FOTO VIDEO Primăria Poarta Albă asfaltează 30 de kilometri de străzi. Primarul Vasile Delicoti construiește grădinițe, modernizează școli și face și o sală de sport

Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti. FOTO CTnews.ro

La Poartă Albă anul se încheie cu vești bune pentru viitorul apropiat: în 2019 administrația locală demarează o mulțime de proiecte pe care le-a pregătit minuțios, pas cu pas anul acesta. Primarul e cu ochii pe străzile ce urmează a fi asfaltate, pe grădinițele cele noi care se construiesc deja, pe proiectele de extindere a școlilor, pe Căminul Cultural ce urmează a fi ridicat în Poartă Albă Nord și lista ar putea continua.

Sunt multe, minuțios întocmite și bine documentate. Într-o legislație stufoasă și plină de hățișuri și restricții, primarul Vasile Delicoti face slalom astfel încât să rezolve cât mai multe din nevoile comunei.

“Am reușit să facem procedurile pentru trei proiecte de asfaltare. Am împărțit asfaltarea comunei în trei proiecte distincte pentru că finanțările sunt limitate în sumă (un milion euro) și nu am putut depune un singur proiect pe toată suma. Pe fonduri europene, suma limită este de un milion de euro pentru o comună; deci, în cei 7 ani de programare o comună nu poate lua fonduri europene mai mult de 2,5 milioane euro. Într-un interval de 7 ani! Este foarte puțin pentru dezvoltarea unei localități. Avem posibilitatea să luăm un milion de euro pentru asfaltări, un alt milion de euro pentru apă și canalizare și 500.000 euro pentru Educație. Ăștia sunt toți banii pe care-i poți lua într-un interval de 7 ani” spune cu năduf primarul Vasile Delicoti.

În ultimii ani comună Poartă Albă și-a rezolvat toată problema rețelei de apă și canalizare și datorită acestor lucrări de infrastructură, primarul nici nu s-a gândit să treacă la asfaltare. Știe că odată ce-ai găurit un asfalt bine turnat pentru ca să bagi o țeavă pe sub el, acel asfalt nu va mai fi niciodată ca nou. Peticelea creează tot timpul probleme, mai ales din cauza intemperiilor din sezonul rece. Acum, după ce toată comuna are și apă curentă și canal, e vremea refacerii străzilor, Și nu sunt puține: 30 de kilometri însumează drumurile ce vor fi asfaltate în 2019.

“Noi am luat toți banii din fonduri europene pe care-i puteam lua – pe care aveam dreptul să-i luăm –  și am mers apoi și la fondurile naționale; am obținut și de-acolo finanțări prin depunerea de studii de fezabilitate, întrunire de punctaj, de criterii și tot ce trebuie. Așa se explică că avem la asfaltare 3 proiecte – unul pe fonduri europene, două pe fonduri naționale și acum îl așteptăm pe al treilea tot pe fonduri europene dar prin GAL, pe altă procedură” explică primarul Vasile Delicoti.

Unul din pilonii bunăstării este fără îndoială educația, iar comunitatea din Poartă Albă ține la educația copiilor și a tinerilor care vin din urmă. Viitorul este al lor, așa că administrația locală vrea să le ofere condiții cât mai bune. Copiii vor avea din 2019 încă două grădinițe care sunt acum în lucru. Una dintre ele va fi cu program preungit, și avea 6 săli de clasă pentru 6 grupe de copii. Parterul este ridicat deja, urmează acum și etajul. Cea de-a doua grădiniță va fi cu program normal și va avea trei săli de clasă. În total 150 de copii vor învăța în cele două grădinițe noi, din 2019.

“Banii vin de la Banca Mondială și de la PNDL și însumeza 1.300.000 euro. Vrem ca să învețe copiii numai de dimineață pentru că atunci dau un randament mai bun. De aceea mai avem la licitație o reabilitare și extindere la un alt corp de școală – una deja e reabilitată și extinsă pe fonduri europene și începem reabilitarea și extinderea la încă una, plus că mai facem și o sală de sport. Extindera înseamnă încă 4 clase plus reabilitare termică, sanitară și electrică. O facem ca nouă” spune cu mândrie primarul din Poartă Albă.

Din totalul proiectelor anului viitor, cele mai multe țin de educație și de îngrijirea celor mici. Grădinițe, școli, sală de sport și o creșă pentru cei mai mici dintre prichindei.

“Mai avem tot în licitație o creșă destul de generoasă de 1400 de metri pătrați, fără etaj, doar la sol – vrem să o începem la anul dacă procedurile birocratice merg fără sincope. Iar în decembrie 2019 să fie gata. Cam 60 de copii încap în creșa nouă” spune primarul.

Dacă îl asculți pe Vasile Delicoti cum înșiră investițîi pe bandă rulantă, te miri de unde are atâția bani. În condițiile complicate de creditare și aprobare din ziua de azi, este clar că echipa de la primărie lucrează contracronometru să prindă termenele de lansare a proiectelor și depunere a ofertelor, astfel încă să nu rateze niciun bănuț, indiferent de sursa lui: Guvern, bani europeni, sau Banca Mondială.

Nevoile comunei sunt multe, iar dorințele echipei de la primărie tot așa. Pe lista lui 2019 sunt și trotuarele din Poartă Albă, un sediu nou pentru Primărie și un Cămin Cultural nou la Poartă Albă Nord, pentru că elevii să aibă unde să facă serbări, seri de teatru sau cursuri de dans. Un singur lucru îi stă primarului în cale: birocrația și legislația în continuă schimbare.

“Legislația a fost într-o continuă schimbare și a dus la întârzierea finalizării achizițiilor publice. De fiecare dată când legea se schimba, trebuia să o iei de la zero. S-a complicat ca și procedură: o achiziție pe fonduri euroepene, de exemplu, de la 6 luni cât dura înainte, ajunge acum la 1 an și jumătate. Prin Legea 98 a achizițiilor publice s-a schimbat procedura, și proiectele tehnice (indiferent de valoare) nu se mai pot face prin achiziție directă, ceea ce înseamnă că doar până intri în posesia proiectului tehnic trec cam 6 luni. S-a mai modificat o procedură la Agenția de Finanțare a Infrastructurii Rurale (AFIR) și am ajuns să ducem fiecare hârtie la ei pentru avizare, ceea ce le-a încărcat foarte mult programul și încărcătura pe fiecare inspector și termenele sunt destul de mari. Fișa de Date, care este o fișa standardizată, negociată între AFIR și ANAP (Autoritatea Națională a Achiztiilor Publice) totuși trece de două ori prin filtru și suntem nevoiți să mergem la AFIR, să ne dea ok-ul pe fișa de date după care o urcăm pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) și acolo mai stă 2-3 săptămâni până este iarăși verificată de cei de la ANAP” spune cu amărăciune primarul din Poartă Albă, Vasile Delicoti.

La final de interviu l-am întrebat pe Delicoti care e cea mai mare dorință a lui pentru comună, rămasă până acum neîmplinită.

“Aș vrea un investitor mare, care să facă o afacere mare și noi să-i dăm teren. Să atragă forță de muncă din comună, să plătească taxe și impozite locale, și toată lumea să prospere” a încheiat interviul Vasile Delicoti.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*