FOTO VIDEO Primăria Cernavodă reabilitează stadionul din oraș. Noua construcție va avea nocturnă, pistă de atletism și peste 700 de locuri

Primăria Cernavodă va moderniza stadionul din oraș. FOTO Adrian Boioglu

Stadionul vechi din Cernavodă dispare și în locul lui va apărea o construcție modernă, la cele mai bune standarde de calitate. După o viață celebră în care a găzduit meciuri de fotbal importante, concerte, spectacole și cenacluri, bătrânul stadion se pregătește să intre în istorie. Cedează locul urmașului său care va fi mai mare, cu mai multe funcțiuni și adaptat vremurilor moderne.

 “Stadionul se întinde pe o suprafață de 17.770 metri pătrați. Va fi dotat cu sistem de irigații, instalație nocturnă, pistă de atletism (3106 mp), 41 de locuri de parcare pentru autoturisme și 2 locuri special amenajate pentru autocare. O să aibă capacitatea de 721 locuri, din care 700 locuri vor fi pentru spectatori, 7 locuri pentru persoane cu dizabilități, iar 14 locuri vor fi de protocol” spune Liviu Negoiță, primarul din Cernavodă.

Construcția tribunei include funcțiuni specifice jocului de fotbal și de atletism, cu toate anexele necesare. Tribuna oficială este prevăzută cu vestiare pentru 2 echipe, ce vor fi dotate cu dușuri și grupuri sanitare pentru sportivi, cabinet medical, vestiar pentru  arbitri, spații tehnice, grupuri sanitare pentru public, spații pentru depozitare, instalație nocturnă, sistem de iluminare artificială a incintei, sistem de supraveghere video precum și sistem de sonorizare și adresare publică.

“Este o lucrare destul de complexă; ea cuprinde cam tot ce înseamnă parte de construcții, cu rețele electrice și sanitare, cu iluminat, cu sonorizare, cu tabelă de marcaj, cu partea civilă (tribune) de construcții – cu tot! Vor fi mulți oameni implicați; nu dintr-o dată: se va face pe pași. Probabil, în momentele de vârf vor lucra 50 de oameni”, spune inginerul Marius Pelin, reprezentantul firmei de construcții.

Accesul cu mașina la stadion se va face atât din strada Medgidiei, cât și din strada Canalului, iar accesul pietonal se va face din zona Parcului Central. Termenul maxim de execuție al acestui obiectiv de investiții este de 18 luni, însă constructorul speră că nu va dura atât, în realitate.

“Toate tribunele astea vechi dispar și se vor face alte tribune noi, cu vestiare, cu dușuri și cu drumul de acces de pe strada Canalului. Va fi un drum de acces prin spatele vestiarelor, care va ieși pe bulevardul Medgidiei, probabil. Stadionul va avea o pistă de atletism. Se va schimbă total: vom face sistem de irigare la tot ce înseamnă gazon și se mărește foarte mult.

Tribunele vor însuma 700 de locuri plus zona VIP. Se da tot afară ce-i aici, acum, și se va face o structură nouă de beton cu copertină metalică, cu tot iluminatul… Va exista și o instalație de nocturnă cu patru stâlpi” explică inginerul Marius Pelin.

La proiectarea noului stadion din Cernavodă s-a ținut cont de mai multe cerințe specifice unei astfel de construcții. Viitoarea construcție trebuie să aibă structuri prietenoase pentru oameni, care să ofere siguranță și confort. În același timp, stadionul va trebui să se încadreze frumos, din punct de vedere arhitectural, în peisajul urban și să se integreze armonios cu cartierele din jur.

Mai mult decât atât, primăria din Cernavodă a pus condiția la proiectare, ca noul stadion să fie în așa fel gândit încât să deservească întreaga comunitate: să fie proiectat că destinație pentru întreaga familie, atât pentru meciuri de fotbal, cât și pentru alte evenimente. Și nu în ultimul rând, să ofere cele mai bune facilități spectatorilor care au așteptări tot mai mari de la un eveniment sportiv.

Jurnaliștii Constanța NEWS l-au găsit pe primarul Liviu Negoiță pe șantier, cu dirigintele de lucrări care supraveghea demolarea vechilor garduri.

“Vedeți că acest gard de beton, o să avem nevoie de el la cimtir; o să vină cei de la Gospodăria Comunală să-l ia, într-o săptămâna cam așa. Avem același tip de gard la cimitir și o să-l recondiționăm cu ce scoatem de aici. Plăcile de aici le punem pe porțiunile lipsa de la cimitir. Până și gardul acesta de plasă pe care dumneavoastră îl scoateți, noi îl luăm și o să-l ducem în altă parte, unde e nvoie de el. Nu pierdem nimic de aici” explică Liviu Negoiță.

Zilele acestea se face organizarea de șantier, pentru muncitorii care vor lucra la noul stadion. Imediat cum se termină amenajarea terenului, vor sosi și barăcile și gardurile cu care va fi împrejmuită lucrarea și începe demolarea vechilor structuri sportive.

“Sunt niște probleme pe care le-am găsit aici. Avem pe dedesubt o canalizare pluvială de care nu știam. Au fost băieții de la RAJA, i-a trimis domnul viceprimar ieri; este o canalizare pluvială care vine dinspre zona ELCOMEX și trece pe partea cealaltă de gard.

Exact aceea se unește cu asta făcută de Oberman. E pluvială și cred că e pluvială cu menajeră. Și cum am făcut eu măsurătorile, îi pun acum să măsoare față de aliniament, cred că trece exact pe unde avem rețelele pluviale conform proiectului” spune inginerul Marius Pelin.

Construirea noului stadion nou este un eveniment important în istoria orașului, iar deciziile pe care administrația locală le-a luat la începutul acestui proiect sunt vitale pentru ca proiectul să aibă succes.  Dacă proiectantul și constructorul au seriozitate și rigoare, atunci toate etapele proiectului vor fi parcurse la timp și în limita bugetului alocat. Se știe că fiecare stadion e un caz aparte care se identifică prin istoria sa unică, prin tradițiile sale, precum și prin comunitatea pe care o reprezintă. Toate acestea definesc și viitorul stadion din Cernavodă, care va duce mai departe performanțele sportive setate în trecut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*