri comunale – 12 străzi în total. Sunt 2 străzi din Seimeni, 6 din satul Dunărea și 4 la Seimenii Mici.

Străzile nu au asfalt deloc și nici nu au avut vreodată; au doar piatră spartă. Singurele artere asfaltate sunt intrările în comună care au fost cândva drumuri județene. Echipa de la primărie a făcut studiul de fezabilitate și l-a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Proiectul valorează 1 milion de euro iar statul i-a promis că-i dă 973.000 de euro, diferența fiind o cofinanțare din partea administrației locale. Oamenii au muncit să întocmească actele, au respectat toate clauzele, au făcut proiectul și l-a trimis la București.

“În prima fază, proiectul a fost declarat eligibil fără finanțare. L-am redepus în 2017, am obținut finanțare pentru el, am semnat și contractul de finanțare și urma să-l implementăm. A trebuit să contractăm proiectarea, am făcut contractul pe proiectare – a durat 3 luni până s-a hotărât cine a câștigat elaborarea proiectului tehnic.

Am trimis proiectul tehnic la verificare și în prima fază ni l-au avizat că e ok, apoi ni l-au respins pe motiv că există o porțiune de stradă care nu era prinsă în studiul de fezabilitate și automat nu a fost prinsă nici în proiect. Am refăcut proiectul, l-am trimis din nou la București”, povestește Mitică Șerban.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este o instituție publică în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ea a fost înființată ca să se ocupe de banii dați de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea satelor și a comunelor, altfel spus a localităților din mediul rural. AFIR are 41 de oficii județene și până în acest moment a reușit să absoarbă abia jumătate din banii pe care Europa ni i-a pus la dispoziție. Mai exact, 53%.

“Sunt probleme datorită birocrației, ori sunt rău intenționați… Ne chinuim de 2 ani să implementăm proiectul cu asfaltarea a 6,4 kilometri de drumuri și … nu știu ce să mai spun! Găsesc tot felul de tertirpuri de câte ori mergem acolo: mai trebuie o hârtie, ne-au trimis pe la ANAP la București să aducem de-acolo că avem voie să actualizăm prețurile cu Ordonanța 114 la materiale (la piatră, la beton și tot ce e necesar) și când am adus hârtia au zis că nu e bună, că mai trebuie încă o hârtie și tot așa….” spune Florin Chirilă, viceprimarul din Seimeni.

Birocrația este o problema în toată lumea, însă în România e proverbială deja, iar Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale pare că a adus-o la rang de artă. Primarul Mitică Șerban a mai lucrat proiecte și cu alte instituții ale statului dar nu a avut asemenea probleme. Nu se aștepta să i se-ntâmple tot ce-a pățit.

De exemplu, în Seimeni se reabiliteaza școala, iar proiectul se derulează prin Ministerul Dezvoltării, și deja se află în faza de construcție. De când s-a înființat și clasa pregătitoare, s-a văzut că nu există spațiu suficient, așa că primăria a hotărât să mai extindă școala veche, să mai creeze spații de învățământ. A întocmit proiectul, l-a trimis la minister, în 10 zile au venit banii și s-a dat drumul la lucrare. Zidurile de cărămidă roșie pe șantier se văd de la o poștă. Cu asfaltarea însă, Seimeniul are ghinion.

“E prima dată când lucrez cu AFIR și va spun sincer, sunt foarte dezamăgit! Am mai vorbit și cu alți primari din județ și au avut aceleași probleme datorită numărului redus de funcționari de la CNFIR 2 din Constanța Sud. În mod normal, în zece zile ar fi trebuit să ne dea ok-ul la orice adresa trimisă către dânșii, dar durează de la 90 de zile în sus!

Adică, am depus proiectul tehnic – pentru verificare ar fi trebuit în zece zile să fie gata și nu va spun că a durat 4-5 luni până ne-a dat ok-ul! Și după ce ne-a dat ok-ul că proiectul e în regulă, după 3 luni ne-au spus că nu, nu e-n regulă, că l-am reverificat și aveți o porțiune de drum care nu este proiectat!” spune cu obidă Mitică Șerban.

Adică i-au purtat de la Ana la Caiafa și înapoi, de câteva ori. La un moment dat au  primit în conturile primăriei 2.400.000 lei – aproape jumătate din suma totală, și banii stau acolo și în ziua de azi. Cealaltă jumătate ar fi trebuit să vină pe măsură ce lucrările se desfășoară, însă nimeni nu lucrează pentru că actele cu aprobările n-au ajuns în comună la Seimeni, nici în ziua de azi. Dosarul e depus din 2017. Acum suntem în 2019, au trecut doi ani și primăria din Seimeni încă nu a reușit să dea drumul asfaltării. În disperare de cauză, oamenii au luat drumul Bucureștiului.

“Am fost la București în audiență la directorul general AFIR, să văd în ce stadiu e proiectul. Au luat dosarul acolo, l-au studiat și verbal mi-a spus că este aprobat, că totul e ok, dar nu l-au luat încă cei de la AFIR Constanța ca să ni-l aducă. Săptămâna viitoare ar trebui să ne dea acceptul să scoatem la licitație execuția. Jumătate din bani îi avem deja; avansul e băgat de anul trecut, dar nu putem să-i cheltuim până nu scoatem la licitație execuția”, spune  Florin Chirilă, viceprimarul din Seimeni.

Un mandat de primar durează 4 ani. În stilul asta, cu termene lungi, tergiversări, întoarceri înapoi și prelungiri de timp… câte obiective poți să realizezi într-o comună sau într-un sat? E foarte greu. Jurnaliștii Constanța NEWS l-au întrebat pe Mitică Șerban, cum se descurcă în stilul asta.

“În 4 ani, va spun sincer: dacă nu ai finalizate la început de mandat studiile de fezabilitate ca să poți să le depui pe o sesiune sau alta de finanțare, e foarte greu să implementezi un proiect cap-coadă! Vă spun sincer, e foarte greu! Eu am venit la conducerea primăriei în 2016, și singurul proiect care avea deja Studiul de Fezabilitate era acesta, derulat prin AFIR, măsura 7.2 “Reabilitare drumuri comunale”.

În rest Primăria nu avea niciun proiect! Am reușit să mai facem încă 4 proiecte: unul pe canalizare, unul pe reabilitare încă 10,5 kilometri de drum, plus două reabilitări la căminele culturale din Dunărea și Seimenii Mici. Pentru drumuri am obținut finanțarea, pentru canalizare urmează să o semnez zilele următoare și mai rămâne să vedem cu căminele cum facem. Dacă până luni nu am niciun semnal de la AFIR Constanța mă duc la București pentru că nu mi se pare normal ce se întâmplă aici!” a mai declarat primarul comunei Seimeni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*