FOTO VIDEO Primăria Poarta Albă extinde școala și face o sală de sport lângă unitatea de învățământ. Primarul Vasile Delicoti: “Școala va avea propria sală de sport și încă 3 clase”

Școala din comuna Poarta Albă. FOTO CTnews.ro

Noul an școlar le va aduce elevilor din Poarta Albă o sală de sport doar a lor, unde vor putea să facă toate orele de educație fizică. Acum copii fac sport la Sala din comună aflată la distanță de școala generală unde învață zi de zi. E greu, mai ales iarna când trebuie să iasă din cladirea încălzită și să meargă pe afară până în sală, însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Primăria a făcut rost de bani și a identificat un teren liber între cele două corpuri de clădiri ale școlii numărul 1 și acolo va construi și sala de sport, și alte câteva săli de curs pentru elevi. Și pentru că lucrurile să nu fie făcute pe jumătate, dacă tot sunt muncitori și activități de șantier, se va reabilita și corpul mic de clădire unde învățau până acum elevii.

“Vorbim despre un corp de școală al Școlii Generale numărul 1 căreia noi îi spuneam pe vremuri școală nouă, dar de fapt acum a devenit școala vche, pentru că cea de lângă ea pe care o puteți vedea, este reabilitată acum 5 ani pe fonduri europene și arată extraordinar de bine. Acum, după o muncă de trei ani de zile, am ajuns în faza de a reabilita și acest corp – este corpul C 1 care are patru clase de curs și va fi extins la 7 clase.

Se reabilitează în totalitate corpul existent cu cele patru clase și se face o extindere de încă 3 clase la demisol  – un parter mai înalt cu un pic de demisol – o sală de sport, pentru ca să avem pe raza școlii propria sală de sport. Avem acum o sală de sport care este la 500 de metri de școală, pe care o folosim atât pentru activitățile sportive din școală cât și pentru clubul sportiv, dar și cei care doresc – de pe raza localității – pot închiria și face diverse activități sportive acolo. Acum, școala va avea propria sală de sport și încă 3 clase, astfel încât să existe o rezervă de săli de curs pentru copii” explică primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Pare curios și împotriva trendului general, însă în Poarta Albă natalitatea e în creștere, iar sporul natural pozitiv. Poartă Albă se dezvoltă, iar populația crește de la an la an: pe de o parte cuplurile tinere devin părinți, iar pe de altă parte în comună se mută oameni veniți din afară, atrași de oportunități.

În total în școală învață 467 de elevi, acum, însă de la an la an generațiile se măresc. Cu câțiva ani în urmă, școală avea 300 de elevi, iar acum sunt mult mai mulți. S-a mărit localitatea, sunt familii care s-au mutat aici și-au venit cu copii de școală. Primarul Vasile Delicoti explică:

“Populația a tot crescut de când am ajuns în funcția de primar, prin loturile care au fost date pentru tineri și prin facilitățile pe care le-au avut în localitate. Sperăm ca în următorii ani Poarta Albă să devină mult mai atractivă, mai ales după ce ne-am luptat ani de zile să rezolvăm problema canalizării.

Spre deosebire de alte localități noi a trebuit să ne facem canalizare numai din fonduri proprii atrase de către primărie și nu a fost ușor (banii pe fonduri europene sunt destul de puțini, iar canalizarea costă destul de mult, și-a trebuit să prindem două cicluri de finanțare pentru întreagă rețea).

Am făcut și o grădiniță nouă care este deja gata, avem o grădiniță care a fost făcută și ea nouă în 2011 unde învață acum copiii. Îi vom muta în cea mai nouă, iar în cea inaugurată în 2011 vom face after-school”, spune Vasile Delicoti.

Administrația locală vrea să construiască săli de clasă în plus, pentru că nu e de acord ca elevii să învețe în două schimburi. La câți copii sunt acum în Poartă Albă, le-ar fi ajuns spațiile de învățământ dacă ar veni unii dimineață și alții după maiaza, însă consiliul local și primăria nu vor să dea peste cap programul copiilor.

În prezent, elevii din Poarta Albă învață numai dimineață când eficiența lor e cea mai mare, iar primarul vrea că lucrurile să rămână așa și pe viitor. Așa s-a născut ideea cu un corp de școală în plus ce va fi construit acum, și va avea săli de studiu plus o sală de sport.

“Este o investiție necesară pentru că în acest moment școala nu are o sală de sport a ei. Avem rezultate deosebite la competițiile sportive, elevii sunt pregătiți de către profesorii de educație fizică, dar nu beneficiem de o sală de sport. Există o sală de sport în Poarta Albă, acolo se desfășoară pregătirea elevilor în sport după școală, după cursuri. Dar ne-ar trebui o sală de sport numai a noastră, pentru orele de educație fizică. Pe terenul liber se va construi acea sală de sport plus câteva săli de clasă de care noi avem nevoie.

În fiecare an avem tot mai mulți elevi și e nevoie de aceste săli de clasă. Corpul de clădire A a intrat în reabilitare am folosit două laboratoare din școală pentru procesul instructiv-educativ pentru anul școlar 2019-2020. Aici suntem în corpul de clădire B care a fost reabilitat în 2016. De atunci funcționăm în el, aici” spune directorul școlii, Florentina Mangri.

Școală din Poarta Albă este remarcabilă în rezultatele la examenele naționale. Are elevi de performanță și o colaborare foarte bună cu consiliul local și cu primăria din comună. Le sunt tot timpuri alături și răspund mereu la solicitările școlii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*