FOTO VIDEO Primăria Saraiu asfaltează drumurile din Dulgheru. Dorinela Irimia: “Sunt 17,5 kilometri de asfalt. Valoarea proiectului este de 15 milioane de lei”

Primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia. FOTO CTnews.ro

În satul Dulgheru din comuna Saraiu sunt în plină desfășurare lucrările de asfaltare a drumurilor din localitate, după un proiect în valoare de 15 milioane de lei, derulat cu bani europeni nerambursabili. Proiectul pentru care primarul din Saraiu, Dorinela Irimia, a obținut finanțare mai prevede și amenajarea de rigole betonate, podețe și treceri pentru acces în curțile oamenilor.

“Este un proiect destul de amplu: sunt 17,5 kilometri de asfalt prin care efectiv sunt asfaltate toate străzile din localitatea Dulgheru. Valoarea totală a proiectului este de 15 milioane lei, o valoare enorm de mare pentru bugetul local al comunei Saraiu. Nu ne-am fi putut permite dacă n-am fi accesat aceste fonduri europene, niciodată” spune Dorinela Irimia, primarul comunei Saraiu.

Zilele acestea sunt muncitori și utilaje ce pot fi văzute peste tot în satul Dulgheru, iar oamenii dau zor ca să profite de vremea caldă, prietenoasă cu construcțiile de orice fel. Temperaturile neobișnuit de calde din această perioadă i-au ajutat pe lucrători, iar progresul lor este vizibil de la o zi la alta.

“Avem în total 17,5 kilometri de drumuri, pe diferite lățimi, de la 3,5 metri la 5 metri, pe mai multe tipuri de structură. Sunt străzi care nu au fost nici măcar pietruite, pe care se face o decopertare a stratului vegetal, o săpătură generală. Avem un strat de 7 centimetri de nisip, 20 de centimetri de sorb de piatră și 10 cemtimetri de macadam.

Avem străzi pietruite pe care a existat un tratament foarte degradat – tratamentul acela a fost inițial de 2 centimetri și de la îngheț/dezgheț s-a degradat. S-a apelat la scarificarea drumului, o reprofilare și un strat de 10 centimetri de macadam. Pe toate străzile se vine cu două straturi de asfalt, un strat de binder de 5 de centimetri și un strat de uzură de 4 centimetri”, explică Mihăiță Stoicoci, șef de șantier pentru asfaltările din Dulgheru.

Localnicilor nu le-a venit să creadă când i-au văzut pe muncitori sosind cu utilajele lor uriașe în Dulgheru. Oameni care s-au născut și au crescut acolo spun că în afară de strada principală, ei nu au avut asfalt niciodată în Dulgheru. Sătenii bătrâni se uită lung acum, la muncitorii care toarnă al doilea covor asfaltic, peste binder. Se toarnă stratul de uzură și apoi se nivelează.

“Drumurile astea nu au fost asfaltate niciodată! Eu unul sunt foarte mulțumit și nu doar eu, ci întreaga localitate. Acum trebuie să avem și noi grijă de drumurile astea, să nu trecem cu pluguri, cu tractoare…” spune Marian Pascu, un bărbat între două vârste.

“Eu locuiesc de 50 de ani aici și nu am văzut niciodată drumurile astea asfaltate. Aici era numai piatră. Eram numai răni la picioare. S-a făcut un lucru foarte bun, mai ales pentru cei care au mașini. Eu sunt mulțumit de primăriță, să știți!” ține să ne precizeze Gheorghe Trăienuș.

Primarul Dorinela Irimia trece mai tot timpul prin Dulgheru să vadă cum merg lucrările. Dacă totul decurge așa cum a fost programat în dosarul de proiect, în 3 luni ar trebui ca toate drumurile din sat să fie refăcute de la zero și acoperite cu asfalt. Dulgheru, Saraiu și Stejaru fac parte din aceeași unitatea administrativă, și le pune pe toate pe picior de egalitate.

“Asfaltul ăsta este o mare bucurie pentru localnicii din Dulgheru, însă eu am considerat-o ca pe o obligație morală a mea pentru anul 2019, ca și infrastructura din mediul rural să poată fi pentru anul în care ne aflăm. A avea o infrastructură, o alimetare cu apă curentă, o canalizare, un iluminat public – sunt lucruri strict necesare pentru oamenii din mediul rural, și ei merită acest confort”, spune Dorinela Irimia.

Deocamdată Dorinela Irimia nu are de ce să-și facă probleme. Echipele de lucru înaintează conform calendarului, iar lucrările nu le pun probleme deosebite. Acolo unde au fost drumuri pietruite, muncitorii le refac de la zero: scot piatra, sapă la 50 de centimetri adâncime, compactează solul, toarnă altă piatră spartă și tot așa până la ultimul strat de asfalt. Pe străzile unde nu a fost nici măcar piatră, lucrările încep direct de la fundație.

“E mai ușor de lucrat acolo unde se pornește totul de zero, pentru că prevezi problemele și le tratezi din timp. În momentul în care vii peste o stradă existentă, nu știi exact ce probleme vei găsi dedesubt, pentru că nu poți să vezi toată structura. Nu am avut probleme de execuție, chiar dacă relieful e pe deal și văi, și sunt și curbe…”, explică Mihăiță Stoicoci, șeful de șantier.

Niciun drum din Dulgheru nu va fi considerat finalizat până când muncitorii nu vor face și rigolele de beton pentru scurgerea apei de ploaie. Ele vor aduce un plus de confort pentru localnici care nu-și vor vedea străzile băltind după fiecare ploaie, dar și un beneficiu pentru lucrarea în sine, pentru că rigolele evita erodarea carosabilului în zonele lui foarte expuse. Munca e de calitate, iar constructorii spun că cel puțin zece ani nu va fi nevoie de nicio intervenție sau reparație.

“La începutul săptămânii viitoare vom demara proiectul de construire a unei case mortuare în Dulgheru, pentru a îndeplini normele europene ca cetățenii să poată să facă toate cele necesare pentru bunicii noștri, pentru părinți, pentru cei care pleacă la cele veșnice, pentru că și ei merită un respect cuvenit și venim în întâmpinarea lor și în susținerea acestor activități”, a declarat Dorinela Irimia.

Sunt multe proiecte în mapa primăriței din Saraiu, aflate în diferite stadii. Dorinela Irimia are planuri mari pentru sătenii din Dulgheru, iar administrația locală îi susține ideile. Școala cu clasele 1-4 din Dulgheru a fost reabilitată la exterior, ceea ce înseamnă un plus de căldură și confort la iarnă pentru copii. Sistematizarea cimitirului s-a încheiat așa cum a fost gândită, iar acum urmează reabilitarea, modernizarea și dotarea Căminului Cultural.

Proiectul este întocmit și trimis la Compania Națională de Investiții. Ar mai fi de amintit și înregistrarea cadastrală a locuințelor din 16 sectoare ale comunei, dar și cel mai ambițios plan dintre toate, acela de aducere a gazelor naturale în toată comuna: Dulgheru, Stejaru și Saraiu. Proiectul e făcut, devizul e calculat la 51 de milioane de lei, iar dosarul e la București și așteaptă finanțarea.

“Tot programul meu a fost împărțit în oglindă, atât pentru locuitorii din Saraiu cât și pentru locuitorii din Dulgheru și Stejaru – am încercat să facem aceleași lucruri în fiecare localitate. Este foarte greu să poți realiza aceste obiective, dar atunci când este voință cred că se pot duce la îndeplinire” – Dorinela Irimia, primarul comunei Saraiu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*