FOTO VIDEO Primăria Rasova face ordine în problema deșeurilor. Locuitorii comunei au primit pubele și colectează selectiv gunoiul

Primăria Rasova. FOTO Adrian Boioglu

Primăria Rasova a început să facă ordine în problema deșeurilor din comună. Administrația locală a mobilizat cetățenii imediat după alegerile de anul trecut și au fost strânse peste 200 de tone de deșeuri din extravilanul comunei. Mai mult decât atât, oamenii au primit pubele și sunt îndemnați să colecteze gunoiul în mod selectiv. De asemenea, pentru gunoiul de grajd și cel rezultat din construcții sunt amenajate puncte unde acesta trebuie dus și nu va mai fi amestecat cu cel menajer.

Viceprimarul comunei Rasova, Ion Poenaru, a povestit pentru CTnews, care au fost demersurile făcute în privința managementului deșeurilor la nivelul localității de la preluarea mandatului, în urmă cu un an.

Am început colectarea gunoiului de când am intrat în Primărie. Am colectat gunoiul având contract cu firma de Utilități Publice Cernavodă. Ne-am înțeles cu cetățenii să nu mai arunce gunoaiele în afara localității pe teren extravilan. Am găsit înțelegere la dânșii. Am adus niște pubele, o parte le-am dat, o parte le avem în curtea Primăriei și îi rugăm pe cetățeni să vină să le dăm ca să pună selectiv gunoiul.

Avem rugămintea la cetățeni să nu mai arunce și alte deșeuri în afara de cele menajere pentru mașina de gunoi. Cele care sunt cum ar fi gunoiul de grajd și materiale de construcții sunt puncte bine stabilite unde trebuie să ducă gunoiul. În viitor am pus câteva pubele pentru gunoiul selectiv și pe viitor vom face puncte de selectare gunoi menajer, cu plastic, cu fier” a spus viceprimarul Ion Poenaru.

Primarul din Rasova, Mihalache Neamțu, a declarat că anul trecut au fost strânse peste 200 de tone de deșeuri care erau în extravilanul comunei.

Când am devenit primar, în septembrie, împreună cu viceprimarul, am dus o muncă titanică, am adunat 200 și ceva de tone de gunoi care erau pe perimetrul comunei, aruncate în extravilan, pentru că oamenii nu mai făcea nicio selecție, era un talmeș-balmeș. Am avut probleme mari cu reclamațiile la Mediu.

Am strâns toate gunoaiele cu ajutorul oamenilor care au fost în regulă și au răspuns cu promptitudine când i-am chemat. Nu mai avem gunoaie, respirăm un aer curat. La Rasova avem Dunărea, avem pădure, avem vii, avem dealuri, avem câmpii și trebuie să beneficiem de ele și să le întreținem așa cum trebuie”, a spus Mihalache Neamțu.

Primarul din Rasova a vorbit și despre alte proiecte pe care dorește să le implementeze, printre care reabilitarea unor străzi, dar și extinderea infrastructurii de apă și canalizare.

Din păcate, Rasova, în 2021, a fost lovită de trei ploi torențiale care au distrus aproape în totalitate drumurile. Am făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării, la CNI, avem procese verbale împreună cu Prefectura, am trimis o parte și la CNI. Problema este că toate comunele limitrofe Dunării au străzile în benzi foarte mari și în momentul în care se acumulează cantitate mare de apă, atunci rupe tot. Avem proiect depus de 19 kilometri la CNI.

Avem un canal pluvial care preia apele din aluviuni. Cred că merge acest proiect pe Anghel Saligny. Mai avem un proiect cu apă potabilă și canalizare. Noi avem 9 kilometri de canalizare și dorim o extindere de încă 9-10 kilometri. Am acoperi în totalitate comuna Rasova”, a afirmat Mihalache Neamțu.

Partea de co-finanțare pentru toate aceste proiecte este o problemă pentru care Primăria Rasova dorește să găsească sprijin.

Am înțeles că au fost dezbateri, avem semnale că în scurt timp vom beneficia de bani. Vor fi niște sume în raport  de localitate, de număr de locuitori, de investiții. Până la urmă mai strângem cureaua și o să dăm partea noastră de finanțare pentru că e un tren pe care dacă îl pierdem, e pierdut definitiv”, a explicat primarul din Rasova.  

Mihalache Neamțu mai are în plan și modernizarea sediului Primăriei, realizarea unei parcări în fața Primăriei și oferirea unui sediu pentru Poliția Locală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Poate că primarul ar trebui să rămână mai mult la realitate și să descrie faptele că angajații lui au aruncat gunoiul în gropi și apoi l-au acoperit cu pământ. Că company sa SC Agromadalina SRL poluează suprafețe mari cu gunoi de grajd pânzele subterane, că proiectele de CONSTRUCTIE primesc autorizații care nu au core exercițiu realității, pentru că nu există canalizare funcțională și astfel se poluează și mai mult mediu, ca și în cazul construcției celorlalți. două centre culturale și nouă gradiniță.
    De ce nu se pun priorități pentru sistemul de canalizare și alimentare cu apă potabilă, pe strazile din Rasova și Cochirleni, ci pe proiecte finanțate de care nimeni nu are nevoie?
    Este ușor să ajungi în fața unei camere și să te etalezi în lucrurile pe care ești determinat să le faci.
    Cert este că se depun eforturi pentru că nu există altă opțiune și primarul este nevoit să facă dacă nu vrea să plătească sancțiunile din propriul buzunar.
    Investițiile în camere video și poliția locală sunt cheltuieli inutile pentru ca cetățenii înșiși nu dau seama că distrug mediul pe termen lung și astfel le dăunează sănătății.
    Cuvântul magic este “EDUCAȚIE”, care ar putea fi transmis deja la vârsta preșcolară, dar pentru aceasta ar trebui să fie la îndemâna responsabililor din Comuna și cunoștințele necesare pentru a schimba acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*