FOTO VIDEO Primăria Cumpăna a organizat un nou tur pentru localnici. Primarul Mariana Gâju a mers în zonele cu probleme, indicate de cumpăneni, și a explicat stadiul fiecărui proiect

Grădinița care va fi ridicată în Cumpăna. FOTO Adrian Boioglu

Continuă seria excursiilor prin comuna Cumpăna, organizate special pentru localnici de către primarul Mariana Gâju. Ea dorește ca oamenii să vadă ce s-a realizat în localitate, iar despre nerealizări să poată explica acelorași localnici de ce stau lucrurile așa. Din nou primarul s-a urcat în microbuzul plin cu oameni și a plecat pe străzile din Cumpăna.

“Aici este vechiul stadion al comunei Cumpăna, unde primăria a scris un proiect pentru centrul civic al comunei. Ce presupune asta? Nu betoane! Acolo în mijlocul stadionului va fi construită o scenă fixă betonată, iar dedesubt vor fi cabinele de schimb ale artiștilor, puncte sanitare și spațiu de depozitare a 500 de scaune pentru spectatori” explică Mariana Gâju din mersul microbuzului.

Mariana Gâju explică fiecare lucru pe unde trece microbuzul, este atentă la detalii, la istoric și la cifre. Își amintește fiecare proiect pe care comuna l-a pus în practică, și-aduce aminte sume, bani, bugete, piedicile pe care le-a întâmpinat sau partenerii buni care i-au fost alături. Este o enciclopedie nescrisă a comunei Cumpăna. Prima oprire – grădinița din vechiul IAS.

“Vedeți dumneavoastră, acum lucrăm la această grădiniță cu program prelungit care se numește Sfânta Maria. Aici se aflau birourile vechiului IAS al comunei Cumpăna. Și-am spus hai să reinființăm grădinița! Am plecat la drum din niște ruine, împreună cu ONG World Vision și cu banii lor, și-am făcut-o” spune Mariana Gâju, ca un veritabil ghid de turism, în mijlocul grupului care o ascultă.

Grădinița care a funcționat în birourile vechiului IAS arăta foarte bine și era deplin funcțională, însă avea un neajuns. Trăgea umezeală și pereții făceau igrasie. Nimeni nu a descoperit de ce, până când Primăria a hotărât să mute toți copiii temporar în alte părți și să caute la baza clădirii sursa umezelii. Săpând și făcând sondaje, s-a descoperit un vechi canal colector care trecea pe sub grădiniță și trimitea umezeală în ziduri. Acum clădirea e în plină reabilitare. Când va fi gata, copiii vor putea ca să revină aici.

Altă oprire a microbuzului: canalul colector de la dereaua Lazu-Cumpăna. O rană deschisă, pe care primăria se chinuie să o rezolve de ani buni, fără să fie ajutată de localnicii din zonă. Pe scurt, oamenii aruncă resturi menajere și gunoaie, iar locul arată neplăcut.

“Credeți că numai o dată le-am spus? Îi rog de fiecare dată să aibă frică de Dumnezeu și spirit de om gopodar în a își păstra aceste fir de apă care mărginește proprietatea dumnealor, așa cum își păstrează curtea sau casa…” spune cu mâhnire primarul din Cumpăna.

De fiecare dată îi îndeamnă pe cei care care nu sunt de acord cu mizeria și cu gunoaiele să îi reclame pe consătenii certați cu legea și cu bunul simt. Oriunde: la sediul primăriei, la poliția locală sau online pe siteul comunei. Camerele de filmat de pe terenul cu pricina au fost distruse de multe ori astfel încât soluția finală a fost ca să dreneze firul de apă prin conducte cu diametru mare, îngropate în pământ, și în felul acesta să dispară valea care devine tomberon pentru deșeuri.

De la periferie, microbuzul civic cu localnici ajunge pe strada Straja. Aici a fost o groapă a cărei lucrare se apropie de final și în scurt timp vine și asfaltul. La fel ca și pe alte străzi care sunt pregătite pentru  finalizare cu covor asfaltic. Pe toate este pus pietriș, trotuarele sunt construite și nu urmează decât stratul de bitum.

“Am înțeles că în decursul acestui an vom avea asfalt, ceea ce mă bucură, sincer. Am un an de când stau aici iar vecinii mei stau de 7 ani și așteptau asfaltul! Una peste alta mi se pare o comună foarte ok, de aceea am și ales ca să venim aici să ne mutăm. Suntem dintr-un oraș mai departe de Constanța și am ales să ne mutăm în Cumpăna pentru că este o comună dezvoltată cu multe posibilități, inclusiv creșă, care se construiește anul acesta” spune o mămică foarte tânără, în timp ce coboară din microbuzul cu care a făcut turul localității.

Finalul turului cu microbuzul este tot la primărie. În timp ce oamenii coboară, Mariana Gâju le spune ca să ducă vorba mai departe, la ei în cartier: cine are nemulțumiri să vină să le spună la primărie. Bârfa online și vorbele grele aruncate pe la colțuri nu au efect și nu ajută pe nimeni.

“Sa vină să discutăm față în față, acolo la locul faptei! I-am așteptat și îi aștept în continuare, nu la posturi de televiziune cu întrebări aranjate din timp și cu răspunsuri pregătite. Nu! Aici pe teren, unde muncesc, alături oameni” – Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*